Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ στο Αμβούργο. Διατέλεσε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1974 έως το 1982.

Το τελευταίο διάστημα ο Χέλμουτ Σμιτ αντιμετώπιζε έντονα προβλήματα υγείας. Το Σεπτέμβρη υπεβλήθη σε επέμβαση για την αντιμετώπιση θρόμβου το πόδι. Επέστρεψε με δική του επιθυμία στο σπίτι του στο Αμβούργο έπειτα από νοσηλεία δύο εβδομάδων αλλά η κατάστασή του χειροτέρευε διαρκώς.

Ο Χέλμουτ Χάινριχ Βάλντεμαρ Σμιτ, όπως είναι το πλήρες όνομα του γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1918 στο Αμβούργο. Ήταν γιος δυο δασκάλων ενώ ο παππούς του υπήρξε Εβραίος επιχειρηματίας κάτι που κρατήθηκε μυστικό από την οικογένεια έως το 1984 που αποφάσισε να το αποκαλύψει ο ίδιος ο Σμιτ.
Σπούδασε στο Αμβούργο μελετώντας τα οικονομικά και την πολιτική επιστήμη. Προς το τέλος του πολέμου, από τον Δεκέμβριο του 1944 και μετά, υπηρέτησε ως υπαξιωματικός πυροβολικού στο δυτικό μέτωπο. Συνελήφθη από τους Βρετανούς τον Απρίλιο του 1945 στο Λύνεμπουργκ και ήταν αιχμάλωτος πολέμου μέχρι τον Αύγουστο.

Το 1949 έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας ενώ, νωρίτερα, στο διάστημα 1947-1948 ήταν ηγέτης της Sozialistische Deutsche Studentenbund (SDS), της οργάνωσης σπουδαστών του SPD. Υπηρέτησε σε πολλές θέσεις στην αυτοδιοίκηση αλλά και σε κυβερνητικές θέσεις. Υπήρξε υπουργός Άμυνας του Βίλλυ Μπραντ τον οποίο και διαδέχτηκε στην καγκελαρία στις 16 Μαΐου 1974 όταν εκείνος παραιτήθηκε.
Δραστηριοποιήθηκε επίσης στη βελτίωση των σχέσεων με τη Γαλλία σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρό της Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν. Συνέδεσε το πολιτικό μέλλον του έντονα με την επέκταση του ΝΑΤΟ μετά από τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν.

Ήταν ο σημαντικότερος υποστηρικτής της ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά το 1981. Τον συνέδεε στενή φιλία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Τον Δεκέμβριο του 1986 ήταν ένας από τους ιδρυτές της επιτροπής που υποστηρίζει την ΟΝΕ και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.






Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.