Ίσα που προλαβαίνετε, όσοι μένετε στα πεδινά....
Οι φλαμουριές άνθισαν πριν καμμιά δεκαριά μέρες (καθυστέρησαν αρκετά φέτος- η αιτία άγνωστη) και τρέλλαναν τα μελισσάκια που δημιουργούν πανδαιμόνια βουητά από την ζέση τους να συλλέξουν όση περισσότερη γύρη και μέλι, για την κυψέλη τους.
Φυσικά στείλανε και πολλούς από μας στα φαρμακεία για λήψη αντισταμινικών, αφού οι αλλεργικοί που έχουν κοντά τους φλαμουριές κυριολεκτικά υποφέρουν για δυο βδομάδες τουλάχιστον κάθε χρόνο.

Όλοι εμείς οι άλλοι, χαιρόμαστε το υπέροχο άρωμα του άνθους της Φιλύρας ή Τιλιάς, άλλες ονομασίες της Φλαμουριάς της αργυρόφυλλης αλλά και είμαστε λάτρεις του υπέροχου κοκκινωπού αφεψήματος που απολαμβάνουμε τις κρύες κυρίως μέρες του χειμώνα.

Γι' αυτό, όπως σας προειδοποίησα, ίσα που προλαβαίνετε να μαζέψετε και να αποξηράνετε τα άνθη της, που βρίσκονται κουρνιασμένα στα αργυρόχροα νεαρά φύλλα της.

Η δική μου σχέση με το δέντρο ξεκίνησε από παλιά και εντάθηκε όταν φρόντισα να αλλάξω τα οπωροφόρα δέντρα μου με μελισσοκομικά δέντρα και φυτά στην αυλή μου. Κατήργησα τα οπωροφόρα γιατί αρνήθηκα να ραντίζω με φάρμακα που ήταν αναγκαία αλλά σαφέστατα επικίνδυνα και για μας αλλά και για τις μελισσούλες που έβαλα υπό την προστασία μου.

Έτσι αντικαταστάθηκαν οι αχλαδιές με νερατζιές, οι μηλιές με ιτιά, οι δαμασκηνιές με συκιές και η υπέροχη βερυκοκιά με ακακία.


Ήδη με σεβασμό στις μέλισσες αλλά και στην φλάμω μας, κλαδέψαμε λίγα χαμηλά φορτωμένα με άνθη κλαδιά, αφήνοντας άθικτα όλο τον όγκο ανθέων στα ψηλότερα μέρη και συγκεντρώσαμε αρκετή ποσότητα την οποία την βάλαμε σε μια λεκάνη, προς αποξήρανση, εφαρμόζοντας συχνά αναποδογυρίσματα για την απομάκρυνση της υγρασίας.
Αφού επιτευχθεί η αποξήρανση τα λουλουδάκια και φυλλαράκια θα τοποθετηθούν σε σακουλάκια ή βαζάκια και θα μας προσφέρουν το μαγικό τους άρωμα και γεύση.

Προλαβαίνετε ....



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.