Τα ηχητικά ντοκουμέντα από τις επικοινωνίες της αστυνομίας την ώρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν το χρονικό της φρίκης.

Tο χρονικό με την εξέλιξη της φονικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού στο Μάτι αποτυπώνεται σε ηχητικά ντοκουμέντα των επικοινωνιών της αστυνομίας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Χαρακτηριστική είναι η στιγμή που αστυνομικός ακούγεται να λέει στον ασύρματο: «Έχουμε αποχωρήσει από το σημείο. Δεν γίνεται να κάνουμε εκτροπή. Κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα».

Λίγες ώρες αργότερες, αστυνομικοί ειδοποιούνται να μεταβούν στον Νέο Βουτζά όπου «έχουμε αρκετές περιπτώσεις Ε10». Ο κωδικός Ε10 σημαίνει «ανεύρεση πτώματος».

Οι ηχητικές καταγραφές που δημοσίευσε η «Καθημερινή» ξεκινούν το απόγευμα της 23ης Ιουλίου όποτε και μεταδίδεται ενημέρωση για καπνό στο Ντράφι.

Στις 17:33, αστυνομικός ενημερώνει ότι στο «Νταού Πεντέλης έχουμε Ε9». «Στην Καλλιτεχνούπολη έχουμε Ε9 σε δασική έκταση από ενημέρωση, έχουν καεί και οικίες», προσθέτει.

Δέκα λεπτά αργότερα, αστυνομικός λέει: «Στο Νέο Βουτζά είμαι. Εδώ υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα από καπνούς. Δεν υπάρχει ορατότητα και δεν υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο να ενημερωθούν να έρθουν προς τα εδώ». Καλεί, επίσης, «οι αστυνομικές δυνάμεις στον Βουτζά να αποκόψουν την κίνηση προς τα όρια του οικισμού»

Στις 18:18, αστυνομικός διαβιβάζει στον ασύρματο: «Έφτασε η φωτιά κάτω στη Μαραθώνος, στην Κυανής Ακτής». Ελάχιστα λεπτά αργότερα, ακούγεται να ζητά «να μην έρχονται αυτοκίνητα προς τα κάτω έχουν εγκλωβιστεί δεν μπορούν να τα διώξουν πίσω». Το κέντρο επιχειρήσεων ενημερώνεται ότι «η φωτιά έχει περάσει από την κάτω πλευρά της Μαραθώνος, να τα κάνουν αναστροφή προς τα πίσω, να μην έρθει πίσω».

Στις 19:27, έχει καταγραφεί διάλογος μεταξύ του κέντρου και αστυνομικού, με τον τελευταίο να λέει ότι «κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα» και πως «δεν μπορούμε να κάνουμε εκτροπή στο σημείο, θα μας πατήσουν». Από το κέντρο επιχειρήσεων επαναλαμβάνεται η εντολή «κανένα όχημα να μην περάσει στις εκτροπές» ώστε να διευκολυνθούν τα οχήματα που είναι για την απομάκρυνση από τον τόπο της πυρκαγιάς.

Σε επικοινωνίες που ακολουθούν, ακούγεται αναφορά για την άφιξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ελ. Βενιζέλος και τη μετάβασή του στο συντονιστικό της πυροσβεστικής στο Χαλάνδι, καθώς και πληροφορίες για καμένα οχήματα και τραυματισμένους ανθρώπους.

Στις 23:47, αστυνομικές ειδοποιούνται για να μεταβούν στην οδό Πανός στο Νέο Βουτζά. «Έχουμε Ε10 από την πυρκαγιά (…) έχουμε αρκετές περιπτώσεις Ε10», ακούγεται στα ηχητικά, που σύμφωνα με το ίδιο Μέσο πρόκειται για τον κωδικό που σημαίνει «ανεύρεση πτώματος».




H δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και
τ. Προέδρου της Βουλής, για τα ηχητικά ντοκουμέντα της πυρκαγιάς στο Μάτι

«Τα ηχητικά ντοκουμέντα που δημοσιεύονται σήμερα για την πυρκαγιά στο Μάτι αποδεικνύουν αυτό που καταγγείλαμε εξαρχής με τη μηνυτήρια αναφορά μας στις 6/8/2018: ότι ήδη ΠΡΙΝ ξεκινήσει η στημένη κυβερνητική σύσκεψη, το βράδυ της 23/7/2018 ήταν γνωστή η ανεύρεση πολλών νεκρών.
Παρ´ όλα αυτά Τσίπρας, Πολλάκης, Δούρου, Τόσκας, Τζανακόπουλος, Σκουρλέτης, Σπίρτζης, Φάμελλος και οι επιτελείς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας παρίσταναν μπροστά στις κάμερες ότι δεν ξέρουν τίποτε! Ούτε για έναν νεκρό!
Το σχέδιο ήταν να δείξουν στις κάμερες, σε πανελλήνια μετάδοση, ότι «έκαναν ό,τι μπορούσαν», ακριβώς γιατί γνώριζαν ότι έχουν ευθύνη για αυτούς τους νεκρούς. Ακριβώς γιατί οι θάνατοι οφείλονταν στις εγκληματικές τους παραλείψεις.
Η ακραία περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή και η κυνική συνεννόηση για να προστατεύουν οι ίδιοι έχει αποτυπωθεί για πάντα στο βίντεο εκείνης της βραδιάς.
Κι εκφράστηκε με τον ίδιο κυνικό τρόπο από τον Πολλάκη προχτές, για τους νεκρούς της γρίπης αυτή τη φορά: «Δεν είναι καμμιά καταστροφή, μην τρελαθούμε κιόλας».
Η πολιτική πρέπει να έχει ως αφετηρία την αγάπη για τον άνθρωπο, την διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο, στην κοινωνία, στην πατρίδα.
Προσωπικά θα παλέψω για να μην φτάσουν ποτέ ξανά τέτοιοι εγκληματίες σε θέση εξουσίας. 
Είναι στο χέρι όλων, να μην το επιτρέψουμε.»
 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.