Φωτογραφία αρχείου Ap Photo

Ορυμαγδός αντιδράσεων για το νέο μακελειό • Ισραηλινός αξιωματικός παραδέχθηκε την επίθεση • Ο IDF επισήμως... ερευνά.

Δραματική αύξηση του απολογισμού από τη σημερινή επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά Παλαιστίνιων που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 104, ενώ οι τραυματίες πλησιάζουν τους 700.

Πολλά από τα θύματα του μακελειού ήταν εξαθλιωμένοι άνθρωποι που περίμεναν απεγνωσμένα να λάβουν λίγη ανθρωπιστική βοήθεια και περίθαλψη σε μια από τις υποστελεχωμένες κλινικές στη βόρεια Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασράφ αλ-Κούντρα, ανέφερε ότι η επίθεση κατά των αμάχων έγινε στον κυκλικό κόμβο αλ-Ναμπούλσι, δυτικά της Πόλης της Γάζας, στο βόρειο κομμάτι του θύλακα. Την τοποθεσία έχει ήδη επιβεβαιώσει το πρακτορείο Reuters. Επισήμανε δε ότι οι ιατρικές ομάδες δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τον όγκο των τραυματιών και τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, καθώς δεκάδες τραυματισμένοι φθάνουν στο νοσοκομείο αλ-Σίφα.


Επίσης, το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν της Γάζας παρέλαβε τα σώματα 10 νεκρών, καθώς και δεκάδες τραυματίες Παλαιστίνιους από τη δυτική Πόλη της Γάζας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του νοσοκομείου Χουσάμ Αμπού Σαφιέγια. «Δεν γνωρίζουμε πόσοι βρίσκονται σε άλλα νοσοκομεία», είπε.

Οι στρατιώτες ένιωσαν ότι... απειλήθηκαν

Επισήμως ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για επιχείρηση στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ αργά το μεσημέρι ο IDF ισχυρίστηκε ότι «δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν όταν ποδοπατήθηκαν από πλήθος που άρχισε να συμπεριφέρεται βίαια και προσπάθησε να αρπάξει τη βοήθεια από φορτηγά».

Οι Times Of Israel, πάντως, επικαλούνται αξιωματικό του στρατού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ορισμένα μέλη από το κοινό άρχισαν να κατευθύνονται προς τις ισραηλινές δυνάμεις «θέτοντάς τες σε κίνδυνο» και τότε οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Αβίθ Χίμαν χαρακτήρισε τραγωδία το συμβάν, λέγοντας ότι «σε κάποιο σημείο τα φορτηγά κατακλύστηκαν από πλήθη και οι άνθρωποι που τα οδηγούσαν, που ήταν οδηγοί κάτοικοι της Γάζας, έπεσαν επάνω στο πλήθος, σκοτώντας τελικά, όπως αντιλαμβάνομαι, δεκάδες ανθρώπους». «Προφανώς πρόκειται για τραγωδία, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Βίντεο φρίκης

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταφέρουν εικόνες πραγματικής φρίκης, αλλά και φορτηγά να μεταφέρουν πτώματα.

Άλλο βίντεο, το οποίο δεν κατάφερε να διασταυρώσει το Reuters, δείχνει ανθρώπους με κηλίδες αίματος επάνω τους να μεταφέρονται σε ένα φορτηγό, υγειονομικοί να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους στο δάπεδο νοσοκομείου και πτώματα να είναι τυλιγμένα σε σεντόνια.

«Δεν θέλουμε βοήθεια σαν αυτή. Δεν θέλουμε βοήθεια και σφαίρες, μαζί. Υπάρχουν πολλοί μάρτυρες», δήλωσε ένας άνδρας στο βίντεο.

ΗΠΑ: «Σοβαρό συμβάν»

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε από την πλευρά του ότι εξετάζει τις αναφορές για ισραηλινά πυρά εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν για βοήθεια κοντά στην Πόλη της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς το «σοβαρό συμβάν».

«Θρηνούμε την απώλεια αθώων ζωών και αναγνωρίζουμε την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου αθώοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν απλώς να θρέψουν τις οικογένειές τους», ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και πρόσθεσε: «Αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να επεκταθεί και να διατηρηθεί η ροή ανθρωπιστικής αρωγής στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω μιας ενδεχόμενης προσωρινής κατάπαυσης του πυρός».

«Άθλια σφαγή»

Από την ώρα που έγινε γνωστό το τυφλό δολοφονικό χτύπημα, πληθαίνουν οι δηλώσεις καταδίκης της ενέργειας του ισραηλινού στρατού, που σύμφωνα με ανθρώπους που ήταν παρόντες, ένιωσαν ότι «μας έστησαν ενέδρα».

Με ανακοίνωσή του γραφείου του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι «καταδικάζει την άθλια σφαγή που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός κατοχής σήμερα το πρωί κατά ανθρώπων που περίμεναν για φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλσι».

«Καταδικάζουμε την απάνθρωπη ισραηλινή επίθεσε εναντίον άοπλων Παλαιστινίων αμάχων στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλσι στη βόρεια Γάζα», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου. Και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η στόχευση ειρηνικών πολιτών που σπεύδουν να πάρουν το μερίδιό τους από τη βοήθεια είναι επαίσχυντο έγκλημα και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Στην ίδια ανακοίνωση, η Αίγυπτος καλεί τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

«Καταδικάζουμε τη βάναυση στόχευση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στη συγκέντρωση Παλαιστινίων που περίμεναν βοήθεια στον κυκλικό κόμβο Nabulsi κοντά στην οδό Al-Rashid στη Γάζα», ανέφερε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας.



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.