geni tzami_b2
Ογδόντα οχτώ χρόνια αφότου έπαψε να λειτουργεί ως τέμενος, ένα από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, το Γενί Τζαμί, έγινε για πρώτη φορά το περασμένο Σάββατο και πάλι χώρος προσευχής μουσουλμάνων.
Με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη επετράπη, σε γκρουπ 30 σπουδαστών ιερατικής σχολής Κομοτηνής (Μεντρεσές) και στους δασκάλους τους, μετά την ξενάγησή τους στους εκθεσιακούς χώρους, να τελέσουν την καθιερωμένη εβδομαδιάτικη προσευχή τους.
Ο κ. Μπουτάρης έσπευσε να διευκρινίσει ότι το σημαντικό αυτό μνημείο δεν πρόκειται να δοθεί προς μόνιμη χρήση για άσκηση λατρευτικών καθηκόντων. «Ισως να το δίνουμε αραιά και πού, δυο-τρεις
φορές τον χρόνο γι’ αυτόν τον σκοπό, όμως δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε τζαμί. Η ίδρυση τζαμιού ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες του δήμου, είναι θέμα της κυβέρνησης», δήλωσε ερωτηθείς από την «Κ». «Οσο κυνικό και αν ακούγεται, η δυνατότητα των μουσουλμάνων να ασκούν και τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ερχόμενοι στην πόλη θα αυξήσει το τουριστικό ρεύμα που η οικονομία μας έχει απόλυτη ανάγκη», πρόσθεσε.
Η πρωτοβουλία του κ. Μπουτάρη να επιτρέψει, έστω και περιστασιακά, στους μουσουλμάνους να προσεύχονται σε αναπαλαιωμένα οθωμανικά τεμένη της πόλης, φέρεται να έχει τη σιωπηρή συναίνεση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων. Επί της συγκεκριμένης επίσκεψης, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οργανωτές διατύπωσαν πρώτα στη Γ.Γ. Θρησκευμάτων το αίτημά να τους επιτραπεί να προσευχηθούν, πλην όμως, όπως υποστήριξαν, δεν έλαβαν καμία απάντηση και έτσι απευθύνθηκαν στον κ. Μπουτάρη που ανταποκρίθηκε και μάλιστα υποδέχθηκε το γκρουπ στην είσοδο του Γενί Τζαμί μαζί με τον πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Τουγρούλ Μπιλτεκίν.
Ο κ. Μπουτάρης, αλλά και οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό φορείς εκτιμούν ότι κινήσεις όπως αυτές δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στη γειτονική χώρα και ενισχύουν τη ροή επισκεπτών προς τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη δεμένη με την ιστορία των γειτόνων, στην οποία αισθάνονται καλοδεχούμενοι. «Γιατί αυτοί μας πουλάνε τον βυζαντινό πολιτισμό; Θα τους φέρουμε κι εμείς εδώ και θα ακουμπήσουν τα καλά τους τα λεφτά πουλώντας τους την οθωμανική κληρονομιά», λέει ο κ. Μπουτάρης και υπενθυμίζει ότι οι Τούρκοι «ανοίγουν» μια φορά τον χρόνο την Παναγία Σουμελά στον Πόντο για την τέλεση Θείας Λειτουργίας και προσευχής των χριστιανών και επιτρέπουν στον κ.κ. Βαρθολομαίο να λειτουργεί σε μισογκρεμισμένες χριστιανικές εκκλησίες στη Μικρά Ασία.
«Ηταν καλή κίνηση, αλλά δεν φτάνει. Χρειαζόμαστε μόνιμο χώρο προσευχής. Τώρα ασκούμε τα καθήκοντά μας σε ένα υγρό υπόγειο. Δεν μπορεί να έρχονται τουρίστες από μουσουλμανικές χώρες και να μην έχουν ένα χώρο προσευχής, δεν είναι καλό για την εικόνα της Ελλάδας», σχολίασε στην «Κ» ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας Θεσσαλονίκης -αριθμεί περί τα 5.000 άτομα- κ. Οσμάν Ισμαήλογλου.

Από το 1902

Το Γενί τζαμί χτίστηκε το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους Εβραίους που είχαν εξισλαμιστεί (Ντονμέδες). Μετά την ανταλλαγή (1923-1924), στέγασε για λίγο πρόσφυγες και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο. Σήμερα ανήκει στον δήμο που το χρησιμοποιεί ως εκθεσιακό χώρο.

το είδαμε εδώ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.