του Alexandre Lemoine / observateur continental.fr/ 31.10.22

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει πολλά βήματα τα τελευταία δέκα χρόνια στον συνεχιζόμενο τεχνολογικό πόλεμο κατά της Κίνας, προκειμένου να αποτρέψουν την άνοδο του τεχνολογικού τομέα εκεί.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη αφαιρέσει την Huawei από την αγορά 5G, έχει επιβάλει κυρώσεις στην κινεζική εταιρεία ZTE και ανάγκασε την ολλανδική εταιρεία ASML να περιορίσει τις παραδόσεις εξοπλισμού που απαιτείται για την κατασκευή μικροεπεξεργαστών σε κινεζικές εταιρείες.

Όμως η πολιτική που εξήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 7 Οκτωβρίου είναι αναμφισβήτητα η πιο σκληρή, καθώς δεν εμπίπτει στο πλαίσιο του περιορισμού της μεταφοράς τεχνολογίας στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, κάτι που είναι ο κύριος λόγος για τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι κινεζικές εταιρείες ημιαγωγών βασίζονται κυρίως σε ξένα ταλέντα, συμπεριλαμβανομένων μεταναστών με δυτικά πτυχία και μηχανικών από τη γειτονική Ταϊβάν. Πολλοί Κινέζοι παλιννοστούντες και Ταϊβανοί μηχανικοί που εργάζονται στην κινεζική βιομηχανία έχουν είτε Αμερικανική Πράσινη Κάρτα είτε διπλή υπηκοότητα.

Σύμφωνα με πρόσφατο έλεγχο εξαγωγών, οι κάτοχοι Πράσινης Κάρτας και οι κάτοικοι θα χρειαστούν κρατική άδεια για να συνεργαστούν με κινεζικές εταιρείες ημιαγωγών. Αυτό περιλαμβάνει ακόμη και την υπηρεσία υποστήριξης και την υπηρεσία ρουτίνας που προσφέρονται σε εταιρείες με την πώληση ενός προϊόντος στον πελάτη.

Οι αμερικανοί νομοθέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι τέτοιες άδειες δεν θα εκδίδονται κατά προτεραιότητα, στερώντας εκ των πραγμάτων από τους πολίτες και τους κατοίκους των ΗΠΑ τη δυνατότητα να εργαστούν στην Κίνα.

Οι κινεζικές εταιρείες ημιαγωγών έχουν από καιρό αξιοποιήσει ξένα ταλέντα για να καλύψουν τη διαφορά με δυτικούς συναδέλφους, όπως η Qualcomm και η Intel.

Η Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) με έδρα τη Σαγκάη, ο μεγαλύτερος παραγωγός μικροεπεξεργαστών της Κίνας, ιδρύθηκε από τον Ταϊβανοαμερικανό Richard Chang. Τα πρώτα χρόνια, σχεδόν το ένα τρίτο των μηχανικών του SMIC ήταν αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένων πολλών Αμερικανών, σημειώνει η γιατρός του Κέιμπριτζ, Μινγκ-τσιν Μονίκ Τσου στο βιβλίο της The East Asian Computer Chip War eastern) .

Μέχρι τους πρόσφατους περιορισμούς, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν κυρίως να απαγορεύσουν στους προγραμματιστές και τους παραγωγούς μικροεπεξεργαστών να πωλούν τα προϊόντα τους στον κινεζικό στρατό. Από τώρα και στο εξής, απαγορεύεται εντελώς η πώληση εξοπλισμού και οργάνων χωρίς τα οποία είναι πρακτικά αδύνατη η παραγωγή σύγχρονων τσιπ, ιδιαίτερα απαραίτητων για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Η Ουάσιγκτον αξιοποιεί τη μόχλευση της στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών για να αποτρέψει την Κίνα από το να αποκτήσει τσιπ 14 νανομέτρων και άνω.

Οι πρόσφατοι περιορισμοί δεν επιτρέπουν σε εταιρείες κεφαλαιουχικού εξοπλισμού των ΗΠΑ, ακόμη και υπεράκτιων, να πωλούν ή να συντηρούν εξοπλισμό σε κινεζικά εργοστάσια ή μονάδες παραγωγής μικροεπεξεργαστών.

Ωστόσο, οι ηγέτες των αμερικανικών εταιρειών φοβούνται ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να εκδώσει αντίμετρα περιορίζοντας περαιτέρω την πρόσβαση των Αμερικανών προμηθευτών στην τεράστια εσωτερική τους αγορά. Ενώ η Ευρώπη φοβάται ότι η επέκταση των αμερικανικών περιορισμών θα βλάψει όλο και περισσότερο τις εταιρείες και τους καταναλωτές στη Γηραιά Ήπειρο. Οι Κινέζοι παραγωγοί θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς απαραίτητα εξαρτήματα και εξαρτήματα. Η μείωση των παραδόσεων θα επηρεάσει σοβαρά τις ευρωπαϊκές εταιρείες στον κλάδο της αεροδιαστημικής, τις αυτοκινητοβιομηχανίες, την παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού και τον τομέα του cloud.

"Στο φόντο αυτού του νέου πολέμου για τα τσιπ, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι έχει ξεκινήσει ένα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ Κίνας και Αμερικής. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικές συνέπειες, ελάχιστες από τις οποίες είναι προβλέψιμες, για τον υπόλοιπο κόσμο". Ο Σουηδός πρωθυπουργός Καρλ Μπιλντ σημείωσε σε άρθρο του στο The Strategist .





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.