Στον βαθμό που ο άνθρωπος από στερεά μορφή μετατρέπεται σε υγρή και ρευστοποιείται για να χωρέσει στις νέες πραγματικότητες, μέσω νέων λέξεων που αντικαθιστούν άρρητα τις βασικές έννοιες της οντολογίας του, χάνει την ηθική του υπόσταση και υποβαθμίζεται πολιτικά στο επίπεδο της καρικατούρας.   
Αυτό πιστεύω. Και αυτό απαντώ σε όσους με ρωτούν: Δεν μπορεί να αλλάξει ο άνθρωπος; Δεν μπορεί να μεταβάλει στάση και άποψη; Πώς, τα πάντα μπορεί και δικαιούται, αλλά έντιμα και καθαρά...στερεά και όχι ρευστοποιούμενος για να περάσει από την "αναδιάρθρωση του χρέους" και  από το "κούρεμα" - για παράδειγμα - στην "απομείωση", στην "αναμόρφωση" και στη συνέχεια στη "βιωσιμότητα"! Για να περάσει κατόπιν στη "διευθέτηση" και μετά στη συνολική "ρύθμιση"! Για να καταλήξει στην ικανοποίηση από την εκταμίευση της δόσης και την μερική έστω ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ!
Και ασφαλώς η ρευστοποίηση του ανθρώπου στην οποία αναφέρομαι δεν αφορά αποκλειστικά στο αφήγημα του χρέους, ούτε μόνον στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά σε ολόκληρη τη δομή που υποστηρίζει άμεσα ή έμμεσα τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ως ρευστά ανθρωπάκια πολιτεύονται σε όλα τα ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, για να καταλήξουν σαν αέρια πλέον (παραπλανητικά) στο "αέριο", καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία και η πίεση του οικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος!
Και έρχεται μετά ο ευφυής, έντιμος και ικανός "Στάθης στον Ενικό" και σου λέει πως για τη μεταβολή του σχήματος και του μεγέθους του Αλέξη και του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται η άτιμη η παγκοσμιοποίηση, ενώ ο άλλος ο περίεργος (νεοφιλελεύθερος) δεξιός επιμένει πως φταίει ο διπλοπρόσωπος, ρευστός Λένιν, που νομιμοποίησε πολιτικώς αυτή τη κουλτούρα! Σε λίγο θα βγει και ο μηχανικός-οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ για να υποστηρίξει, χαμογελώντας κάτω από τα μουστάκια του, πως αυτή είναι η μηχανική της αριστερής πολιτικής, που βασίζεται σε συμπεριφορικές και ασφαλώς ρητορικές προσαρμογές στη βάση της φυσικής που ορίζεται από τη κατάσταση της ύλης!
Σαχλαμάρες! Παράγοντας, αναγνώστη μου, είναι ο άνθρωπος και όχι η δομή ή το περιβάλλον. Παιδαγωγός είναι ο άνθρωπος και όχι η δομή ή το περιβάλλον, όπως αντιθέτως υποστηρίζουν νεοφιλελεύθεροι και δογματικοί του μαρξιστικού στρουκτουραλισμού. Η απόλυτη ευθύνη για την πολιτισμική και πολιτειακή αποσάθρωση που συνεχίζεται και εμβαθύνεται στις μέρες μας μέσω της πολιτικής της τρόικας στα ελληνικά πράγματα, βαρύνει την παρούσα κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, δηλαδή τους ανθρώπους που λειτουργούν σε αυτά.
Συμφωνώ απολύτως με τον Στάθη πως "η πολιτειακή αποσάθρωση διευκολύνει την κοινωνική διάλυση και την πολιτική απίσχναση της πατρίδας". Μόνον που εγώ αναζητώ και εντοπίζω πολιτικώς την αιτία στο ρευστό ανθρωπάκι που κυβερνά, αντιπολιτεύεται ή αναλύει και σχολιάζει. Αυτό παντρεύει τον Φουκώ με τον Μπουρντιέ για να προσδώσει στην ιστορικά διαμορφούμενη "τάξη πραγμάτων" ανθρώπινη, δηλαδή πολιτική, ουσία.

Αν ξεφύγεις από τον άνθρωπο ως παράγοντα ισχύος, τότε η ηθική συνδέεται με την πολιτική με έναν υπερβατικό, πρόστυχο και καιροσκοπικό τρόπο. Δηλαδή, στην ουσία η πολιτική απελευθερώνεται από την ηθική και τον άνθρωπο και μεταβάλλεται σε μηχανή που σαρώνει, υπό το σλόγκαν "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Αγιάζει την ίδια τη μηχανή, τα μνημόνια, τη μετανεωτερική αποικιοκρατία μας και τελικά το κάθε ρευστό ανθρωπάκι που καμώνεται τον σημαντικό ηγέτη...

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.