Ανακοίνωση από το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Πέλλας σχετικά με την εξέλιξη της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία και τις υποχρεώσεις κατόχων συστηματικών εκμεταλλεύσεων και/ή οικόσιτων χοίρων.

Προς ενημέρωση του κόσμου, παρατίθεται εξαιρετικά επείγον Δελτίο Τύπου, που απεστάλη από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας και στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Με βάση την ενημέρωση από την Κεντρική Αρχή του Υ.Π.Α.Α.Τ. βάσει της οποίας η επιζωοτία Αφρικανικής Πανώλης στη Βουλγαρία επεκτείνεται στην κεντρική χώρα, παρακαλούμε για την αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων, εμπορικές ή μη, ανεξαρτήτως δυναμικότητας.

Ιδιαίτερα οι κάτοχοι οικόσιτων χοίρων (χοίρων που διατηρούνται σε αυλές) υποχρεούνται για την τήρηση των ακόλουθων μέτρων:

· Στέγαση των οικόσιτων χοίρων εντός περιφραγμένου χώρου (περίφραξης), ο οποίος θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων.

· Κατά την είσοδο στο χώρο στέγασης των χοίρων, χρήση καθαρών ρούχων, που να μην έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επίσκεψη σε χώρο που διαβιούν άλλοι οικόσιτοι χοίροι ή κατά την επίσκεψη σε εκτροφή χοίρων ή σε χώρο που διαβιούν άλλοι χοίροι.

· Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από τον κάτοχο και όσους εισέρχονται εντός του περιφραγμένου χώρου στέγασης των χοίρων.

· Καθαριότητα του χώρου στέγασης των ζώων, απομάκρυνση σκουπιδιών, κοπριάς και λοιπών αντικειμένων.

· Περιορισμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο χώρο στέγασης των χοίρων στο ελάχιστο δυνατό.

· Σωστή συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων.

· Αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν έντομα.

· Αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων.

· Τακτική χρήση εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων στα ζώα.

· Αποθήκευση των ζωοτροφών σε στεγασμένο χώρο.

· Δήλωση των χοίρων τους στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και σήμανσή τους.


Επιπρόσθετα απαγορεύονται για όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων:

1. Η είσοδος ή η μεταφορά ενηλίκων αγριόχοιρων και άγριων χοιριδίων στο χώρο στέγασης των χοίρων.

2. Η σίτιση των χοίρων με ωμό χοιρινό κρέας και υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος ή κρέας θηραμάτων αγριόχοιρων.

3. Η είσοδος κυνηγών, του εξοπλισμού τους, των ενδυμάτων και υποδημάτων τους στο χώρο στέγασης των χοίρων.

4. Η παραμονή χοίρων προερχόμενων από εμπορικές ή μη εκμεταλλεύσεις εκτός περιφραγμένων εγκαταστάσεων.


Σας ενημερώνουμε ότι έχει επιβεβαιωθεί ένα ακόμα κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία (η 12η εστία για το έτος 2019).

Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης και λόγω της ιδιαίτερης φύσης του νοσήματος, καθώς δεξαμενή του ιού αποτελούν οι αγριόχοιροι και ο ιός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον, παρακαλούμε τα μέλη των κυνηγετικών συλλόγων να εντείνουν τις ενέργειες για την εφαρμογή των μέτρων βιο-ασφάλειας κατά τη διαχείριση του κρέατος θηραμάτων και των υποπροϊόντων αυτών, καθώς και την υποχρέωση κοινοποίησης στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές οποιασδήποτε υποψίας της νόσου σε χοίρους η αγριόχοιρους.


Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, προκειμένου να αποφευχθεί η ενδεχόμενη επαφή των ζώων με μολυσμένους αγριόχοιρους ή άλλους χοίρους ελεύθερης βοσκής, καθώς και η ενδεχόμενη μόλυνση των οικόσιτων χοίρων από μολυσμένη τροφή ή επαφή με μολυσμένα υλικά, ρουχισμό, εξοπλισμό και άλλα αντικείμενα.

Τονίζουμε, ότι σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω μέτρων ή μη δήλωσης των ζώων στην Κτηνιατρική Αρχή και σήμανσή τους, επιβάλλονται οι Διοικητικές και Ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στον Ν. 4235/2014, όπως ισχύει, ενώ εφόσον κριθεί απαραίτητο, για λόγους προστασίας της υγείας του ζωικού κεφαλαίου της Χώρας, θα επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα».



Θανατηφόρος σε χοίρους - Δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους

Η Βουλγαρία δεν έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Γεωργίας της χώρας, εν μέσω ανησυχιών ότι η χώρα θα μπορούσε να χάσει και τα 600.000 ζώα του χοιροτροφικού της κλάδου.

Η Βουλγαρία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μέχρι στιγμής εντοπίσει πάνω από 30 κρούσματα της νόσου - η οποία είναι θανατηφόρα για τους χοίρους αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο - σε εμπορικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις ή σε οικόσιτα ζώα και περίπου 130.000 χοίροι έχουν ήδη θανατωθεί.

Σύμφωνα με ειδικούς η βαλκανική χώρα μπορεί να χάσει το σύνολο των ζώων του χοιροτροφικού της κλάδου και να θανατωθούν 600.000 χοίροι, ενώ αξιωματούχοι του κλάδου φοβούνται ότι οι ζημίες μπορεί να ανέλθουν έως τα 2 δισ. λέβα (1,15 δισ. δολάρια).

Το ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα προβλέπεται από ειδικούς ότι θα εξαφανίσει περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής χοιρινού της Κίνας φέτος, ή 18 εκατ. τόνους.

Η Κίνα δεν είναι η μοναδική χώρα που πλήττεται. Έχουν υπάρξει κρούσματα στο Βιετνάμ, την Καμπότζη, τη Μογγολία, τη Βόρεια Κορέα και το Λάος. Έχει επίσης εξαπλωθεί σε τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ενώ έχει επίσης εντοπιστεί σε αγριόχοιρους στο Βέλγιο.

Τον περασμένο μήνα, η Σόφια ανακοίνωσε μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της ιδιαίτερα μολυσματικής ασθένειας και να προστατευθεί η χοιροτροφία στη Βουλγαρία.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Γεωργίας Γιάνκο Ιβανόφ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, που έχει ήδη πλήξει πάνω από 12 περιοχές.

«Αυτό που δεν καταφέραμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον πληθυσμό των αγριόχοιρων, που δυστυχώς έχει σχετικά μεγάλη συγκέντρωση σε περιοχές με χοιροτροφικές μονάδες», δήλωσε ο Ιβανόφ.

«Αποτύχαμε επίσης και με τα οικόσιτα ζώα, όπου οι φάρμες αυτές σε πολλές περιοχές δεν έχουν λάβει μέτρα ασφαλείας», δήλωσε ο Ιβανόφ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η τιμή του χοιρινού στη Βουλγαρία έχει αυξηθεί έως και 30% σε λιγότερο από έναν μήνα λόγω της επιζωοτίας και θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω κατά 15% το φθινόπωρο.

Η Βουλγαρία θα λάβει 2,9 εκατ. ευρώ οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ για την καταπολέμηση της νόσου, όπως δήλωσε η υπουργός Γεωργίας Ντεσισλάβα Τάνεβα ύστερα από συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγείας και την Ασφάλεια των Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.