Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Πέμπτη την Ουκρανία ότι θέτει σε κίνδυνο αμάχους εγκαθιστώντας στρατεύματα σε κατοικημένες περιοχές κατά τη ρωσική εισβολή, σε μια αναφορά την οποία το Κίεβο παρομοίασε με τη ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.

Εργαζόμενοι της Διεθνούς Αμνηστίας είδαν ουκρανικές δυνάμεις να «στήνουν βάσεις και να χειρίζονται οπλικά συστήματα» σε κάποιες κατοικημένες περιοχές κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε περιοχές της πρώτης γραμμής στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με την αναφορά.

«Καταγράψαμε ένα μοτίβο με ουκρανικές δυνάμεις να θέτουν σε κίνδυνο αμάχους και να παραβιάζουν τους νόμους του πολέμου όταν επιχειρούν σε κατοικημένες περιοχές» δήλωσε, σύμφωνα με την αναφορά, η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η ίδια κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση να διασφαλίσει πως οι δυνάμεις της θα βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές ή πως οι άμαχοι θα απομακρύνονται από αυτές τις περιοχές.

Η αναφορά προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση αρκετών υψηλόβαθμων Ουκρανών πολιτικών.

«Όταν δεν υπάρχει ανάλυση των ενεργειών του εχθρού σε ένα κείμενο για τις δραστηριότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά τον πόλεμο είναι σαν να μελετάς τις ενέργειες του θύματος χωρίς να εξετάζεις τις πράξεις ενός ένοπλου βιαστή» είπε η Χάνα Μαλιάρ, αναπλήρωτρια υπουργός Άμυνας.

Ο προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ κατηγόρησε τη Διεθνή Αμνηστία πως «συμμετέχει στην εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδας της Ρωσίας».

Σε ξεχωριστά σχόλιά του στο Reuters είπε ότι η Ουκρανία τηρεί όλους τους νόμους του πολέμου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ότι «λαμβάνει όλα τα μέτρα» για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές του μετώπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε πως ήταν «έξω φρενών» με την αναφορά και κάλεσε τη Διεθνή Αμνηστία να «σταματήσει να δημιουργεί μια ψευδή πραγματικότητα».

Με πληροφορίες από Reuters
πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.