του Tyler Durden/ zerohedge/13 -11- 2022 
μετάφραση ακτιβιστής

Συντάχθηκε από τον Burak Bekdil μέσω του The Gatestone Institute,
  • Το 2008, ο "άψογος δημοκράτης" Πούτιν εισέβαλε στη Γεωργία. Η Δύση σοκαρίστηκε. Οι επικριτές του Πούτιν. . . σοκαρίστηκαν από το γεγονός ότι η Δύση σοκαρίστηκε. Το 2014, ο Πούτιν εισέβαλε στη χερσόνησο της Κριμαίας, κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος. Η Δύση παρέμεινε σοκαρισμένη. Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία και προσάρτησε τμήματα του κυρίαρχου κράτους. Η Δύση ήταν ακόμα σοκαρισμένη Δεν θα έπρεπε να είναι.
  • Προφανώς ο "άψογος δημοκράτης" Πούτιν ελπίζει να κάνει όπλο τον χειμώνα και να αναγκάσει την Ευρώπη να παραδοθεί, αλλά το να υποκύψει στο Κρεμλίνο θα ήταν καταστροφικό.
  • Το έργο του αγωγού EastMed σχεδιάστηκε για να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, διαφοροποιώντας τις διαδρομές και τις πηγές της και παρέχοντας άμεση διασύνδεση με τα πεδία παραγωγής, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου. . . . Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρενέβη με έναν ιστορικό στρατηγικό λανθασμένο υπολογισμό που είχε στρατηγικό κόστος: κατευνασμός της φιλοπουτινικής, μερικής απασχόλησης συμμάχου του ΝΑΤΟ Τουρκίας και διακινδύνευση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
  • Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Μπάιντεν εξέπληξε τους εταίρους του EastMed αποσύροντας αιφνιδιαστικά την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον αγωγό, σκοτώνοντας έτσι ουσιαστικά το έργο, εμποδίζοντας τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και εξασφαλίζοντας περαιτέρω τον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν εναντίον της Ευρώπης.
  • Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το έργο ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν αντίθετο με τους "κλιματικούς στόχους" του Ο Μπάιντεν προφανώς ελπίζει ότι κανείς δεν θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2025, ημερομηνία για την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του αγωγού EastMed. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επικαλέστηκε επίσης υποτιθέμενη έλλειψη οικονομικής και εμπορικής βιωσιμότητας, παρόλο που μια μελέτη του 2019 που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ επιβεβαίωσε ότι "το έργο EastMed είναι τεχνικά εφικτό, οικονομικά βιώσιμο και εμπορικά ανταγωνιστικό"
  • Αν οι Ευρωπαίοι παγώσουν αυτό το χειμώνα ή πρέπει να πληρώσουν δυσθεώρητους λογαριασμούς, θα πρέπει να κάνουν μια πρόποση στους Σρέντερ και Μπάιντεν.
Η ιστορία ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ αποφάσισε να αναπτύξει στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας. Έφτασε στο σημείο να προσφέρει στη Ρωσία εταιρική σχέση στην EADS, μια πολυεθνική ευρωπαϊκή αμυντική και αεροδιαστημική δύναμη. Τον Νοέμβριο του 2004, ο Σρέντερ αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν "άψογο δημοκράτη" Όπως ήταν φυσικό, το 2004, ο Σρέντερ χαιρέτισε τον ισλαμιστή αυτοκράτορα της Τουρκίας, τον τότε πρωθυπουργό (νυν πρόεδρο) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως "μεγάλο μεταρρυθμιστή"

Το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου 2005, δεκαεπτά ημέρες μετά την αποχώρηση του Σρέντερ από το αξίωμα του καγκελάριου, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον φίλο του Πούτιν. Μετά την αποχώρησή του από το δημόσιο αξίωμα, ο Σρέντερ εργάζεται για ρωσικές κρατικές εταιρείες ενέργειας, όπως η Nord Stream AG, η Rosneft και η Gazprom, με μισθό 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως. Στις 8 Μαρτίου 2022, ο Γενικός Εισαγγελέας της Γερμανίας κίνησε διαδικασία σχετικά με κατηγορίες κατά του Σρέντερ για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω του ρόλου του σε ρωσικές κρατικές εταιρείες.

Το 2008, ο "άψογος δημοκράτης" Πούτιν εισέβαλε στη Γεωργία. Η Δύση σοκαρίστηκε. Οι επικριτές του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου του συγγραφέα, σοκαρίστηκαν από το γεγονός ότι η Δύση σοκαρίστηκε. Το 2014, ο Πούτιν εισέβαλε στη χερσόνησο της Κριμαίας, κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος. Η Δύση παρέμεινε σοκαρισμένη.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία και προσάρτησε τμήματα του κυρίαρχου κράτους. Η Δύση ήταν ακόμα σοκαρισμένη Δεν θα έπρεπε να είναι.

Το 1972, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Σοβιετική Ένωση αντιπροσώπευαν περίπου το 4% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης φυσικού αερίου. Μέχρι το 2021, η Ρωσία παρείχε σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης. Καθώς το μερίδιο αγοράς της Μόσχας αυξήθηκε σταδιακά, αυξήθηκε και η ικανότητά της να χειραγωγεί τις τιμές και να προκαλεί κρίσεις. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τώρα ότι αυτή η εξάρτηση από τη Ρωσία αποτελεί ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος. Πολύ αργά. Η "πράσινη ενεργειακή μετάβαση" της Ευρώπης έχει ένα σημαντικό ελάττωμα: βασίζεται στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Πίσω στο μέλλον. Αυτός θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας για όλους τους Ευρωπαίους, είτε αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος είτε προβλήματα θέρμανσης και δυσθεώρητους λογαριασμούς ενέργειας. Προφανώς ο "άψογος δημοκράτης" Πούτιν ελπίζει να κάνει όπλο τον χειμώνα και να αναγκάσει την Ευρώπη να παραδοθεί, αλλά το να υποκύψει στο Κρεμλίνο θα ήταν καταστροφικό.

Επιστροφή στο παρελθόν. Το 2017, οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ υπέγραψαν δήλωση για να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην ανάπτυξη του αγωγού EastMed, ενός έργου αγωγού φυσικού αερίου αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μήκους 1. 900 χιλιομέτρων που θα συνδέσει τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα και στη συνέχεια με την Ευρώπη. Ο αγωγός θα έχει αρχική ικανότητα μεταφοράς 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως (bcm/y) προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στη συνέχεια, η δυναμικότητα θα αυξηθεί σε 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως κατά τη δεύτερη φάση. Το έργο επιβεβαιώθηκε ως "έργο κοινού ενδιαφέροντος" (PCI) από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το έργο του αγωγού EastMed σχεδιάστηκε για να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, διαφοροποιώντας τις διαδρομές και τις πηγές της και παρέχοντας άμεση διασύνδεση με τα πεδία παραγωγής, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου. Θα δώσει την ευκαιρία στο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κύπρο, να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω το εμπόριο φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Τουρκία, μετά από μια τιμωρητική διεθνή απομόνωση μετά από αρκετές διπλωματικές κρίσεις με το Ισραήλ, απείλησε στρατιωτικά να αμφισβητήσει τον EastMed. Αντίθετα, άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος και τα κράτη του Κόλπου, υποστήριξαν αυτό που αργότερα έγινε η ομάδα EastMed, η οποία ευνοήθηκε επίσης από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι στιγμής όλα καλά. Αλλά περιμένετε.

Καθώς τα τελευταία χρόνια η Ανατολική Μεσόγειος μετατράπηκε σε μια ωρολογιακή βόμβα με βραδύκαυστο πυροκροτητή που κάθεται πάνω από πλούσιους υδρογονάνθρακες, τους οποίους διεκδικεί αμφίβολα η Τουρκία ως αυτόνομη περιφερειακή δύναμη, έναντι μιας συμμαχίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρενέβη με έναν ιστορικό στρατηγικό λάθος υπολογισμό που είχε στρατηγικό κόστος: κατευνασμός της φιλοπουτινικής, μερικής απασχόλησης συμμάχου του ΝΑΤΟ Τουρκίας και διακινδύνευση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Μπάιντεν εξέπληξε τους εταίρους του EastMed αποσύροντας αιφνιδιαστικά την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον αγωγό, σκοτώνοντας έτσι ουσιαστικά το έργο, εμποδίζοντας τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και εξασφαλίζοντας περαιτέρω τον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν εναντίον της Ευρώπης.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το έργο ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν αντίθετο με τους "κλιματικούς στόχους" του Ο Μπάιντεν προφανώς ελπίζει ότι κανείς δεν θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2025, ημερομηνία για την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του αγωγού EastMed. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επικαλέστηκε επίσης υποτιθέμενη έλλειψη οικονομικής και εμπορικής βιωσιμότητας, παρόλο που μια μελέτη του 2019 που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ επιβεβαίωσε ότι "το έργο EastMed είναι τεχνικά εφικτό, οικονομικά βιώσιμο και εμπορικά ανταγωνιστικό"

Ο λανθασμένος υπολογισμός του Μπάιντεν πρέπει να προκάλεσε πολύ γέλιο και σημαντική κατανάλωση σαμπάνιας στο Κρεμλίνο. "Καλώς ήρθατε στον γενναίο νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι πολύ σύντομα θα πληρώνουν 2. 000 ευρώ για 1. 000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!" τουίταρε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας, στις 22 Φεβρουαρίου 2022.

Ακόμη και αν ο Πούτιν δίσταζε να κάνει την Ουκρανία το νέο του θέατρο πολέμου τον Ιανουάριο, το λάθος του Μπάιντεν τον διαβεβαίωσε ότι βρισκόταν στο σωστό δρόμο. Αν οι Ευρωπαίοι παγώσουν αυτό το χειμώνα ή πρέπει να πληρώσουν δυσθεώρητους λογαριασμούς, θα πρέπει να κάνουν μια πρόποση στους Σρέντερ και Μπάιντεν.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.