Επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος *
Με εκατοντάδες διαδικτυακές παρεμβάσεις μέχρι σήμερα είχα την ευκαιρία να επισημάνω την αντικοινοβουλευτική κουλτούρα που διακρίνει τις δύο κατεξοχήν «κοινοβουλευτικές παρατάξεις» της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας (ΝΔ –ΠΑΣΟΚ). Η κουλτούρα αυτή, ιδιαίτερα ετούτη την περίοδο της σύγχρονης κρίσης, εξευτέλισε σε κρίσιμο βαθμό τον ελληνικό κοινοβουλευτισμό, τροφοδοτώντας αντικειμενικά την προπαγάνδα εκείνων που αντιμάχονται κάθε μορφή αστικής δημοκρατίας.Ποτέ άλλοτε μετά το 1974 το ελληνικό κοινοβούλιο δεν βρέθηκε να είναι τόσο αποδυναμωμένο θεσμικά και ηθικά, με πραγματιστικούς όρους. Και αυτό είναι ένα δραματικό σύμπτωμα έκπτωσης της οργάνωσης της δημοκρατικής και φιλελεύθερης πολιτικής στο πλαίσιο της σύγχρονης σύζευξης της συνταγματικής δημοκρατίας / συνταγματικού πατριωτισμού και του αστικού εθνικισμού, όπως τα διαπραγματεύεται ο Jürgen Habermas ( :constitutional democracy and the civic nation )και όπως ιστορικά αναπτύχτηκαν στην Ελλάδα ως εξέλιξη του «βενιζελισμού».

Αν ήθελα να χυδαιολογήσω / λαϊκίσω θα έλεγα πως ο «σαμαρο-βενιζελισμός» έδωσε την χαριστική βολή στον ««βενιζελισμό» ! Με δραματικές συνέπειες στο πολιτικό φαινόμενο στην πατρίδα μας και για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα , όπως και επί του βιοσφαιρικού- μας μικροσυστήματος, της εθνικής μας ταυτότητας και του εθνικού συμφέροντος …γεγονός που θα γίνει αντιληπτό σε όλους τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Σήμερα, με μια φράση το καθεστώς ηγεμονίας στην Ελλάδα διατυπώνει εμφατικώς την διαλεκτική του αντικοινοβουλευτισμού του, χωρίς ασφαλώς να έχει πλέον αίσθηση του πράγματος (: της κοινοβουλευτικής διαστροφής), μια και οι Συγκυβερνήτες βιώνουν υστερικά τις οδύνες μιας κυβερνήσεως που βρίσκεται κυριολεκτικώς υπ' ατμόν: «Η κυβέρνηση εξετάζει την προοπτική να συνομιλήσει με τον Τσίπρα», αναφέρει το καθ’ υπαγόρευση ασφαλώς κυβερνητικό ρεπορτάζ. Και αποσαφηνίζει την κοινοβουλευτική διαστροφή αναφέροντας: «Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί [Σαμαράς-Βενιζέλος] σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και την επόμενη μέρα, επιθυμούν τη διαμόρφωση ενός αρραγούς εθνικού μετώπου. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται και η συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ».

Να συζητήσουν κατ’ ιδίαν με τον Αλέξη Τσίπρα σκέπτονται οι άνθρωποι και όχι ασφαλώς να διαβουλευτούν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις - και φυσικά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φαίνεται να προηγείται σαφώς σήμερα στην προτίμηση των εκλογέων - διαφανώς και συνταγματικώς ορθά στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών θεσμών και κανόνων! Θέλει η «κοινοβουλευτική τσατσά» να κρυφτεί, αλλά η απέχθεια στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και στον θεσμό του κοινοβουλίου, ως ολιστικό πολιτικό σύστημα της αστικής δημοκρατίας, δεν την αφήνει!

Εξετάστε, λοιπόν, την προοπτική να συνομιλήσετε με τον Τσίπρα, μια και η προοπτική του κοινοβουλευτισμού σας ταράσσει, σας τρομάζει και αποδεδειγμένα πλέον σας αηδιάζει!

Καλά, δεν έχετε αίσθηση της αντικοινοβουλευτικής σας πρακτικής, πώς είναι όμως δυνατόν να μην έχετε ούτε αίσθηση της γελοιότητας του «η κυβέρνηση εξετάζει την προοπτική να συνομιλήσει με τον Τσίπρα»!

Εξετάστε την «προοπτική» να τον εγκλωβίσετε, για να του χρεώσετε την πρόωρη διάλυση της βουλής, αλλά γιατί θα έπρεπε να το πράξετε με έναν χυδαίο, παλαιοκομματικό, σφοδρά αντικοινοβουλευτικό τρόπο, από τη στιγμή που θα μπορούσατε να πετύχετε το ίδιο με αμιγώς κοινοβουλευτικά μέσα;

Ξεφύγατε από τον κοινοβουλευτισμό, φίλοι της συγκυβέρνησης, κάνατε βήμα-βήμα την κοινοβουλευτική σας υπέρβαση, και αυτό εάν δεν το πληρώσετε πολιτικώς και αμέσως εσείς οι ίδιοι θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός εμμέσως και πάρα πολύ ακριβά την αμέσως επόμενη περίοδο…

Stultum facit fortuna, quem vult perdere (: μωραίνει η τύχη ον βούλεται απολέσαι) , όπως και η διαστροφή του κοινοβουλευτισμού πριν από την εκλογική κατάρρευση!

Quem Iuppiter vult perdere, dementat prius, επίσης, τοποθετώντας στη θέση του Διός την τρόικα!

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.