Από τις 4 Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε η ουκρανική επιχείρηση βόρεια του Izium, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν είχε πει τίποτα για το θέμα.

Σήμερα δημοσίευσε τελικά μια δήλωση (μηχανή μετάφραση):

Δήλωση του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας:

Προκειμένου να επιτευχθούν οι δεδηλωμένοι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωση του Ντονμπάς, λήφθηκε απόφαση για ανασυγκρότηση των ρωσικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στις περιοχές Balakleya και Izyum για την ενίσχυση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση του Ντόνετσκ.

Για το σκοπό αυτό, εντός τριών ημερών, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για τον περιορισμό και την οργάνωση της μεταφοράς της ομάδας στρατευμάτων Izyum-Balakley στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες απόσπασης της προσοχής και επίδειξης με τον προσδιορισμό των πραγματικών ενεργειών των στρατευμάτων.

Προκειμένου να αποφευχθεί η ζημιά στα ρωσικά στρατεύματα, προκλήθηκε ισχυρή ήττα πυρός στον εχθρό χρησιμοποιώντας αεροπορία, στρατεύματα πυραύλων και πυροβολικό.

Σε διάστημα τριών ημερών, καταστράφηκαν περισσότεροι από δύο χιλιάδες Ουκρανοί και ξένοι μαχητές, καθώς και πάνω από εκατό μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων και πυροβολικού.

(Τμήμα Πληροφοριών και Μαζικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας)

Αυτό ήταν το σχέδιο από τότε;

Εκ των υστέρων φαίνεται πιθανό. Ο Ρώσος στρατός πρέπει να γνώριζε ότι ερχόταν η ουκρανική επίθεση. Υπήρξε μόνο ελαφριά αντίσταση ενάντια στην ουκρανική επίθεση. Μεγάλες ρωσικές μονάδες είχαν ήδη μετακινηθεί από την περιοχή. Η περιοχή δεν είχε καμία δημόσια προτεραιότητα στο ρωσικό σχεδιασμό. Μια μεγαλύτερη μάχη θα κόστιζε τη ζωή πολλών Ρώσων στρατιωτών και αμάχων.

Έτσι δεν υπήρχαν πονηρά σχέδια για να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και καμία πραγματική καταστροφή ή επιτυχία εκατέρωθεν.

Λοιπόν, αυτό τουλάχιστον λέει ο ρωσικός στρατός. Ταιριάζει επίσης στα γνωστά γεγονότα.

Μπορεί να υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο ρωσικός στρατός δεν ήθελε να πολεμήσει για το Izium. Τον Μάιο του 1942, κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Μάχης του Χάρκοβο , μια σοβιετική αντεπίθεση στο ναζιστικό Kharkov ηττήθηκε από δύο προσχεδιασμένες ναζιστικές επιθέσεις νότια και βόρεια του Izium.
μεγαλύτερος

Τα ονόματα στον χάρτη θα φαίνονται γνωστά σε όσους έχουν παρακολουθήσει την τρέχουσα μάχη τις τελευταίες ημέρες.

Η σοβιετική αντεπίθεση κατέληξε σε αιματηρή ήττα :

Στις 17 Μαΐου, το γερμανικό 3ο σώμα Panzer και το Σώμα Στρατού XXXXIV υπό τη διοίκηση του Fedor von Bock, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη, έφτασαν, επιτρέποντας στους Γερμανούς να ξεκινήσουν την Επιχείρηση Fridericus, σπρώχνοντας προς τα νότια το προγεφύρωμα του Σοβιετικού Barvenkovo. Στις 18 Μαΐου, [Marshal Semyon] Timoshenkoζήτησε άδεια να υποχωρήσει, αλλά ο Στάλιν απέρριψε το αίτημα. Στις 19 Μαΐου, ο Paulus εξαπέλυσε μια γενική επίθεση προς τα βόρεια καθώς τα στρατεύματα του Bock προχωρούσαν στο νότο, προσπαθώντας έτσι να περικυκλώσουν τους Σοβιετικούς στο Izium. Συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο να περικυκλωθούν ολόκληροι στρατοί, ο Στάλιν εξουσιοδότησε την απόσυρση, αλλά εκείνη τη στιγμή οι σοβιετικές δυνάμεις είχαν ήδη κλείσει. Στις 20 Μαΐου, οι σχεδόν περικυκλωμένες σοβιετικές δυνάμεις ξεκίνησαν αντεπιθέσεις, αλλά καμία από τις προσπάθειες δεν στέφθηκε με επιτυχία. μέσω των γερμανικών γραμμών. Οι Σοβιετικοί πέτυχαν μερικές μικρές νίκες στις 21 και 22 Μαΐου, αλλά στις 24 Μαΐου, περικυκλώθηκαν κοντά στο Χάρκοβο.
...
Η Δεύτερη Μάχη του Χάρκοβο είχε ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά δαπανηρή απώλεια για τους Σοβιετικούς, όπου σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν 207.000 άνδρες. Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό έως και 240.000. Πάνω από 1.000 σοβιετικά τανκς καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της μάχης, καθώς και η απώλεια 57.000 αλόγων. Οι γερμανικές απώλειες ήταν πολύ μικρότερες από τις Σοβιετικές, με πάνω από 20.000 νεκρούς, τραυματίες ή αιχμαλώτους. Ο Σοβιετικός στρατηγός Γκεόργκι Ζούκοφ κατηγόρησε αργότερα αυτή τη μεγάλη ήττα στον Στάλιν, ο οποίος υποτίμησε τη γερμανική δύναμη στην περιοχή και απέτυχε να προετοιμάσει μια επαρκή εφεδρική δύναμη για να αντιμετωπίσει την άφιξη της γερμανικής ενίσχυσης που ανέτρεψε την παλίρροια.

Προχωρά λοιπόν προς το Ντονμπάς.

πηγή:  moon of alabama 



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.