του Αντώνη Ματζάρη

Αν κάτι ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα ζώα είναι η λογική. Αυτό μας λένε οι σοφοί και ο κόσμος.
Βέβαια παραμένει αδιευκρίνιστο πως … (;) όντα, όπως ένα χταπόδι, ξεβιδώνει ένα μπουκάλι για να φάει τη γαρίδα που υπάρχει μέσα, η στρατηγική του χελιού για να φθάσει στη θάλασσα των Σαργασών ή του σολομού για να φθάσει στις μεγάλες λίμνες του Καναδά, τόπος αναπαραγωγής του.
Ξέρω, ξέρω θα μου πείτε, ότι λειτουργεί το ένστικτο. Μήπως όμως με αυτή τη λέξη, πιστεύουμε ότι καθαρίζουμε με το ζωικό βασίλειο;
Τα γράφω αυτά γιατί κουβεντιάζοντας πρόσφατα με φίλους διαμορφώθηκαν δύο απόψεις όσον αφορά τη γνώση.
α) Με τη γνώση μαθαίνω και αφού μαθαίνω νιώθω αυτάρκης.
Από τότε που ο άνθρωπος αισθάνθηκε τον κόσμο γύρω του πρώτα με την όραση και μετά με τις άλλες του αισθήσεις αναζητάει τη γνώση. Αν με τη γνώση ο άνθρωπος αποκτάει τα απαραίτητα για να ζήσει είναι ευτυχισμένος. Η δυστυχία του αρχίζει όταν κυνηγάει να αποκτήσει τα μη απαραίτητα.( Επίκουρος)
β) Με τη γνώση μαθαίνω και αφού μάθω γίνομαι δυστυχισμένος.
Το θέμα γνώση – δυστυχία έχει καταγραφεί από την ελληνική μυθολογία με τον Προμηθέα και από την εβραϊκή με τον Αδάμ και την Εύα.
Ο Προμηθέας απόκτησε τη γνώση της φωτιάς και οι θεοί τον τιμώρησαν επειδή έμαθε, δηλαδή επειδή απέκτησε γνώση και τη μετέδωσε στους ανθρώπους
Ο Αδάμ και η Εύα έχασαν την ευτυχία του παραδείσου γιατί έφαγαν τον καρπό (μήλο) από το δέντρο της Γνώσης. Και από τότε ο άνθρωπος μέσω της γνώσης, αναζητάει τον Παράδεισο και όσο αποκτάει γνώση τόσο χάνει τον Παράδεισο και βυθίζεται στην δυστυχία.
Αυτή η αναζήτηση της πνευματικής αυτάρκειας που δίνει η γνώση ή της δυστυχίας που συνεπάγεται από την κατάκτηση της γνώσης είναι τελικά υπόθεση της φιλοσοφικής προσέγγισης των πραγμάτων που πετυχαίνει ο καθένας μας στη ζωή του.
Τελικά πιστεύω ότι:
Αυτός που δεν ξέρει και δεν το ξέρει πως δεν ξέρει ό,τι πιστεύει, είναι τρελός (απόφυγέ τον).
Αυτός που δεν ξέρει και το ξέρει πως δεν ξέρει, είναι ένα παιδί (μόρφωσέ τον).
Αυτός που ξέρει και δεν το ξέρει πως ξέρει, κοιμάται ξύπνησέ τον.
Αυτός που ξέρει και το ξέρει πως ξέρει, είναι φρόνιμος. Ακολούθησέ τον.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.