Η Γαλλία φαίνεται να θεωρεί τον ανταγωνισμό της με τη Ρωσία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος** , αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι, καθώς και οι δύο Μεγάλες Δυνάμεις μπορούν να συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο στην ανάπτυξη αυτής της χώρας.

του Andrew Korybko *
Μετάφραση ακτιβιστής

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε δραματικά την περασμένη εβδομάδα ότι «Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, υπάρχει μια μορφή κατάσχεσης εξουσίας, και ιδίως στρατιωτικής εξουσίας, από Ρώσους μισθοφόρους». Αυτό ήρθε αφού το Παρίσι ανέστειλε τη στρατιωτική και δημοσιονομική στήριξη στο Μπανγκούι, ως απάντηση σε κατηγορίες ότι η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (CAR) συμμετείχε σε μια υπόθεση  πολέμου πληροφοριών εναντίον της Γαλλίας, στην οποία φέρεται επίσης εμπλεκόμενη η Ρωσία. Πριν από αυτήν την απόφαση, ο Γάλλος πρόεδρος Macron χαρακτήρισε προκλητικά τον ομόλογό του CAR ως «όμηρο» ρωσικών ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων (PMCs). Αυτές οι εξελίξεις υποδηλώνουν έντονα ότι η Γαλλία θεωρεί τον ανταγωνισμό της με τη Ρωσία εκεί ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος**, αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι, καθώς και οι δύο Μεγάλες Δυνάμεις μπορούν να συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο στην ανάπτυξη αυτής της χώρας.

Για εκείνους τους αναγνώστες που δεν έχουν παρακολουθήσει στενά τα γεγονότα στο CAR τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει αναδειχθεί πρόσφατα ως μια μεγάλη δύναμη εκεί μετά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Bangui με πλήρη συμμόρφωση στα σχετικά ψηφίσματα της UNSC για το θέμα. Δημοσίευσα 18 αναρτήσεις στην πάροδο των ετών σχετικά με αυτήν τη διάσταση της γεωστρατηγικής πράξης «εξισορρόπησης» της Μόσχας και στο άρθρο μου πριν από δύο μήνες ρωτούσα «Είναι ο Χοντορκόφσκι πίσω από τις αξιώσεις ρωσικών ομάδων θανάτου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία;» Αυτό από τον Ιούνιο του 2019 σχετικά με το πώς «το "Pivot To Africa" ​​της Ρωσίας προσβάλλει την παραδοσιακή «σφαίρα επιρροής» της Γαλλίας »είναι το πιο επίκαιρο σε αυτήν τη συγκεκριμένη ανάλυση. Περιέγραψα πώς η «στρατιωτική διπλωματία» της Ρωσίας μέσω των πωλήσεων όπλων και των αναπτύξεων PMC στο όνομα της «Δημοκρατικής Ασφάλειας» (αντι-υβριδικές τακτικές και στρατηγικές πολέμου) αυξάνει την επιρροή της σε ολόκληρη την Αφρική.


Αυτό το μοντέλο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο CAR όπου τελειοποιείται αυτή τη στιγμή. Η Γαλλία ουσιαστικά εγκατέλειψε την πλούσια σε πόρους, αλλά χρόνια φτωχή πρώην αποικία της, λόγω του φαινομενικά ανεξέλεγκτου εμφυλίου πολέμου, ο οποίος έδωσε την ευκαιρία στη Ρωσία να βοηθήσει  πριν από μερικά χρόνια και  να σημειώσει 
εκπληκτική πρόοδο στη σταθεροποίηση τμημάτων της χώρας. Η Γαλλία φοβάται την αυξανόμενη ελκυστικότητα του μοντέλου «Δημοκρατική Ασφάλεια» της Ρωσίας στην αφρικανική «σφαίρα επιρροής» της, καθώς η Μόσχα έχει αποδείξει ότι είναι κάτι περισσότερο από ικανή να αντικαταστήσει μέρος της βοήθειας ασφαλείας που παρείχε το Παρίσι στους συνεργάτες της. Η κρίσιμη διαφορά μεταξύ των δύο, ωστόσο, είναι ότι η Ρωσία δεν ασκεί πολιτικές απαιτήσεις σε αυτές τις χώρες. Παρ 'όλα αυτά, φαίνεται να υπάρχουν κάποια "πάρε - δώσε", όπως η απόκτηση προτιμησιακής πρόσβασης σε ορισμένους πόρους.

Παρόλα αυτά, το μοντέλο «Δημοκρατική ασφάλεια» της Ρωσίας είναι πολύ ευέλικτο και προσαρμοσμένο για να καλύψει τις ανάγκες πολλών εταίρων της σε ολόκληρη την ήπειρο. Η Μόσχα έχει επίσης συμφέρον να ενισχύσει συνολικά τους δεσμούς με αυτές τις χώρες πέρα ​​από το στρατιωτικό και στο πεδίο των πόρων, προκειμένου να καλλιεργήσει αξιόπιστους συμμάχους. Αυτό αποδεικνύεται από τις επενδύσεις της στον κοινωνικό τομέα της CAR και την έμφαση στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων. Η Ρωσία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να βασιστεί στις σχέσεις μεταξύ των ελίτ επ 'αόριστον εάν επιθυμεί σοβαρά να γίνει μια ουσιαστική γεωπολιτική δύναμη «εξισορρόπησης» στην Αφρική, εξ ου και η εστίασή της στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων των εταίρων της για χάρη  ήπιας εξουσίας. Η Γαλλία έχει παραμελήσει ως επί το πλείστον να το κάνει αυτό, δεδομένου ότι θεωρούσε τους συνεργάτες της δεδομένους, κάνοντας για δεκαετίες ακριβώς αυτό που κατηγορεί ανέντιμα τη Ρωσία στις μέρες μας, η οποία βασίζεται απλώς σε ελιτίστικα δίκτυα προστασίας.

Αυτό εξηγεί γιατί η Γαλλία είναι τόσο εξοργισμένη με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Ρωσίας στο CAR. Η Ευρασιατική Μεγάλη Δύναμη χειρίζεται τις αφρικανικές της προσεγγίσεις πολύ καλύτερα από τη Δυτική Ευρώπη που έχει μια «σφαίρα επιρροής» εδώ και αιώνες που εκτείνεται πίσω στην αποικιακή εποχή. Η Γαλλία θα πρέπει να ανεβάσει το παιχνίδι της εάν δεν θέλει να χάσει περισσότερες καρδιές και μυαλά από την πολύ πιο ρεαλιστική προσέγγιση της Ρωσίας σε αυτόν τον στρατηγικό χώρο. Δυστυχώς, αντί να "πάρει" αυτά τα καθυστερημένα μαθήματα, η Γαλλία αποφάσισε να τιμωρήσει την CAR αναστέλλοντας τη στρατιωτική και δημοσιονομική βοήθεια, η οποία εικάζεται ότι προκάλεσε αλλαγή στην κυβέρνηση εκεί, μετά την αντικατάσταση του πρωθυπουργού με κάποιον που όπως αναφέρουν  τα ΜΜΕ   είναι πιο αποδεκτός στο Παρίσι. Αυτή η παρατήρηση μπορεί να θεωρηθεί ως ρεαλιστική κίνηση από την πλευρά του Μπανγκούι, δεδομένου ότι δεν θεωρεί ότι ο ανταγωνισμός Ρωσίας - Γαλλίας είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.


* Αμερικανός Πολιτικός Αναλυτής

** Ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος είναι μια ανταγωνιστική κατάσταση, στην οποία δεν υπάρχει καθαρό κέρδος μεταξύ των συμμετεχόντων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.