του Αντώνη Ματζάρη

Όσοι έχουν σχέση με την πολιτική, πολύ συχνά βρίσκονται στο δίλημμα αν αξίζει να ασχολούνται οι πολιτικοί με την πολιτική ή όχι.
Στην πραγματικότητα το ερώτημα που τίθεται είναι αν η πολιτική αξίζει να υπηρετείται από τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.
Από την αρχαιότητα έως και σήμερα η πολιτική θεωρείται η Κορωνίδα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, γιατί με αυτή δίνεται η δυνατότητα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Την πολιτική λάμπρυναν άτομα, όπως οι εφτά σοφοί της Ελλάδας, ο Κλεισθένης, ο Περικλής, που μέσα από τις μεταρρυθμίσεις τους κατάφεραν να συνεγείρουν το ελληνικό πνεύμα, που ακόμα και σήμερα φωτίζει την οικουμένη.
Από την άλλη μεριά ο Κλέωνας, ο Αλκιβιάδης, ο Φωκάς στο Βυζάντιο δυσφήμισαν την πολιτική, ο πρώτος με την δημαγωγία του, ο δεύτερος με την έκφυλη συμπεριφορά του και ο τρίτος με την εγκληματικότητά του. Η σχέση ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ (καλή ή κακή) έχει αποτυπωθεί με συναρπαστικό τρόπο από τους Έλληνες Τραγικούς για την περίοδο της αρχαιότητας και τον Σαίξπηρ για την περίοδο του Μεσαίωνα.

Τα τελευταία χρόνια η απαξίωση της πολιτικής έχει πάρει πολύ σοβαρές διαστάσεις. Κυρίως γιατί οι πολιτικοί φροντίζουν με διάφορους τρόπους να την εκθέτουν, όπως και άλλοι φορείς εξουσίας, να την λοιδορούν και να την εξευτελίζουν.
Πιστεύω ότι το μεγάλο πρόβλημα της πολιτικής είναι η ΕΞΟΥΣΙΑ. Δυστυχώς για όλους μας η εξουσία είναι σοφά δομημένη για να δίνει την αίσθηση “πόσο σημαντική είναι”.
Πώς να μη νοιώθεις σημαντικός και σπουδαίος, όταν αποκτώντας εξουσία στην εκκλησία, σου δίνουν την πρώτη θέση, και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας από εσένα σηκώνονται για να σου προσφέρουν τη θέση τους;
Πώς να μη νοιώθεις σημαντικός και σπουδαίος, όταν λόγω εξουσίας, σου αποδίδουν σεβασμό και διακεκριμένη συμπεριφορά;

Αυτά και άλλα πολλά αν δεν προσέξεις σε κάνουν να πιστεύεις ότι έγινες κάποιος και όπως έλεγε και ο πεθερός μου σε κάνει να αλλάξεις περπατησιά.

Στην πραγματικότητα η εξουσία είναι ένα γοητευτικό και ολέθριο ΨΕΜΑ. Δεν γίνεσαι σπουδαίος αν η εθιμοτυπία σε βάζει πρώτο να παρακολουθείς μια εκδήλωση ή να χαιρετάς μια παρέλαση. Το κάνει όμως για να δείξει στον κόσμο, ότι ο ένας είναι από την μια μεριά ο ξεχωριστός δακτυλοδεικτούμενος και από την άλλη μεριά ο άλλος κόσμος ασήμαντος και άγνωστος, άσχετα αν μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι πολύ πιο σημαντικοί και άξιοι από εσένα.

Όντας δήμαρχος βίωνα κάθε μέρα, καινούργια μέρα, το ΚΑΛΟ και το ΚΑΚΟ στα μέγιστα. Άνθρωποι που τους νόμιζα φίλους αποδείχνονται κάλπικοι και άνθρωποι που τους θεωρούσα εχθρούς αποδείχθηκαν πιστοί φίλοι.
Και βέβαια καθημερινά διαπιστώνω ότι ταιριάζει απόλυτα αυτό, που κάθε πολιτικός πρέπει να αναγράφει στο γραφείο του “κανένας δεν είναι μεγαλύτερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα”. Ένα μάθημα ζωής, που το συναντάμε όσοι ασκούμε εξουσία.

Τόσα χρόνια δήμαρχος είχα καταλάβει, ότι τη πολιτική, έτσι όπως εγώ τη βίωνα, Ίσχυαν τρία αξιώματα:
1.Η εξουσία φθείρει και διαφθείρει
2.Να μη λες (ή να μη γράφεις) ποτέ σε κάποιον, αυτό που δεν πρέπει να πεις (ή να γράφεις).
3.Η πολιτική είναι ένα δοκιμαστήριο για να δούμε αν αντέχουν φιλίες.

Σε ό,τι αφορά το αξίωμα 1 αντιστεκόμουν στη φθορά με το να αποστασιοποιούμαι από τα προβλήματα του ΔΗΜΟΥ, όταν βρισκόμουν στο σπίτι μου και ερχόμουν αντιμέτωπος με τον εαυτό μου.
Αντιστεκόμουν καθημερινά στη διαφθορά, γιατί δυστυχώς μας παραμόνευε σε κάθε βήμα και σε κάθε μας ενέργεια.
Θυμάμαι ένα περιστατικό και συγκλονίζομαι με τη δημοπρασία για τα σκουπίδια όπου Η ΣΗΜΕΡΙΝΉ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ενέκρινε μια δημοπρασία με τη συμμετοχή ενός να μειοδότη και έκπτωση 1% σε ένα ποσό 7500000€.
Μια φορά θέλησα για τα σκουπίδια του καλοκαιριού να εμπλακούν και ιδιώτες. Ήρθαν και με βρήκαν λοιπόν δύο από το σινάφι τους. Τους είπα ότι δε θα δεχτώ έκπτωση κάτω από 10%. Και τί μου πρότειναν: Δήμαρχε θα δώσουμε έκπτωση 2% και το υπόλοιπο 8% το μοιραζόμαστε. Φυσικά τους έδιωξα.

Σε ό,τι αφορά το αξίωμα 2 συγκρατούμαι πάντοτε και αποφεύγω να χαρακτηρίσω αυτούς, που άδικα, με ψέματα και λασπολογία στρέφονται εναντίον μου. Γιατί μια άσχημη συμπεριφορά μου απέναντι τους, θα αποδείκνυε αυτό που αγωνίζομαι να μην αλλάξω. Δηλαδή
Να με αλλοτριώσει η ΕΞΟΥΣΙΑ και να θεωρήσω ότι έγινα ΚΑΠΟΙΟΣ.
Τότε όμως θα πάψω να είμαι πολιτικός, που σέβεται και υπηρετεί την ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
( Όταν ήμουν δήμαρχος)


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.