του Αντώνη Ματζάρη

Άλλες φορές αγανακτούμε, μερικές φορές θυμώνουμε τις περισσότερες όμως αδιαφορούμε γι’ αυτά που γίνονται γύρω μας.
Γεμάτοι αλαζονεία και εγωισμό, άνετοι και ευχαριστημένοι από τον εαυτό μας δεν παρατηρούμε την απίστευτη ασχήμια, που μας αγκαλιάζει.
Και αφήνουμε μερικές φορές να μας διαφεντεύουν, να ασκούν εξουσία πάνω μας άτομα ατάλαντα, ανίκανα, ανήθικα γιατί η κοινωνία μας, δεν θέλει ή δεν μπορεί να αξιολογήσει σωστά τους σωστούς ανθρώπους.
Είναι γνωστό από την αρχαιότητα, ότι υπήρχαν τρία είδη ανθρώπων της εξουσίας.
  • Άνθρωποι της εξουσίας, που αξίζουν ένα (1) και δείχνουν ότι αξίζουν δέκα (10). Αυτούς αχρείους και φαύλους τους έλεγαν.
  • Άνθρωποι της εξουσίας που αξίζουν δέκα (10) και δείχνουν ότι αξίζουν δέκα (10). Αυτούς χρήσιμους και χρηστούς ανθρώπους τους έλεγαν.
  • Άνθρωποι της εξουσίας, που αξίζουν δέκα (10) και δείχνουν ότι αξίζουν ένα (1). Αυτούς άχρηστους (όχι χρήσιμους) πολίτες τους έλεγαν.
Είναι από την άλλη μεριά φανερό, ότι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα αυτονόητα, γιατί είμαστε μια κοινωνία που δεν έχει αίσθηση ούτε του μέτρου ούτε του ορίου.
Άνθρωποι, που απέτυχαν στην προσωπική οικονομική ανέλιξη θέλουν να πετύχουν στην εξουσιαστική.
Άνθρωποι, που πέτυχαν από την άλλη μεριά στην προσωπική οικονομική τους ανέλιξη χωρίς όμως τα ανάλογα πνευματικά εφόδια, θέλουν να ελέγχουν και αν χειραγωγούν την κοινωνία μας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τέτοιοι οικονομικοί παράγοντες σπαταλάνε αμύθητα ποσά, 500 εκ € δόθηκαν για την αγορά του ποδοσφαιριστή Ρονάλντο, ποσό με το οποίο ένας δήμος σαν το δικό μας θα αναμορφωνότανε πλήρως.

Στον Ελλαδικό χώρο βλέπουμε εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβους με τον παρά τους να ελέγχουν τα κανάλια, τις εφημερίδες ακόμα και ποδοσφαιρικές ομάδες και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη έτσι ώστε να αναδεικνύονται και μετέχουν στα κέντρα εξουσίας, εκφωνητές, ηθοποιοί, ποδοσφαιριστές με μόνο προσόν την αναγνωρισιμότητα και όχι την ικανότητα.

Μα και η δική μας κοινωνία μέσα στη σύγχιση των καιρών δεν μπορεί να ξεχωρίζει το σωστό είδος των ανθρώπων της εξουσίας και πολύ συχνά αναδεικνύει άτομα, ανόητα, υπερφίαλα, χωρίς ηθικούς φραγμούς με εφόδιο το θράσος, που αξίζουν μόνο ένα (1), και αγνοεί αυτούς, που αξίζουν δέκα (10) γιατί αυτοί είναι σεμνοί, διακριτικοί και ευγενείς.

Αυτούς τους ικανούς αλλά σεμνούς ανθρώπους οφείλουμε να ανακαλύψουμε και να τους πείσουμε να γίνουν χρηστοί πολίτες όχι για τον εαυτό τους μόνο αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.
Έτσι θα μπορέσουμε να αποβάλλουμε τους ανίκανους, τους άχρηστους και τους αχρείους ώστε να μη μπορούν να κατέχουν εξουσία και να αποτελούν πρότυπο.


Υ.Γ
Σε ποια κατηγορία εντάσσετε τους σημερινούς μας άρχοντες;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.