του ακτιβιστή

Οι άγριες μέρες της φονικής πλημμύρας στον Θερμαϊκό είναι ήδη πίσω.
Δυόμιση βδομάδες μετά ποιος είναι ο απολογισμός και ποιος είναι ο ρυθμός αποκατάστασης των ζημιών που μας δημιούργησε;
Κάποιοι που γνωρίζουν καλά την περιοχή και έχουν ζήσει ανάλογες συνθήκες κατά το παρελθόν ισχυρίζονται πως σταθήκαμε τυχεροί, παρά τις ανυπολόγιστες καταστροφές και τα δύο θύματα που μας κόστισε. Και  εξηγούν την άποψή τους ως εξής:

Είναι γεγονός ότι η καταιγίδα έπληξε ένα τρίγωνο που περιλάμβανε τις παρυφές του Ποταμού στην Επανομή (αφήνοντας ουσιαστικά έξω την ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου) το ραντάρ (αφήνοντας έξω την Περαία) και τη δυτικότερη περιοχή των Ν. Επιβατών. Επίκεντρο ήταν η Αγία Τριάδα και η Μηχανιώνα και κυρίως τα χαμηλότερα τμήματά τους. Οι τεράστιοι όγκοι νερού που έπεσαν και που - έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσαν  να ανασχεθούν με τις υπάρχουσες διευθετήσεις ρεμάτων - "έπνιξαν" όλες τις ισόγειες κατοικίες και καταστήματα, μακέλεψαν τις παραλιακές ζώνες από Μηχανιώνα μέχρι και δυτικό Μπαξέ και δημιούργησαν τεράστια προβλήματα οδοποιίας σε Πάλιουρα, Αγία Τριάδα και Μηχανιώνα.

Εκτός της τρομακτικής ποσότητας νερού που έπεσε σε ελάχιστες ώρες για τις καταστροφές θα πρέπει να ενοχοποιηθούν η άναρχη δόμηση των τελευταίων δεκαετιών που εξαφάνισε τα περισσότερα από τα 27 ρέματα που υπήρχαν στην περιοχή από Περαία έως Αγία Τριάδα, η απληστία ή απρονοησία που "στραγγάλισε" διατομές μεγάλων ρεμάτων (όπως επί παραδείγματι αυτό της "λαϊκής" Μηχανιώνας, της Λαμπράκη στα σύνορα Μπαξέ - Αγίας Τριάδας αλλά και της εγκληματικής κατασκευής δρόμου χωρίς απορροή ομβρίων στα Πάλιουρα) καθώς και ο πλημμελής καθαρισμός των ρεμάτων και φρεατίων.

Ευθύνες για τη μη διευθέτηση των επτά από τα είκοσι επτά ρεμάτων αποδίδει η έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων που γνωμοδότησε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ανεξάρτητα αν για το μπαλάκι που πηγαινοερχόταν επί χρόνια μεταξύ δήμου Θερμαϊκού και ΠΚΜ ευθύνεται και η ίδια).

Αν, όπως ισχυρίζονται γνώστες των ρεμάτων και του γεωλογικού ανάγλυφου της περιοχής, το επίκεντρο της νεροποντής δεν ήταν η Αγία Τριάδα αλλά η Περαία τότε είναι πολύ πιθανό να είχαμε τρομακτικές καταστροφές και δεν αποκλείεται να θρηνούσαμε πολλαπλάσια θύματα.
Ας δούμε όμως που βασίζουν την δυσοίωνη αυτή εκτίμησή τους.

Υπάρχουν όπως μας ανέφεραν εγκληματικές αλλοιώσεις των ρεμάτων στο επίπεδο κάτω από την οδό Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας. Έτσι ουσιαστικά έχουν χαθεί οι διαδρομές απορροής των ομβρίων ή έχουν αλλάξει διαδρομή τα ρέματα Πανδίρη, στην είσοδο της Περαίας, και το ρέμα παράπλευρα από το 1ο Γυμνάσιο. Αν συνδυάσουμε τα παραπάνω με την πληροφορία - ομολογία υπευθύνου αντιδημάρχου που "ίδρωσε" τη φανέλα από τις πρώτες πρωινές ώρες της μεγάλης καταιγίδας μέχρι και σήμερα ότι "αναζητούμε όλα τα ρέματα για να τα καθαρίσουμε" τότε εύκολα μπορεί να επαληθευθεί η εκτίμηση των φίλων.

Να προσθέσουμε ότι παρά την τεράστια προσπάθεια που γίνεται για καθαρισμό στα ρέματα και φρεάτια και την μεγάλη βοήθεια με δεκάδες σκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά που έθεσε στη διάθεση του Δήμου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσο θα είναι αντιμετωπίσιμη μια παρόμοιας έκτασης καταιγίδα. Κι αυτό γιατί η ασυγκράτητη πιθανή ορμή των ομβρίων από τα υψηλότερα τμήματα και η μη μερική ανάσχεσή τους από φυσικά εμπόδια ίσως προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα. Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος στην εκτίμησή μας αυτή.

Το έργο που θα μπορούσε να λύσει μόνιμα το πρόβλημα και να περιορίσει αισθητά τους κινδύνους είναι ένα και επειδή είναι ευρωβόρο εναπόκειται σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Θα ήταν η κατασκευή, στο ανώτερο τμήμα της Θεσσαλονίκης, περιφερειακής τάφρου που να συγκρατούσε τα νερά και να τα κατηύθυνε σε αριθμό νεοκατασκευασθέντων εξόδων προς τη θάλασσα, παρακάμπτοντας τις οδούς και τις οικοδομές.
Δεν γνωρίζουμε αν έχει προταθεί κι αν τυχόν προτεινόμενο θα είχε πιθανότητες να λάβει χρηματοδότηση εντασσόμενο στα ΕΣΠΑ.

Οφείλουμε πάντως να ομολογήσουμε πως η διοίκηση με τις έξωθεν βοήθειες προχωρά στην ανάταξη των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν ικανοποιητικά. Αν και πολλοί συμπολίτες μας εκτιμούν πως οι ρυθμοί θα μπορούσαν να είναι ταχύτεροι.

* Οι φωτο είναι από έργα καθαρισμού ρεμάτων της περιοχής του πρώην δήμου Θερμαϊκού











Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Η αναστολή και παράταση ωστόσο των φορολογικών υποχρεώσεων όλων μας αποδεικνύεται ότι ήταν μάλλον μόνο στα χαρτιά, αφού ήδη στο Taxisnet εμφανίζονται κανονικά προσαυξήσεις για τη μη εμπρόθεσμη καταβολή των δόσεων ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος για τον Σεπτέμβριο, κάποιοι υπάλληλοι δεν βρίσκουν πλέον ούτε την ΠΟΛ. 1136 και σε παραπέμπουν στην αρμόδια ΔΟΥ γιατί δεν γνωρίζουν τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.