από την Karine Bechet-Golovko/reseauinternational.net/

Ο ιστότοπος της ουκρανικής προεδρίας δημοσίευσε χθες το κείμενο της Συνθήκης του Κιέβου για την ασφάλεια, το έργο της οποίας διεξήχθη πολύ διακριτικά από τον Άντερς Ράσμουσεν, πρώην Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ με τη συμβολή πρώην Πρωθυπουργών, πρώην Υπουργών, ανώτερων δυτικών αξιωματούχων και ακαδημαϊκών, προβλέποντας τη δημιουργία υποχρεωτικού μηχανισμού για τη στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ και των φιλικών χωρών στην ουκρανική σύγκρουση. Ο δηλωμένος στόχος δεν είναι μόνο να μετατραπεί όλη η Ουκρανία σε πλατφόρμα μάχης εναντίον της Ρωσίας, αλλά κυρίως να επιφέρει τον αφανισμό της ίδιας της Ρωσίας, το τελευταίο πραγματικό εμπόδιο για την έλευση αυτής της δύναμης. Θα παρασυρθούν τελικά οι ευρωπαϊκές χώρες σε αυτόν τον παγκόσμιο πόλεμο από την αδυναμία τους και τον φανατισμό των κυρίαρχων ελίτ τους;



Το κείμενο αυτής της Συνθήκης του Κιέβου ( διατίθεται εδώ στα αγγλικά ) περιέχει διάφορες διατάξεις, οι οποίες θα πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά τους ανθρώπους στη Δύση. Γιατί στο τέλος, το ΝΑΤΟ θα ρίξει το τίμημα του πολέμου του στους ώμους της Ευρώπης, η οποία είναι ήδη η πιο εκτεθειμένη στο κόστος των κυρώσεων και της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στην Ουκρανία.

Οι χώρες που εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας είναι η ατλαντική ζώνη, με κριτήριο η ιδεολογική πιστότητα:

«Οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να κωδικοποιηθούν σε ένα κοινό έγγραφο στρατηγικής εταιρικής σχέσης που ονομάζεται Σύμφωνο Ασφάλειας του Κιέβου, το οποίο συνυπογράφεται από μια βασική ομάδα εταίρων που θα ενεργούσαν ως εγγυητές της αυτοάμυνας της Ουκρανίας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει, ενδεικτικά, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, την Τουρκία και τις σκανδιναβικές χώρες, τις χώρες της Βαλτικής και την κεντρική Ευρώπη. Εκτός από το Έγγραφο Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η Ουκρανία και ορισμένα Εγγυητικά Κράτη μπορούν να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες για συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ της Ουκρανίας και των Εγγυητών Κρατών. Εκτός από τους κύριους εγγυητές, διάφορα επίπεδα χωρών θα μπορούσαν να συμμετάσχουν με πρόσθετα ή συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας. »

Με άλλα λόγια, είναι ένας συνασπισμός με διαφορετικούς βαθμούς εμπλοκής, που περιλαμβάνει μια σταθερή ομάδα πλήρως δεσμευμένων χωρών. Ο γενικός στόχος αυτού του συνασπισμού διατυπώνεται ως εξής – η υπεράσπιση της Ουκρανίας, η οποία επομένως γίνεται το νέο παγκόσμιο συμφέρον αυτών των χωρών, ενώ το εθνικό συμφέρον αντικαθίσταται στον παγκόσμιο κόσμο:

«Το σχήμα Rammstein (γνωστό και ως Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας), που αποτελείται από περίπου 50 χώρες, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση αυτής της μεγαλύτερης ομάδας, η οποία θα μπορούσε να επισημοποιηθεί σε έναν συνασπισμό των πρόθυμων. Θα πρέπει να εφαρμόζονται διατάξεις έτσι ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αποτρέψει και –αν χρειαστεί– να αμυνθεί έναντι περαιτέρω ένοπλων επιθέσεων ή επιθετικών ενεργειών . Για αυτό, το Κίεβο θα χρειαστεί μεγάλες αμυντικές δυνάμεις, ισχυρές δυνατότητες και μια ισχυρή και μεταρρυθμισμένη αμυντική βιομηχανία. Αυτό πρέπει να υποστηριχθεί από συνεχείς επενδύσεις στην αμυντική της βιομηχανική βάση, σημαντικές μεταφορές όπλων και υποστήριξη πληροφοριών από συμμάχους και καλά εκπαιδευμένες και ασκημένες δυνάμεις. »

Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, τυπικά δεν πρόκειται για άμυνα, αλλά σχεδιάζεται και επίθεση. Και για να μπορέσει η κατεστραμμένη Ουκρανία να γίνει το πεδίο μάχης αυτού του παγκόσμιου πολέμου, ζητείται πολεμική προσπάθεια από τις αναφερόμενες χώρες, μέρος των οποίων είναι και η Γαλλία, προκειμένου να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι οικονομικές και βιομηχανικές δυνατότητες της χώρας. ως στρατιώτες. Έχει τα μέσα σήμερα η Γαλλία, χωρίς η ίδια να καταρρεύσει, μπορούμε να αμφιβάλλουμε. Αυτό για το οποίο μπορούμε, από την άλλη, να είμαστε σίγουροι είναι ο φανατισμός των ηγετών μας και η έλλειψη προσοχής που δίνουν ακριβώς στα συμφέροντα της χώρας μας.

Υπάρχουν λοιπόν δύο τομείς. Το ένα πολύ συγκεκριμένο – στρατιωτικό, το άλλο οικονομικό.

Η Ουκρανία, σύμφωνα με αυτό το έγγραφο που συνέταξε ο Rasmussen, πρέπει να συμμετέχει στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να επωφελείται από την εκπαίδευση του στρατού της, την ελεύθερη μεταφορά τεχνολογίας, την ανασυγκρότηση της στρατιωτικής βιομηχανίας της, να επωφελείται από τις παραδόσεις όπλων κ.λπ. Θυμηθείτε, αυτή η χώρα είναι χρεοκοπημένη, επομένως δεν θα μπορεί να πληρώσει. Και σε περίπτωση επίθεσης, αλλά η Ουκρανία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου κατά της Ρωσίας και θεωρείται ήδη από τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι έχει δεχθεί επίθεση, οι εγγυήτριες χώρες πρέπει να αντιδράσουν – κάπως σύμφωνα με το πρότυπο της τέχνης. 5 της Συνθήκης ΝΑΤΟ, από την οποία η Ουκρανία δεν επωφελείται:

«Η διαδικασία λήψης αποφάσεων θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή των συλλογικών διαβουλεύσεων που ακολουθούνται από μεμονωμένες συνεισφορές. Κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, οι εγγυητές συναντώνται για συλλογικές διαβουλεύσεις μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. 24 ώρες) και αποφασίζουν να ενισχύσουν τις εγγυήσεις στη βάση ενός συνασπισμού των πρόθυμων (π.χ. 72 ώρες). »

Επομένως, οι «εγγυητές» έχουν 72 ώρες για να περάσουν από το καθεστώς του εγγυητή σε αυτό του εμπόλεμου μέρους, μόλις υπογραφούν αυτές οι συμφωνίες, αφού ήδη αναγνωρίζουν τη «ρωσική επιθετικότητα» . Με άλλα λόγια, δεν θα γίνει καμία εθνική διαβούλευση και οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί, ιδίως, θα βρεθούν σε πόλεμο, χωρίς να έχουν λόγο. Το κείμενο διευκρινίζει επίσης ότι αυτό δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στην είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μια υπόθεση ίσως… Γιατί αν εγκριθεί αυτό το κείμενο, θα σπάσει το τελευταίο ψυχολογικό φράγμα και θα μείνει μόνο ένα συμβολικό βήμα.

Η οικονομική πτυχή είναι επίσης ενδιαφέρουσα, διότι οι «εγγυητές-εμπόλεμες» χώρες χάνουν την εξουσία λήψης αποφάσεων όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, βλέπουμε σήμερα πόσο είναι διχασμένες οι χώρες, τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στις βίζες. Υπό την κάλυψη της Ουκρανίας, είναι το ΝΑΤΟ, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να καθορίσει τις εξωτερικές πολιτικές των υπογραφόντων χωρών. Και αυτό πάει πολύ:

«Παρά τον μηχανισμό κυρώσεων που περιγράφεται παρακάτω, οι Εγγυητές πρέπει να απόσχουν από την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συμφωνήθηκαν από το 2014, έως ότου η Μόσχα: α) σταματήσει την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας· β) εγγυάται ότι δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία στο μέλλον· (γ) να αποζημιώσει την Ουκρανία για ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής. Οποιαδήποτε απόφαση για άρση ή προσωρινή αναστολή των κυρώσεων, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας υπό διαπραγμάτευση, πρέπει να λαμβάνεται σε στενό συντονισμό με την Ουκρανία. Η συμφωνία εγγύησης ασφάλειας θα πρέπει να περιέχει μια διάταξη ότι οι κυρώσεις θα επιβάλλονται εκ νέου (διατάξεις αναβίωσης) σε περίπτωση νέων επιθέσεων ή επιθέσεων. Οι κυρώσεις πρέπει να διατηρηθούν έως ότου η Ρωσία δεν αποτελεί πλέον απειλή για την ουκρανική κυριαρχία . …

Το πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να ξεκινήσει και να εφαρμοστεί από τους εγγυητές ασφαλείας της Ουκρανίας, σε στενό συντονισμό με άλλους διεθνείς φορείς όπως η G7 και η ΕΕ. Άλλες ομοϊδεάτες χώρες που υποστηρίζουν τις κυρώσεις (π.χ. Ελβετία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Αυστραλία και άλλες) θα πρέπει επίσης να προσκληθούν να συμμετάσχουν. »

Και για να βοηθηθεί οικονομικά, προτείνεται η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων της Ρωσίας, προκειμένου να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Και έτσι να ολοκληρωθεί ό,τι απομένει από το κράτος δικαίου.

Ο σκοπός αυτού του κειμένου εκφράζεται πολύ ξεκάθαρα από τον Rasmussen.

«Όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει ποτέ να εισβάλει ξανά στην Ουκρανία. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η Ουκρανία να έχει μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη ικανή να αντισταθεί σε οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση», τόνισε (Ράσμουσεν). Όπως σημείωσε ο Anders Fogh Rasmussen, η οικοδόμηση και η διατήρηση μιας τέτοιας δύναμης θα απαιτήσει δεκαετίες δέσμευσης από τους συμμάχους της Ουκρανίας. »

Είναι πράγματι η πολιτική και οικονομική δολοφονία των χωρών-μελών αυτού του εμπόλεμου συνασπισμού, που σχηματίστηκε απευθείας από το ΝΑΤΟ στο όνομα της Ουκρανίας. Και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών το υπογράμμισε με τους εξής όρους:

«Το να θέσουμε τις δυτικές χώρες σε πλήρη εξάρτηση, να τις αναγκάσουμε να συνεχίσουν τη βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου, σημαίνει να τις αποτεφρώνουμε. Φανταστείτε, προτείνεται να γίνει αυτό στα κράτη, που τώρα σκέφτονται πώς μπορούν να επιβιώσουν τον χειμώνα. (…) Και τώρα οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν πέσει αμέσως στο επίπεδο των υπανάπτυκτων χωρών, που δεν ξέρουν πώς να ζεσταθούν», είπε η Ζαχάροβα. Πρόσθεσε ότι στις χώρες που βρίσκονται ήδη σε αυτή την κατάσταση «προσφέρεται επίσης μια τέτοια τρομερή δουλεία, που πρέπει να την υπογράψουν με όλο τους το αίμα, κάτι που θα είναι μια ατελείωτη φρίκη».

Αλλά για το ΝΑΤΟ ο σκοπός αξίζει τα μέσα (ειδικά όταν πληρώνουν οι άλλοι), αφού πρόκειται για τον αφανισμό της Ρωσίας ως δύναμης. Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί να υπάρξει μόνο ως δύναμη, διαφορετικά θα εξαφανιστεί, όπως πολύ σωστά μας υπενθύμισε πριν από μερικά χρόνια ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Yermak, επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας να δηλώσει:

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το σύνθημα «Μπορούμε να το ξανακάνουμε» προκαλεί κρίσεις πανικού και κακές αναμνήσεις στους Ρώσους, ώστε να απαντούν μόνο «Ποτέ ξανά!». ". Για αυτό, χρειαζόμαστε μια στρατιωτική δύναμη αρκετά ισχυρή ώστε να αποθαρρύνει τη βούληση των Ρώσων να εκδικηθούν. Και ικανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον επιτιθέμενο, αν αυτή η επιθυμία αποδειχθεί ακαταμάχητη. Οι εγγυήσεις ασφαλείας έχουν σκοπό να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μια τέτοια δύναμη», δήλωσε ο Andriy Yermak.

Δύο τελευταίες παρατηρήσεις:

Καταρχάς, σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους, πρόκειται για παγκόσμιο πόλεμο και όχι, μέχρι σήμερα, παγκόσμιο. Οι παγκόσμιοι πόλεμοι ήταν πόλεμοι κρατών για να ανακτήσουν ή να διευρύνουν την κυριαρχία και τη δύναμή τους. Αυτός ο παγκόσμιος πόλεμος είναι ένας πόλεμος που κατευθύνεται από περιπτώσεις παγκόσμιας διακυβέρνησης ενάντια στην κρατική κυριαρχία και εξουσία, με τη βοήθεια επίσημα ελεγχόμενων από το κράτος δομών. Δεν είναι λοιπόν πόλεμος κρατών, αλλά πόλεμος ενάντια στο κράτος, αφού καταβροχθίζει τις κρατικές δομές όσο εργαλειοποιεί.

Στη συνέχεια, σε αντίθεση με τους δύο τελευταίους παγκόσμιους πολέμους, αυτή τη φορά επιχειρείται να περιοριστεί το κύριο πεδίο μάχης στην Ουκρανία κυρίως, και στο μέτρο του δυνατού να επεκταθεί στη Ρωσία. Υπάρχουν πολλές εκρήξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή στην Ταϊβάν, αλλά η λογική είναι (ακόμα) κάπως διαφορετική, έστω και απασχολημένη. Η αντικειμενική έλλειψη στρατιωτικών συμμάχων της Ρωσίας χρησιμοποιείται εδώ από το ΝΑΤΟ, για να εμπλέξει τις χώρες μέλη μέσω ενός είδους Συνθήκης του Κιέβου, αμφισβητώντας τη στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας να πολεμήσει σε ένα τόσο ευρύ μέτωπο και ιδιαίτερα την πολιτική της βούληση. Και πάντα επιστρέφει στο γεγονός ότι τα νέα και υπερ-ισχυρά όπλα είναι αποτρεπτικά μόνο αν ο αντίπαλος είναι πεπεισμένος ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.

Karine Bechet-Golovko



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.