«Με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης έρχομαι στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία γίνεται φέτος σε συνθήκες που κανείς από μας εμάς δεν θα ευχόταν να ζει»

Ενημέρωση σε τέσσερις άξονες, ζήτησε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, από την κυβέρνηση, ασκώντας της παράλληλα και δριμεία κριτική, αναφορικά με τη φονική κακοκαιρία “Daniel” που έπληξε τη Θεσσαλία, μέσω της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

«Με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης έρχομαι στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία γίνεται φέτος σε συνθήκες που κανείς από μας εμάς δεν θα ευχόταν να ζει», σημείωσε αρχικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφορικά με τις ιδιάζουσες συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως επισήμανε, «η χώρα είναι κομμένη στα δύο. Η Θεσσαλία κατεστραμμένη. Καταστράφηκε το 1/4 παραγωγής της χώρας. Έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές και αμέτρητα ζώα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κρύβεται. Μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιήσει την καθιερωμένη τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός. Δεν έχει δώσει τις απαντήσεις που πρέπει. Οι πολίτες χρειάζονται πραγματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι που κάνει και θα συνεχίσει να κάνει η Πλεύση Ελευθερίας».

Μάλιστα, τονίζοντας πως οι πολίτες χρειάζονται μια ουσιαστική αντιπολίτευση, αναφέρθηκε στις επισκέψεις – αυτοψίες που πραγματοποίησε στις πληγείσες περιοχές.

«Ήρθα σήμερα στη ΔΕΘ για να ζητήσω επίσημα ενημέρωση από την κυβέρνηση για τέσσερις άξονες. Τα τέσσερα στοιχεία που ζητάμε να φωτίσει η κυβέρνηση είναι:

Πρώτον το τι ακριβώς συνέβη. Πλημμύρισαν χωριά και αφέθηκαν οι κάτοικοι ανυπεράσπιστοι, να σώζουν ο ένας τον άλλον, σε συνθήκες αγωνίας. Γιατί δεν λειτούργησαν τα αντιπλημμυρικά έργα; Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως; Υπάρχουν καταγγελίες για σκόπιμη καταστροφή φραγμάτων. Οι καταγγελίες που πήραμε και κατά τη μετάβασή μας είναι καταγγελίες επιλογής του ποιες περιοχές θα πλημμυρίσουν και ποιες θα καταστραφούν. Αν δε συνέβη, γιατί δε λειτούργησαν τα φράγματα και έσπασαν; Απευθύνω τα ερωτήματα στον πρωθυπουργό που έρχεται το Σάββατο καθυστερημένα», συνέχισε η επικεφαλής του κόμματος.

Αμέσως μετά, έκανε λόγο για καθυστερημένη αποστολή μηνύματος του 112 στους πολίτες της περιοχής.

«Τι συνέβη με τα χρήματα που διατέθηκαν; Το τι έγινε είναι κάτι που δεν μπορεί να μην απαντηθεί. Οι απαντήσεις του κου Μητσοτάκη είναι προκλητικές. Εμείς ζητάμε συγκεκριμένα στοιχεία, λεπτομέρειες και ειδικά για τη Λάρισα , αυτή τη στιγμή ο Πηνειός έχει μπει στην πόλη. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα θεομηνίας και αναποδιάς, αλλά πολύ συγκεκριμένων πράξεων που έκαναν οι αρμόδιοι», υπογράμμισε, ασκώντας κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφερόμενη στην επίσκεψή του στη Λάρισα «για να στηρίξει τον κο Αγοραστό, αντί να τον καλέσει σε λογοδοσία».

«Ο δεύτερος άξονας που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση, αφορά το τι πρέπει να κάνουν τώρα οι πολίτες. Κανείς δεν έχει γνώση του τι ισχύει, τι πρέπει να κάνει, από τι κινδυνεύει και πως μπορεί να προστατευτεί. Ισχύει αυτό που είπαν οι πολίτες για τα νεκρά ζώα, ότι τους είπαν να τα θάψουν μόνοι τους; Η κυβέρνηση να πει που θα στήσει σημεία ενημέρωσης για τους πολίτες», επισήμανε.

«Ο τρίτος άξονας ενημέρωσης που ζητάμε, είναι να μάθουν που πήγαν τα χρήματα. Ρώτησα τον κο Σταϊκούρα, στενό στέλεχος του πρωθυπουργού. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και κολλητός του κου Μητσοτάκη, δεν ξέρει και δεν απαντάει. Ποια έργα συγκεκριμένα παραδόθηκαν και ποιος τα παρέλαβε; Έχει ευθύνη και εκείνος που παίρνει τα χρήματα και εκείνος που δίνει χρήματα, επιτηρεί και παραλαμβάνει τα έργα. Που έγιναν απευθείας αναθέσεις και γιατί; Που γίνανε κλειστοί διαγωνισμοί; Πρέπει να γίνει έλεγχος των συμβάσεων», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.



«Εκεί που εμείς βλέπουμε συνανθρώπους μας σε απόγνωση, αυτοί βλέπουν μπίζνες και λεφτά»

«Ο τέταρτος άξονας ενημέρωσης είναι το που θα πάνε τα 2.2 δισεκατομμύρια ευρώ που εξήγγειλε ο κος Μητσοτάκης, ότι θα διατεθούν για τις πληγείσες περιοχές. Έχω σοκαριστεί από τις εικόνες του κου Μητσοτάκη και των Υπουργών του, την ώρα της καταστροφής, αυτοί χαμογελάνε και χασκογελάνε με τους οικείους τους. Αυτό που αναδεικνύεται από την κυβερνητική στάση είναι ότι εκεί που εμείς βλέπουμε συνανθρώπους μας σε απόγνωση, το περιβάλλον να καταστρέφεται, ανθρώπινες ζωές να αφαιρούνται, αυτοί βλέπουν μπίζνες και λεφτά», επισήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Εν συνεχεία, γνωστοποίησε τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τις πληγείσες περιοχές. Μιας πλατφόρμας που θα περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες «μέχρι να μάθουν οι πολίτες, μέχρι κεραίας, τι τους έχει συμβεί. Να αποκτήσουν και την τελευταία ρανίδα πληροφόρησης».

Σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, δήλωσε, πως, «η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της αποτελούν έναν πολύ ισχυρό πολιτειακό παράγοντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί έτσι. Χθες Τετάρτη στη Βουλή, ήταν μόνο ένας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση για το νομοσχέδιο. Είναι εντυπωσιακό και αποκαρδιωτικό όταν εξηγούσα γιατί έλαβε αυτό το ποσοστό η κυβέρνηση της ΝΔ.

Γιατί δεν υπήρχε αντιπολίτευση. Πολλές φορές σε μία δημοκρατία, η αντιπολίτευση έχει πιο ισχυρό ρόλο και από την ίδια την κυβέρνηση, γιατί υπηρετεί την υπεράσπιση του πολίτη».

Σχετικά με την κατοχύρωση του όρου για τις γυναικοκτονίες, επισήμανε, ότι, «πρέπει να κατοχυρωθεί ο όρος “γυναικοκτονία”. Ο πρωθυπουργός έχει αλλεργία σε αυτό. Κάτι που είπε και πέρυσι στη ΔΕΘ ότι είναι αυτά που παλιότερα ονομάζαμε εγκλήματα πάθους. Θεωρούμε απαραίτητο βήμα τη νομική θεσμοθέτηση του όρου. Υπάρχει σοβαρή ευθύνη του κράτους γιατί ακόμα δεν έχουμε δομές, ικανές να προστατέψουν τα θύματα έμφυλης βίας».


πηγή



Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.