του Φαουζή Οκή / reseauinternational

Ο πρεσβευτής και μόνιμος εκπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε χθες ότι η σειρά πυραυλικών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Υεμένης ισοδυναμεί με πραγματική κήρυξη πολέμου κατά του λαού της Υεμένης.

« Η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας κατά της Υεμένης είναι παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Υεμένης, παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών », τόνισε ο Ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί σε αποκλειστική συνέντευξη στην Αμερικανικό περιοδικό Newsweek. « Αδιαμφισβήτητα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το καθεστώς του Τελ Αβίβ έκανε ουσιαστικά ελιγμούς για να εμπλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτές τις συγκρούσεις, ευθυγραμμίζοντάς τες με τα συμφέροντα του καθεστώτος », κατήγγειλε, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, τον Λίβανο, τη Συρία καθώς και το Ιράκ. και την Υεμένη.

Ο ομιλητής πρόσθεσε ότι η κοινή στρατιωτική επίθεση αποκάλυψε τη δύναμη του σιωνιστικού λόμπι στην Ουάσιγκτον που προσπαθεί να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε άμεσο πόλεμο και να επεκτείνει τις εχθροπραξίες σε άλλα μέρη της περιοχής. Στις 12 Ιανουαρίου, αμερικανικά-βρετανικά στρατιωτικά αεροσκάφη εκτόξευσαν 73 πυραύλους σε πέντε περιοχές της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της Σαναά, της πρωτεύουσας, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους έξι. Ο αμερικανικός στρατός ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι πραγματοποίησε νέα επίθεση εναντίον τοποθεσίας ραντάρ που ανήκει στο κίνημα αντίστασης της Υεμένης, Ansarullah, στη Σαναά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι διέταξε τα πλήγματα ως απάντηση σε άνευ προηγουμένου επιθέσεις σε πλοία που κατευθύνονται προς ισραηλινά λιμάνια.

Το Ισραήλ απέτυχε να επιτύχει τους περισσότερους από τους στόχους του στον πόλεμο κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας. « Ωστόσο, το ισραηλινό καθεστώς επιδιώκει να προκαλέσει μια κρίση μεγαλύτερη από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα για να διευκολύνει μια υποτιθέμενη σωτήρια έξοδο από το σημερινό τέλμα », είπε ο Ιρανός διπλωμάτης. Και συνεχίζει: « Οι απαιτήσεις του ισραηλινού καθεστώτος από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπερβαίνουν μια απλή προσέλκυση όπλων, πληροφοριών, οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης. Μάλλον, περιλαμβάνουν την επιθυμία για άμεση συμμετοχή στον πόλεμο ».

Σε μια κατάσταση όπου οι διεθνείς μηχανισμοί καταδεικνύουν έλλειψη τόσο βούλησης όσο και ικανότητας να βάλουν ένα τέλος στα συνεχιζόμενα εγκλήματα στη Γάζα και το ίδιο το γεγονός ότι η περιοχή βρίσκεται υπό αυστηρή πολιορκία, με βασικές προμήθειες όπως καύσιμα και τρόφιμα να απαγορεύονται στον πληθυσμό της Γάζας, εκτυλίσσεται μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Ως απάντηση σε αυτή τη δεινή κατάσταση, το κίνημα Ανσαρουλάχ της Υεμένης, καθοδηγούμενο από την αίσθηση του ανθρώπινου καθήκοντος, έχει αναλάβει το ρόλο του υπερασπιστή του καταπιεσμένου παλαιστινιακού έθνους », είπε.

Ο Ανσαρουλάχ είχε δηλώσει ότι όλες οι ναυτιλιακές γραμμές που χρησιμοποιούν την πλωτή οδό της Ερυθράς Θάλασσας ήταν ασφαλείς, εκτός από τα πλοία που συνδέονται με το καθεστώς του Τελ Αβίβ ή που ασχολούνται με τη μεταφορά αγαθών από ή προς το Ισραήλ. Αυτό, είπε, παρουσιάζει τον Ανσαρουλάχ ως υποστηρικτή των ανθρωπιστικών αρχών. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο Ανσαρουλάχ έχει υποστεί πλήρη πολιορκία, που περιλαμβάνει ξηρά, αέρα και θάλασσα. Παρά το παρατεταμένο εμπάργκο και τον αποκλεισμό, η Υεμένη έχει επιδείξει ανθεκτικότητα στηριζόμενη στις εσωτερικές της δυνατότητες.

Ξεχωριστά, ο Ιρανός πρεσβευτής εξήγησε ότι οι αντιστασιακές ομάδες που εδρεύουν στο Ιράκ και τον Λίβανο αποτελούν αναπόσπαστα μέρη των αντίστοιχων κυβερνήσεών τους, με αποφάσεις που υπόκεινται σε κυβερνητικούς λόγους, αλλά ο Ανσαρουλάχ ξεχωρίζει ως ανεξάρτητη κυβέρνηση που ασκεί από την πλευρά του λαού, την εθνική κυριαρχία.

« Ο Ανσαρουλάχ λειτουργεί με ένα ξεχωριστό καθεστώς, απολαμβάνοντας το υψηλότερο επίπεδο υποστήριξης από τον πληθυσμό του ».

Φαουζή Οκί



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.