Η Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ κ. Αλέξανδρου Καζαμία, στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Πέμπτη για τις δύο συμβάσεις που υπέγραψε η Κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του 75% των μετοχών του  Αερολιμένα Αθηνών, και την πώληση του 11,5% των μετοχών της AEGEAN AIRLINES, που απέκτησε το 2021 προς αντάλλαγμα μια επιχορήγηση 120 εκ. ευρώ. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή, είπε τα εξής:

"Περνώ τώρα, κύριε Πρόεδρε, στο νομοσχέδιο που καλούμαστε να συζητήσουμε και το οποίο αφορά στην κύρωση των δύο Συμβάσεων του Δημοσίου, χωρίς να αναφερθώ στα διαδικαστικά ζητήματα, για τα οποία διατύπωσε τις απόψεις της Πλεύσης Ελευθερίας με πλήρη επάρκεια η Πρόεδρός μας λίγο πριν.
Η πρώτη Σύμβαση είναι η αναθεώρηση της Συμφωνίας του 1995 ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που υπεγράφη στις 7 Δεκεμβρίου του 2023. Ως τώρα, το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 55% των μετοχών του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σκοπός της Συμφωνίας είναι να εκποιήσει το 30% των μετοχών του Δημοσίου που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ, δίνοντας το 10% εξ αυτών στο καναδικό fund, για να αποκτήσει συνολικά την πλειοψηφία των μετοχών. Το υπόλοιπο 19% θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και το 1% θα δοθεί στον Όμιλο Κοπελούζου.

Η Πλεύση Ελευθερίας είναι αντίθετη προς αυτή τη σύμβαση για τρεις βασικούς λόγους:
Πρώτον, διότι πρόκειται για μια σύμβαση που ιδιωτικοποιεί πλέον του 75% του «Αερολιμένα Αθηνών», μια πετυχημένη επιχείρηση, τα τεράστια κέρδη της οποίας μέχρι τώρα πήγαιναν κατά πλειοψηφία στο Δημόσιο. Όταν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις καθιέρωσαν τις ιδιωτικοποιήσεις ως μία αμφιλεγόμενη και συχνά καταστροφική πολιτική, το έκαναν στη βάση κάποιας λογικής, να απαλλάξουν το κράτος από τις λεγόμενες «προβληματικές επιχειρήσεις», δηλαδή δημόσιες εταιρείες που είχαν ζημιά και την οποία αδίκως επωμίζονταν οι φορολογούμενοι πολίτες. Η ιδιωτικοποίηση, όμως, ακόμη και για τους συνεπείς νεοφιλελεύθερους δεν είναι μια πολιτική που αποβλέπει στο να πουλά τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημοσίου, όπως δυστυχώς κάνει διαρκώς η Κυβέρνηση, υπακούοντας στις εντολές της τρόικα.
Ο «Αερολιμένας Αθηνών» τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 είχε κέρδη 188 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά το δημόσιο εισπράττει σήμερα πάνω από τα μισά και όλο το 2023 θα λάβει 130 εκατομμύρια ευρώ. Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή τόνισε ότι με την πώληση του 30% των μετοχών θα εξοικονομηθούν χρήματα τα οποία σήμερα υπολογίζονται περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς ρωτούμε την Κυβέρνηση: Γιατί στερείτε από το δημόσιο τα τεράστια κέρδη των 130 εκατομμυρίων ετησίως και τα χαρίζετε σε μεγάλα ξένα funds και σε εγχώριους ολιγάρχες, όπως ο όμιλος Κοπελούζου, τη στιγμή που σε πέντε-έξι χρόνια θα έχετε μαζέψει όλο το ποσό το οποίο θα εισπράξετε από την ιδιωτικοποίηση σήμερα και θα συνεχίσει το κράτος να έχει εσαεί την ιδιοκτησία της πλειοψηφίας των μετοχών του αεροδρομίου, εισπράττοντας και τα τεράστια κέρδη του στο μέλλον.

Κατά τη γνώμη μας, αυτό που κάνετε με την ιδιωτικοποίηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν είναι καν μια θατσερική πολιτική. Είναι μια παράλογη απόφαση που συνιστά κακοδιαχείριση και διασπάθιση της δημόσιας περιουσίας με σκοπό να εξυπηρετήσετε τους ντόπιους ολιγάρχες και το καναδικό fund που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο.

Δεύτερον, η Πλεύση Ελευθερίας είναι ριζικά αντίθετη προς την ιδιωτικοποίηση του «Αερολιμένα Αθηνών» διότι αυτή πραγματοποιείται μέσα από σχεδόν αποικιακές, μνημονιακές διαδικασίες και θεσμούς, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ που δρα για λογαριασμό της τρόικα, δηλαδή για να εξοικονομηθούν όπως όπως κάποια χρήματα από την αποπληρωμή του παράνομου και μη βιώσιμου χρέους στους δανειστές.

Τρίτον, θεωρούμε πως η απώλεια της πλειοψηφίας των μετοχών του αεροδρομίου δημιουργεί συνθήκες αυξημένου κινδύνου για την ασφάλεια των αερομεταφορών. Πριν τα Χριστούγεννα στην Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών ο Διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη χαμηλή ασφάλεια των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που ιδιωτικοποιήκαν με τα μνημόνια, λέγοντας ότι φοβάται να μην έχουμε συντόμως και «Τέμπη του αέρα». Αντί η Κυβέρνηση να ταρακουνηθεί από αυτές τις προειδοποιήσεις και να επανεξετάσει σοβαρά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στα αεροδρόμια συνεχίζει ακάθεκτη με νέες ιδιωτικοποιήσεις, ακριβώς όπως ο κ. Καραμανλής και άλλοι Υπουργοί της Κυβέρνησης εκώφευαν στις συγκλονιστικές προειδοποιήσεις ειδικών και συνδικαλιστών μέχρις ότου σκοτώθηκαν πενήντα επτά άνθρωποι πέρσι στα Τέμπη.


Περνώ τώρα στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά το συμφωνητικό ανάμεσα στο δημόσιο και την αεροπορική εταιρεία AEGEAN. Το 2021 εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού η Κυβέρνηση έδωσε επιχορήγηση 120 εκατομμυρίων ευρώ προς την εταιρεία AEGEAN και ζήτησε ως αντάλλαγμα warrants ή εντάλματα στα ελληνικά, δηλαδή μετοχές της εταιρείας, αξίας περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ. Τότε οι μετοχή της AEGEAN είχε αξία κοντά στα πεντέμισι ευρώ, ενώ στις 4 Ιανουαρίου το δημόσιο πούλησε τις μετοχές που είχε στην εταιρεία προς 11,5 εκατομμύρια ευρώ τη μετοχή, επιφέροντας ένα έσοδο 85 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Πλεύση Ελευθερίας θεωρεί πως οι κινήσεις αυτές ήταν εσφαλμένες. Κάποιος θα μπορούσε να πει επιπλέον ύποπτα εσφαλμένες, διότι εν τέλει στοίχισαν στον Έλληνα φορολογούμενο 35 εκατομμύρια ευρώ. Δώσαμε 120 εκατομμύρια και πήραμε πίσω 85 εκατομμύρια. Αυτό το δημόσιο χρήμα δόθηκε ως επιχορήγηση σε μία υπερβολικά κερδοφόρα ιδιωτική επιχείρηση και δυστυχώς δεν πρόκειται ποτέ να επιστραφεί. Το 2022 η AEGEAN είχε κέρδη 141 εκατομμύρια ευρώ και το 2023 αναμένεται να έχει κέρδη περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό ζητούμε από την Κυβέρνηση να εξηγήσει στους πολίτες γιατί μια εταιρεία που έχει κέρδη τη διετία 2022-2023 σχεδόν 0,5 δισεκατομμύριο ευρώ, κύριε Υφυπουργέ, θα πρέπει να λάβει επιπλέον επιχορήγηση 35 εκατομμυρίων από το δημόσιο;

Η Πλεύση Ελευθερίας θεωρεί πως και εδώ υπάρχει σκάνδαλο εξυπηρέτησης των γνωστών ολιγαρχών, διότι είναι φίλοι της Κυβέρνησης. Θεωρούμε πως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν έδινε επιχορήγηση στα 120 εκατομμύρια ευρώ στην AEGEAN το 2021 είχε πολλές επιλογές που θα της επέτρεπαν να λάβει πίσω το πλήρες ποσό των 120 εκατομμυρίων, αντί να χαρίσει στους ολιγάρχες ένα δώρο 35 εκατομμυρίων ευρώ για την Πρωτοχρονιά. Αν αυτό έγινε εσκεμμένα ή όχι απαιτεί έρευνα άλλης τάξεως. Το ότι όμως υπήρξε σκανδαλώδης κακοδιαχείριση αυτό είναι κατά τη γνώμη μας σαφές.
Στη σελίδα 18 του νομοσχεδίου η Συμφωνία λέει ότι σε αντάλλαγμα της επιχορήγησης των 120 εκατομμυρίων το ελληνικό δημόσιο έλαβε 11,5% των μετοχών της AEGEAN στην τότε τιμή, που ισοδυναμεί με μετοχές αξίας 40 εκατομμυρίων. Θεωρούμε ότι ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του και δεν είναι υπηρέτης των ολιγαρχών θα έπρεπε να είχε λάβει το 2021 περισσότερες μετοχές για να είναι βέβαιο ότι θα πάρει πίσω όλα τα λεφτά του, προσαυξημένα μάλιστα σύμφωνα με το ύψος του πληθωρισμού, δηλαδή να εισπράξει κοντά στα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Η Πλεύση Ελευθερίας θεωρεί πως μέσα από μία σωστή διαχείριση η κυβέρνηση θα είχε σήμερα δύο επιλογές: ή να πάρει πίσω 140 εκατομμύρια κάτι που θα απαιτούσε να είχε πάρει το 2021 το 20% και όχι το 11,5% των μετοχών της εταιρείας ή να διατηρήσει εσαεί αυτό το 20% των μετοχών της AEGEAN με καινούργιο συμφωνητικό, δεδομένου ότι πρόκειται για μια εταιρεία με τεράστια κέρδη. Και η Ελλάδα, κακώς κατά τη γνώμη μας, λόγω της κακοδιαχείρισης του παρελθόντος με την «Ολυμπιακή», στην οποία εμπλέκεται και ο κ. Χατζηδάκης, είναι μια χώρα χωρίς εθνικό αερομεταφορέα.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση άφησε με ανευθυνότητα, ενδεχομένως και εσκεμμένα, να μην υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για να χάσει το δημόσιο σημαντικά ποσά προς όφελος των ολιγαρχών. Για τους λόγους αυτούς, κύριε Πρόεδρε, η Πλεύση Ελευθερίας θα καταψηφίσει και τις δύο Συμβάσεις που περιέχονται σε αυτό το νομοσχέδιο. Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της πλεύσης Ελευθερίας)".





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.