Στρατιωτικό προσωπικό με μάσκες έξω από κέντρο ιδρύματος στην Νέα Υόρκη.
R.T.8 Apr, 2020
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Η αμερικανική υπηρεσία στρατού είχε από τον Νοέμβριο επισημάνει στην κυβέρνηση τον κίνδυνο παγκόσμιας πανδημίας από τον Κοροναϊό, όταν έκανε την πρώτη εμφάνισή του στην Κίνα, αποκάλυψε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο κρατικές πηγές. Η αποκάλυψη γεννά απορίες και προκαλεί ερωτήματα για το τι ακριβώς ήξεραν και ποιος αγνόησε ή εξαφάνισε την αναφορά τους.

Τον Νοέμβριο η επιδημία είχε αρχίσει να επεκτείνεται απειλητικά στην Γουχάν και στρατιωτικοί αναλυτές προειδοποιούσαν ότι «μπορεί να προσλάβει χαρακτηριστικά «κατακλυσμικού φαινομένου» για την Κίνα και τις ΗΠΑ, είπαν στο ABC την Τετάρτη τέσσερεις πηγές σχετιζόμενες με την κυβερνητική ενημέρωση.

Αναλυτές του Εθνικού Κέντρου Ιατρικών Μυστικών Πληροφοριών, παραρτήματος της Αμυντικής Μυστικής Υπηρεσίας του Πενταγώνου, προσπαθούσαν να αφυπνίσουν το Πεντάγωνο και τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για την επαπειλούμενη καταστροφή επί μήνες πριν η κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να πάρει μέτρα, αναφέρουν αυτές οι πηγές.

Βασιζόμενο σε λεπτομερή ανάλυση κινεζικών επικοινωνιών και εικόνων δορυφόρου, το Κέντρο Ιατρικών Πληροφοριών διέβλεψε ότι μια ορμητική επιδημία περνούσε εκτός ελέγχου στο Γουχάν και σύντομα θα απειλούσε όχι μόνο την Κίνα αλλά και τα αμερικανικά στρατεύματα σε γειτονικές χώρες.

Εξαιρετικά αινιγματικό είναι ότι οι πηγές των αποκαλύψεων υπαινίσσονται ότι οι αναλυτές του Κέντρου μπορεί να είχαν αρχίσει ακόμη νωρίτερα να μελετούν την εξάπλωση της επιδημίας σε σχέση με τον χρόνο που οι πληροφορίες τους έφτασαν στο γραφείο του Προέδρου Τραμπ. Μέχρι οι προειδοποιήσεις τους να φτάσουν στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου στον Λευκό Οίκο στις αρχές Ιανουαρίου. Θα πρέπει να είχαν υποβληθεί «επί εβδομάδες σε εξέταση και ανάλυση».*

Οι ημερομηνίες ενασχόλησης του Κέντρου Ιατρικών Μυστικών Πληροφοριών μπορεί να πηγαίνουν ακόμη πιο πίσω, είπε μια πηγή στο ABC, εννοώντας ότι οι αρχικές πληροφορίες από το Γουχάν προηγήθηκαν της έκθεσης του Κέντρου, η οποία διανεμήθηκε στην κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών πριν από την γιορτή των ευχαριστιών (τον Νοέμβριο).

Οι πηγές υποστηρίζουν ότι η Κίνα ήξερε ότι ο Κορωναϊός είχε βγει εκτός ελέγχου, αλλά προσπάθησε να το συγκαλύψει –ισχυρισμό που η κυβέρνηση Τραμπ δεν έπαψε να επαναλαμβάνει στους μήνες που πέρασαν. Οι νέες αποκαλύψεις τοποθετούν το χρονικό σημείο της εκδήλωσης του Κορωνοϊού πλησιέστερα στις επίμαχες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιγιάν Ζαό, ο οποίος υποστήριξε τον περασμένο μήνα (χωρίς αποδεικτικά στοιχεία) ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί έφεραν τον ιό στο Γουχάν με την αντιπροσωπεία που έστειλαν εκεί, για τους Διεθνείς Αγώνες Στρατιωτικών στα μέσα Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ καταγγέλθηκε ότι βραδυπόρησε στην αντιμετώπιση της επιδημίας, υποτιμώντας δημόσια τις ανατροπές που μπορούσε να προκαλέσει, ακόμη και όταν έπληττε σκληρά την οικονομία της Κίνας και περιόριζε εκατομμύρια ανθρώπους σε καραντίνα.

Ενώ ο Πρόεδρος επέμενε ότι «κανείς δεν μπορούσε να ξέρει» ότι ο ιός θα προκαλούσε τέτοιον όλεθρο στις ΗΠΑ, είναι αδύνατο να μην είχε δει η κυβέρνηση Τραμπ την έκθεση του Εθνικού Κέντρου Ιατρικής Μυστικής Υπηρεσίας στρατού, όπως δήλωσε στο ABC ο τέως υφυπουργός Αμύνης Μικ Μαλρόι, προσθέτοντας ότι «θα ήταν ένα σημαντικό σήμα κινδύνου που θα κινητοποιούσε πραγματικά κάθε μυστική υπηρεσία πληροφοριών» στην παρακολούθηση και την αντιμετώπιση της απειλής.

Αλλά ο υπουργός Αμύνης Μαρκ ΄Εσπερ * δήλωσε δεν έχει γνώση εάν το θέμα απασχόλησε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Καμιά αντίδραση της κυβέρνησης δεν υπήρξε, μέχρις ότου, στα τέλη Ιανουαρίου, ο Τραμπ έκλεισε τα σύνορα σε πτήσεις από την Κίνα. Μέχρι τότε επέμενε να δηλώνει πως δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας ( και εάν μαζικές πωλήσεις μετοχών από πληροφορημένους γερουσιαστές αποτελούν μιαν ένδειξη, να λέει στο κογκρέσο κάτι διαφορετικό).

Ακόμη χειρότερο, όχι μόνο πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες είχαν εκτελέσει διάφορα «πολεμικά γυμνάσια»για την αντιμετώπιση πανδημίας, αλλά έδειξαν σε αυτές ανεπάρκεια, κάνοντας πολλά από τα ίδια σφάλματα που θα επαναλάμβαναν πιστά στην πραγματική τωρινή κρίση.

Η κυβέρνηση είχε επίσης να διδαχτεί από το παράδειγμα της Κίνας, βλέποντας την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της ματαιότητας να κλείνεις την πόρτα του στάβλου (κλείνοντας μέσα μεγάλες μάζες του πληθυσμού) όταν το άλογο έχει φύγει (όταν η αρρώστια έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλη την χώρα).

Αποτέλεσμα; Η αμερικανική οικονομία κείτεται σε ερείπια, εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν την δουλειά τους –και το αμερικανικό έθνος εξακολουθεί να έχει την μεγαλύτερη μόλυνση στον κόσμο, εξαντλούμενα αποθέματα ιατρικών εφοδίων και καμιάν ελπίδα να ξαναπιάσει δουλειά σύντομα.


Σημ.Μετφ:

1.- * Υπαινιγμός για τον έλεγχο της ενημέρωσης του Προέδρου από το «Υπερκράτος», που καταγγέλλεται πολλαχόθεν για σχέδιο εκμετάλλευσης των «καρπών» της πανδημίας : πρότυπα περιορισμού, ελέγχου, υποταγής και ευγονικού αριθμητικού περιορισμού πληθυσμών.

2.- * Μαρκ Εσπέρ, υπουργός Αμύνης, που απέλυσε τον κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου Θέοντορ Ρούσβελτ, ήρωα του πληρώματος που προσπάθησε να προστατεύσει από τον ιό που θερίζει στο σκάφος και που έχει προσβάλει και τον απολυθέντα κυβερνήτη. Ο Εσπέρ σε δηλώσεις του τον αποκάλεσε βλάκα, μετά από λίγο αυτό-ταπεινώθηκε με συγνώμες στον ίδιο και τους συγγενείς του -μπροστά στον κατακλυσμό κατακραυγής στην κυβέρνηση- και αργότερα υπέβαλε παραίτηση.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.