Μετά την άλωση και τη λεηλασία της Τροίας, ο Αινείας με μερικούς Τρώες (που έγιναν γνωστοί ως «Αινειάδες») εξακολούθησαν να αμύνονται σε κάποια συνοικία της πόλης, ώσπου οι Αχαιοί τους διεμήνυσαν ότι τους δέχονται «υποσπόνδους», δηλαδή ύστερα από συμφωνία να αποχωρήσουν ανενόχλητοι, με την άδεια να πάρουν ο καθένας τους ό,τι μπορούσε να σηκώσει στα χέρια του από την περιουσία του. Και ενώ όλοι οι άλλοι γέμισαν και πήραν σακιά με χρυσάφι, ασήμι, κοσμήματα, χρήματα, κλπ., ο Αινείας σήκωσε στους ώμους του τον γέροντα και ανήμπορο πατέρα του, τον Αγχίση, και τον μετέφερε έξω από την πόλη. Τότε οι Αχαιοί, θαυμάζοντας την πράξη του αυτή, του επέτρεψαν να πάρει ελεύθερα και ό,τι άλλο ήθελε από το σπίτι τους.


Ο Αινείας φεύγοντας από την Τροία έχτισε την πόλη Αίνεια σε περιοχή ανάμεσα στη Μηχανιώνα και στο σημερινό Αγγελοχώρι .

Μετέπειται μέσω τη Σικελίας, εγκαταστάθηκε στην Ιταλία. Απόγονός του θεωρείται ο ένας (Ρωμύλος) των δύο ιδρυτών της Ρώμης.
Η αρχαία Αίνεια ταυτίζεται με βεβαιότητα από τις πηγές και σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά δεδομένα εντοπίζεται με ακρίβεια στην παράλια τραπεζόσχημη «Τούμπα Τάμπια», στα νότια του ακρωτηρίου ΄Εμβολο ή Καραμπουρνού, σε απόσταση 2,5 χλμ. ΒΔ από την Ν. Μηχανιώνα.
Η ίδρυση της συνδέθηκε από τους αρχαίους με τον Αινεία και η κεφαλή του εικονιζόταν στα νομίσματά της ήδη από τον 6ο αι. π.Χ. Από τον φημισμένο ναό της Αφροδίτης, που αναφέρεται στις πηγές πως ίδρυσε ο Αινείας μαζί με την πόλη, πιθανόν να προέρχονται τα αρχιτεκτονικά μέλη ιωνικού ναού που εκτίθενται στο Μουσείο Θεσσαλονίκης. Τον 5ο αι. π.Χ. ήταν μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Τον 4ο αι. ανήκε στην Χαλκιδική Συμμαχία και στα 348 π.Χ. καταλήφθηκε από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας. ΄Ηταν ανάμεσα στις πόλεις που διαλύθηκαν από τον Κάσσανδρο για την ίδρυση της Θεσσαλονίκης. Δεν εγκαταλείφθηκε τελείως, αφού εμφανίζεται ως πόλη στους Δελφικούς καταλόγους των Θεωροδόκων του 3ου αι. π.Χ. και παίρνει μέρος στους αγώνες κατά των Ρωμαίων.
Επί Τουρκοκρατίας η επιφάνεια της τούμπας είχε ισοπεδωθεί για την κατασκευή πολυβολείων, ωστόσο οι επιχώσεις της πρώιμης εποχής του Σιδήρου σώζονται στο νότιο τμήμα της. Eχουν διενεργηθεί λίγες δοκιμαστικές τομές με τις νεώτερες φάσεις να χρονολογούνται μέχρι τις αρχές του 3ου αι. π.Χ.

Εμείς να προσθέσουμε μια σημερινή φωτο που αναπαριστά τον σύγχρονο Αινεία.

Ο πρόσφυγας που απεικονίζεται κουβαλάει στους 'ωμους του τον πατέρα του (κάπου στην Ελλάδα του σήμερα).





* Ο πίνακας είναι του Pompeo Girolamo Batoni

** Η φωτο αποτελεί λήψη του φωτογράφου του Reuters Γιάννη Μπεχράκη.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.