Την αποχώρηση από τα μπλόκα που έστησαν σε διάφορα κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας από το τέλος Ιανουαρίου, αποφάσισαν σε γενική τους συνέλευση χθες το βράδυ και οι εναπομείναντες στους δρόμους αγρότες και κτηνοτρόφοι. Νωρίτερα, είχαν αποσυρθεί οι αγρότες και από τα «Πράσινα Φανάρια» ελευθερώνοντας τη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής.
Παρουσιάζοντας μια κινητοποίηση 15 περίπου ημερών, με αποκλεισμούς κεντρικών αρτηριών (περιοδικούς ή μόνιμους) και με ένα επιθετικό λεξιλόγιο κλαδικών διεκδικήσεων οι αγρότες αναγκάστηκαν να υποστείλουν γρήγορα τη σημαία του αγώνα και χωρίς να έχουν εξασφαλίσει καμία δέσμευση της κυβέρνησης για έστω μερική επίλυση αιτημάτων. Προφανώς σ' αυτό συνετέλεσε και η (εκφρασμένη για πρώτη φορά τόσο έντονα) αντίθεση πολιτών που μη δυνάμενοι να διεκδικήσουν πλέον για τους κλάδους τους (η μεταπολιτευτική κλαδική διεκδίκηση έχει πλέον παρέλθει ανεπιστρεπτί) εύκολα κατηγορούσαν τους αγρότες για τον αποκλεισμό κεντρικών αρτηριών.
Έτσι οι αγρότες βρέθηκαν απομονωμένοι από την κοινωνία και αποκλεισμένοι από την όποια κεντρική εξουσία της πλάκας που αδυνατεί να παρέμβει προς επίλυση δίκαιων ή άδικων αιτημάτων επιλέγοντας τη θέση του κουφού και τυφλού κριτή.
Και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί αλλιώς η κατάσταση άλλωστε, αφού οι αγρότες δεν είχαν απέναντί τους αυτούς που κυβερνούν αλλά αυτούς που διαχειρίζονται την διακυβέρνηση εκ μέρους των δανειστών. Χαρακτηριστική η αρχική τοποθέτηση του υπουργού Αποστόλου πως "έχουμε δεμένα τα χέρια" εξαιτίας αυτών που έχουμε υπογράψει στα μνημόνια.
Άρα μάλλον αδιέξοδη μπορεί να χαρακτηριστεί η τελευταία κινητοποίηση που θα πρέπει να εκτιμηθεί με διάλογο και περίσκεψη από τις αγροτικές οργανώσεις ώστε να οδηγήσει σε επεξεργασία θέσεων και μορφής αγώνα που να συσπειρώνει και να μπορεί να ανοίξει δρόμους διεκδικήσεων για την επόμενη φάση.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.