Τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, έδειξε ο πατέρας του αδικοχαμένου 34χρονου μουσικού ΠαύλουΦύσσα, ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του παιδιού του καθώς - όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής- με τον Ρουπακιά δεν είχαν προηγούμενα, ούτε καν γνωρίζονταν.

«Αυτή η οργάνωση κλείνει τα στόματα σε φωνές που είναι αντίθετες. Τα τραγούδια του ήταν αντιφασιστικά και τους ενοχλούσαν», ανέφερε ερωτηθείς, γιατί θεωρεί ότι οι χρυσαυγίτες στράφηκαν εναντίον του γιου του, τονίζοντας πως με τον δολοφόνο ο νεαρόςδεν γνωριζόταν καν, αλλά ότι τον είχαστοχοποιήσει.

«Δεν νομίζω να γνωρίζονταν. Μάρτυρας μου είπε ότι ο Παύλος, μόλις τον χτύπησε ο Ρουπακιάς, του είπε: Με μαχαίρωσες και φεύγεις; Ο Ρουπακιάς πήρε εντολή από τοναρχηγό, αυτός δεν ανέλαβε τώρα την ευθύνη;Αυτοί δεν κάνουν τίποτα χωρίς εντολή», σημείωσε.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από συνήγορο της πολιτικής αγωγής εάν ο αρχηγός της οργάνωσης ενημερώθηκε, βάσει όσων γνωρίζει ο κ. Φύσσας, μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού. Η πρόεδρος, εν μέσω αντιδράσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης, απαγόρευσε την ερώτηση ζητώντας μάλιστα να διευκρινιστεί ποιον εννοεί ο συνήγορος.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο μάρτυρας, απαντώντας στην πρόεδρο: «Τον Μιχαλολιάκο. Είναι τα χέρια του βαμμένα με το αίμα του γιου μου» ενώ σε άλλη ερώτηση της πολιτικής αγωγής, εάν τον «γαλήνεψε» η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης ο κ. Φύσσας απάντησε: «Όχι βέβαια».

Και στην ερώτηση αυτή η πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη, επισήμανε ότι δεν αφορά το δικαστήριο μεταγενέστερη δήλωση και ότι επίσης η ερώτηση σχετίζεται με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης για την οποία η πολιτική αγωγή δεν μπορεί να υποβάλει ερωτήσεις σε ό,τι αφορά την ηγετική ομάδα.

Καταπέλτης ήταν και για τον ρόλο της Αστυνομίας τη βραδιά του φόνου: «Μια νεαρή αστυνομικός πήγε να συλλάβει τον Ρουπακιά και της λέει: " Ρε δικός σας είμαι εμένα θα συλλάβετε;" Του είπαν "μπες μέσα ρε σκότωσες το παιδί"», ενώ ο Φύσσας κείτονταν στο πεζοδρόμιο στην αγκαλιά της συντρόφου του. «Άκουσα από μάρτυρες πως οι αστυνομικοί έπιαναν τα δικά μας παιδιά αντί να συλλαμβάνουν τους Χρυσαυγίτες», πρόσθεσε.

Εξέφρασε την πεποίθησή του πως τα γεγονότα της επίμαχης νύχτας θα είχαν άλλη τροπή αν είχε κινητοποιηθεί η αστυνομία. «Πιστεύω πως αν είχε παρέμβει η αστυνομία θα είχε αποφευχθεί ο φόνος.Έστω και μία πιστολιά στον αέρα αν έριχναν».



Στο δικαστήριο το ηχητικό Μιχαλολιάκου

Αίτημα προκειμένου να κατατεθεί στο δικαστήριο το ηχητικό με την πρόσφατη δήλωση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής περί ανάληψης της πολιτικής ευθύνης «για την δολοφονία στο Κερατσίνι» υπέβαλαν στο δικαστήριο οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής.

«Η δήλωση του κατηγορούμενου και αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στις 17.9.201 ότι η ΧΑ αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της ανθρωποκτονίας του Π. Φύσσα σχετίζεται με την εκδικαζόμενη υπόθεση και πρέπει να ληφθεί υπόψη και να αξιολογηθεί δικαστικά. Επειδή δεν υπέπεσε μέχρι τώρα στην αντίληψή μας αυτεπάγγελτη αναζήτηση του υλικού της συνέντευξης εκ μέρους του δικαστηρίου και της εισαγγελίας ζητάμε να παραγγελθεί το σι-ντι από τον σταθμό Real FM ώστε να συμπεριληφθεί στα αναγνωστέα της δικογραφίας», ανέφερε η Πολιτική Αγωγή στο δικαστήριο.

«Χτύπημα επαγγελματία»

Ο Παναγιώτης Φύσσας βρίσκεται από το πρωί στο βήμα του μάρτυρα για να περιγράψει όσα έγιναν πριν και μετά το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο γιος του έπεσε νεκρός, μαχαιρωμένος από τον Γιώργο Ρουπακιά.


«Μου είπε ο γιατρός ότι το παιδί κατέληξε. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ρωτούσα τον Παύλο "πώς θα το πω στη μάνα σου;". Ήταν νεκρός ο γιος μου».



Όπως είπε, γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της επίμαχης νύχτας, του τηλεφώνησε ο αδελφός του και του είπε:

«Τρέχα στην Τσαλδάρη, έχουν μαχαιρώσει το παιδί. Πήρα το αυτοκίνητο και πλησιάζοντας άκουγα σειρήνες. Όταν έφτασα, είδα τον Παύλο στο πεζοδρόμιο, στην αγκαλιά της Χρύσας, με τα μάτια του γυρισμένα… Δεν είδα αίματα και κάπου ησύχασα. Πήγα στο αυτί του και του έλεγα, Παύλο, Παύλο… Πίστεψα τη Χρύσα ότι όντως έχει λιποθυμήσει».

Περιέγραψε τη στιγμή που ήρθε το ασθενοφόρο και πήραν το παιδί του, για το Κρατικό της Νίκαιας.

«Το ακολουθούσα με το αυτοκίνητο κι άρχισα ν' ανησυχώ γιατί δεν είχαν βάλει σειρήνα. Όταν φτάσαμε ρώτησα τον νοσηλευτή για το παιδί μου και μου είπε: Δεν πρόσεξα, ρώτα τον γιατρό. Μπαίνοντας μέσα είδα τον γιατρό με ένα μηχάνημα. Τον ρώτησα, μου είπε: «Το παιδί κατέληξε. Ήταν πολύ επαγγελματικό το χτύπημα. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ρωτούσα τον Παύλο: "πώς θα το πω στη μάνα σου;"».

Υποστήριξε ότι από τη στιγμή που τον πήρε τηλέφωνο ο αδελφός του, το μυαλό του πήγε στουςΧρυσαυγίτες. Γιατί ήξερε πως τα τραγούδια του τους ενοχλούσαν, «τους έλεγε φασίστες, απευθύνονταν σ' αυτούς τα τραγούδια του».

Όπως κατέθεσε, το επίμαχο βράδυ ο Παύλος τον είχε ρωτήσει αν θα δουν μαζί τον αγώνα τουΟλυμπιακού. Κι εκείνος είχε αρνηθεί. Έτσι, είχε κανονίσει να πάει στην καφετέρια Κοράλλι. «Δεν ήξερα ότι εκεί ήταν άντρο… Μαζεύονταν εκεί πέρα. Ο Παύλος μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι βρήκε τραπέζι. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που μιλήσαμε».



Ερωτηματικά για το ρόλο των αστυνομικών

Στην κατάθεσή του αναφέρθηκε σε όσα του είπε η Χρύσα για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της δολοφονίας. Η φίλη τού γιου του, όπως τόνισε ο κ. Φύσσας, του είπε πως έξω, απέναντι και διαγώνια από την καφετέρια, βρίσκονταν περίπου 60 Χρυσαυγίτες οι οποίοι φώναζαν στην παρέα του Παύλου: «κότες, θα σας σκοτώσουμε».

Κοντά σ' αυτήν την ομάδα Χρυσαυγιτών ήταν περίπου έξι αστυνομικοί. Τα παιδιά, σύμφωνα πάντα με όσα του είπε η Χρύσα, δεν μπορούσαν να φύγουν γιατί τα αυτοκίνητά τους τα είχαν αφήσει από την πλευρά που ήταν οι Χρυσαυγίτες και οι αστυνομικοί. «Επιμένω κυρία πρόεδρε, στις θέσεις της αστυνομίας, γιατί ήταν με τους πολλούς. Κι αναρωτιέμαι, γιατί δεν ήταν με τα παιδιά; Γιατί δεν τα προστάτεψαν;».

Στη συνέχει περιέγραψε ότι στη λεωφόρο Παναγή Τσαλδάρη μία ομάδα 20 ατόμων από τους 60, ξέκοψε και άρχισε να κυνηγά τα παιδιά που πήγαιναν πεζή. «Ο Παύλος κάποια στιγμή σταμάτησε να τρέχει λέγοντας "δεν θα κρύβομαι στη γειτονιά μου" και οι φίλοι του απομακρύνθηκαν. Τότε, ανά δυάδες και τριάδες, του έκαναν επιθέσεις, τον εμπόδιζαν να φύγει. Μέχρι που εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς».

Επισήμανε ότι είδε σε βίντεο τον Ρουπακιά με το αυτοκίνητο να παρατηρεί τις κινήσεις του παιδιού του. Δεν φαίνεται, όπως είπε, στο βίντεο η σκηνή του μαχαιρώματος. «Άκουσα να λένε ότι όταν μαχαίρωσε τον γιο μου του έστριψε το μαχαίρι. Για αυτό νομίζω πως δεν είδα αίματα. Γύρισε το αίμα προς τα μέσα. Η Χρύσα μού είπε ότι ο Παύλος σήκωσε τη φανέλα για να φανούν τα τραύματά του και υπέδειξε τον δολοφόνο. Είπε, αυτός με μαχαίρωσε».

Τί θα ισχυριστεί ο Ρουπακιάς

Όση ώρα κατέθετε ο Παναγιώτης Φύσσας, ο Γιώργος Ρουπακιάς κάθεται σκυμμένος, αποφεύγοντας να κοιτάξει προς το βήμα. Νωρίτερα, πριν ξεκινήσει η κατάθεση του πατέρα του θύματος, όταν ρωτήθηκαν οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία για τη θέση τους έναντι της κατηγορίας, ο Ρουπακιάς απάντησε ότιαποδέχεται την ανθρωποκτονία αλλά αρνείται την εγκληματική οργάνωση.

Ωστόσο, ο συνήγορος υπεράσπισής του κ. Ρουμπέκας, διευκρίνισε στο δικαστήριο ότι δέχεται ότι ήτανανθρωποκτονία από αμέλεια, καθ' υπέρβαση των ορίων άμυνας. Έκανε επίσης λόγο για βρασμό, για να καταλήξει με αίτημα για «αλλαγή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία από αμέλεια, σε θανατηφόρα σωματική βλάβη».


Η τοποθέτηση του συνηγόρου προκάλεσε αντιδράσεις στο ακροατήριο, αλλά και μειδιάματα από την πλευρά της πολιτικής αγωγής.


Με εντάσεις ολοκληρώθηκε η κατάθεση



Με εντάσεις, κατά τη διάρκεια υποβολής ερωτήσεων από την υπεράσπιση, έκλεισε η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα. Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές, όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης πολλών εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έθεταν ερωτήματα στον μάρτυρα.

«Σέβομαι τον πόνο σας», του είπε μια από τις συνηγόρους των κατηγορουμένων, για να λάβει αμέσως απάντηση από τον Παναγιώτη Φύσσα: «Μην παίζεις με μένα. Δεν σέβεσαι. Αν σεβόσουν δεν θα ήσουν εδώ». Μάλιστα, στο σημείο αυτό παρενέβη η πρόεδρος της έδρας, η οποία είπε στον μάρτυρα «σας παρακαλώ κύριε μάρτυρα κάντε υπομονή. Θα σας ρωτήσουν όλοι, τη δουλειά τους κάνουν». Ωστόσο, λίγο αργότερα ο πατέρας του δολοφονημένου μουσικού εκνευρίστηκε και πάλι, όταν ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ξεκίνησε να υποβάλλει ερώτηση λέγοντας «με κάθε σεβασμό». Αμέσως ο Παναγιώτης Φύσσας απάντησε «άρχισαν και οι ειρωνείες».

Ένταση, επίσης, προκλήθηκε όταν συνήγορος υπεράσπισης, βασιζόμενος στον ισχυρισμό του Παναγιώτη Φύσσα πως ο γιος του στοχοποιήθηκε εξαιτίας των αντιφασιστικών του στίχων, είπε «μόνο αντιφασιστικά δεν ήταν τα τραγούδια αυτά». Ακούστηκαν φωνές από φίλους του Παύλου Φύσσα οι οποίοι αποχώρησαν από την αίθουσα λέγοντας «τι λέει ο καραγκιόζης, άντε ρε».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, οπότε και κλήθηκαν να καταθέσουν η μητέρα και η αδελφή του Παύλου Φύσσα.

Με την αποχώρηση του δικαστηρίου η μητέρα, Μάγδα Φύσσα, φώναξε ότι οι δολοφόνοι του παιδιού της είναι 5,5-6%, ενώ ο πατέρας πιάνοντας την προσέθεσε «120 είναι εδώ μέσα», εννοώντας τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.