Αλέξης Τσίπρας και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
Παραφράζοντας την περίφημη φράση «είναι η οικονομία, ανόητε» –ατάκα που χρησιμοποιήθηκε στην επιτυχημένη καμπάνια του Μπιλ Κλίντον το 1992–, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσε δημόσια τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δυο τους βρέθηκαν σε πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, σε μια συζήτηση στην οποία κυριάρχησαν ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης και το προσφυγικό.

Εάν κάποιος ζητούσε από τη γερμανική Βουλή να αλλάξει τη συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας ως προς την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν «σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες κρατώντας αναμμένο κερί», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Σε αυτό το σημείο δεν έλειψε και το καρφί στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επέμεινε στη συμμετοχή του Ταμείου. «Δεν ήμουν πολύ θετικός να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά η Μέρκελ ήθελε και είχε δίκιο. Έτσι είναι, πάντα οι ηγέτες έχουν δίκιο και οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν», ήταν η φαρμακερή ατάκα.

(Φωτ.: EPA / Laurent Gillieron)

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, σήκωσε το γάντι λέγοντας στον Γερμανό πολιτικό: «Δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε το δυναμίτη από το δωμάτιο και να ανάψουμε κερί». Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι στην Ευρώπη δεν είχαν όλοι την ίδια άποψη για το ρόλο και τη συμμετοχή του Ταμείου στα ευρωπαϊκά πράγματα. «Εύχομαι η συνύπαρξη των τριών θεσμών να μην προκαλέσει διαφωνίες. Αυτές οι διαφωνίες να μη γίνουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε αυτό το σημείο, αναφερόμενος στην εφαρμογή των συμφωνιών, και ουσιαστικά απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα (χωρίς να τον κατονομάζει), ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέταξε την ατάκα: «Είναι η εφαρμογή, ανόητε».
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά. «Είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο», σημείωσε, λέγοντας ότι η λύση βρίσκεται στο να σηκώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το βάρος με τη συνεργασία όλων των κρατών μελών.
Από τη μεριά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ντροπή να γίνει η Ευρώπη κάστρο. «Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί. Αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στα σύνορα, θα έχουμε πρόβλημα», κατέληξε.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.