Ξέρεις, αναγνώστη μου, πότε βεβαιώθηκα πως ο γιός μου έχει καλές πιθανότητες να προχωρήσει επιστημονικώς στο χώρο των πολιτικών άμυνας και ασφάλειας; Όταν διαπίστωσα πως έχει γνήσιο ταλέντο στη μαγειρική.
Ένας ταλαντούχος μάγειρας με μια μυστήρια «έκτη αίσθηση» στη νοστιμιά, συνδυάζει συνήθως άψογα τον ρεαλισμό με τον κονστρουκτιβισμό παράγοντας μια μικτή μεθοδολογία ανάλυσης πολιτικών φαινομένων ή συμβάντων. Η υψηλή μαγειρική προϋποθέτει καλή αίσθηση και εφαρμογή, ανάλυση, χειρισμό και (ανα)σύνθεση των υλικών μέσων και των άυλων αναπαραστάσεων του εαυτού στον κόσμο, με ρεαλισμό που, ωστόσο, δεν παραμελεί ταυτότητες και αλληλοδραστικές σχέσεις.  
Ένας ταλαντούχος αναλυτής πολιτικών ή/ και της πολιτικής αυτής καθ’ εαυτής – όπως ασφαλώς και κάθε δημοσιογράφος του πολιτικού ρεπορτάζ – που επιθυμεί να καταλήξει σε ένα προσωρινό συμπέρασμα για δράση, θα σου έλεγε ασφαλώς: Το Μέσο (ΜΜΕ) είναι μήνυμα μαγειρικής. Και αυτό ισχύει σε  κάθε περίπτωση.
Δυστυχώς, δύσκολα θα καταλάβαινε τι εννοεί αυτός ο άνθρωπος ένας απλοϊκός, ατάλαντος και πρόχειρος μάγειρας, που δουλεύει με συνταγές άλλων, αντί να συνθέτει δημιουργικά τις δικές του. Για αυτόν το Μέσο είναι Σκοπός, όπως η μαγειρική εκλαμβάνεται ως σκοπός για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας ή για να εντυπωσιάσουμε τους συνδαιτυμόνες μας.
Δεν κατηγορώ την κυβερνητική εκπροσώπο Όλγα Γεροβασίλη, συμμερίζομαι το παράπονό της: τα ιδιωτικά κανάλια αντί να μεταδώσουν «ζωντανά» τις εργασίες της Συνόδου Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ και να διακόψουν το πρόγραμμά τους για να προβάλλουν τις δηλώσεις δύο Προέδρων Δημοκρατίας και τεσσάρων πρωθυπουργών, μετέδιδαν εκπομπές μαγειρικής και επαναλήψεις!
Μα, το κανάλι είναι μήνυμα μαγειρικής, αγαπητή Κυρία, γιατί το βλέπεις τελεολογικά το ζήτημα; Τελεολογικά αντιμετωπίζει το κυβερνητικό μήνυμα η ΕΡΤ. Αντίθετα, τα ιδιωτικά κανάλια αυτή την περίοδο βιώνουν την Singularity-τους. Δηλαδή το κόλπο με την αδειοδότηση των καναλαρχών καταλήγει εις βάρος της κυβέρνησης με την πρόκληση ενός άλματος συνείδησης στην ιστορία της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ξαφνικά και συγκυριακά ο έλληνας δημοσιογράφος αρνείται τον ρόλο του ως Μέσο Προπαγάνδας και αναζητεί να κατανοήσει το Είναι του σαν καλός μάγειρας.
Εγκαταλείπει, λοιπόν – ο δημοσιογράφος μας των ιδιωτικών καναλιών – τον George Hegel και την τελεολογία του Welt Geist και ερωτοτροπεί με τον Μartin Heidegger! Έτσι ο δημοσιογράφος των ιδιωτικών καναλιών ξεχωρίζει πλέον από εκείνον τον κοινότοπο μάγειρα με τα άνοστα ή απλώς άγευστα γεύματα που σερβίρει η ΕΡΤ και διεκδικεί να μετατραπεί σε ένα ον, που είναι αυτό που είναι, συν τη δυνατότητά του να γίνει κάτι που ακόμα δεν είναι. Είναι δηλαδή ένα ον μπροστά από τον εαυτό του, ένα ον καθ’ υπέρβαση, που στοχεύοντας πέρα από αυτό που είναι, επιδιώκει να γίνει αυτό που δεν είναι ακόμα. Έτσι οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα για την μεταστοιχείωση του έλληνα δημοσιογράφου της ιδιωτικής τηλεόρασης αλλάζουν και την ίδια την αντίληψη αυτού που είναι για αυτό που είναι (είτε αυτό είναι ο εαυτός του, είτε ο κόσμος που παρουσιάζει ως μήνυμα).

Και ιδού το μήνυμα με την μετάδοση συνταγών μαγειρικής αντί της Συνόδου. Και το μήνυμα αυτό συνδέεται με την «ιδιομορφία συνείδησης», ή όπως μου αρέσει να το αποκαλώ, «consciousness singularity» του έλληνα δημοσιογράφου. Δυστυχώς αυτή η «consciousness singularity» δεν είναι ικανή από μονή της να μετατρέψει τον κακό μάγειρα του μηνύματος σε καλό, ταλαντούχο και δημιουργικό. Απλώς του δίνει μια ευκαιρία, ανατρέχοντας στον κοινωνικο-ιστορικό χρόνο της ελληνικής τηλεόρασης, να κατανοήσει τον εαυτό του… να τον σιχαθεί ίσως και να απαλλαγεί από τις συνταγές των άλλων που καθορίζουν στερεοτυπικά τη δική του δουλειά. Το Μέσο είναι μήνυμα μαγειρικής, ενώ η προπαγάνδα είναι μέσο που οδηγεί τον ταλαντούχο μάγειρα να σιχαθεί τον εαυτό του και να αλλάξει επάγγελμα. Φαίνεται πως η περίφημη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών θα γίνει αίτιο που θα διαχωρίσει εκ νέου στην Ελλάδα την υψηλή μαγειρική στη δημοσιογραφία από την ταπεινή προπαγάνδα και οι «συνταγές μαγειρικής» ήταν απλώς ένα αντιδραστικό σημαίνον για το κτίσιμο της «consciousness singularity» του έλληνα δημοσιογράφου!...

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.