του Χρήστου Δημήτρη

O πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τέρνερ δήλωσε την Τετάρτη, ότι η επιτροπή έθεσε στη διάθεση όλων των μελών του Κογκρέσου πληροφορίες σχετικά με μια «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια», που σύμφωνα με πηγές σχετίζεται με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters, ζήτησε μάλιστα από τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτήν την απειλή, ώστε το Κογκρέσο, η κυβέρνηση και οι συμμαχικές χώρες να μπορούν «να συζητήσουν ανοιχτά τις ενέργειες που απαιτούνται για να ανταποκριθούν σε αυτήν την απειλή».

Και μετά, μάθαμε από τους New York Times, πως οι ρωσικές απειλές σχετίζονται με τις προσπάθειες της Μόσχας να αναπτύξει ένα διαστημικό αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο. Το ABC News μετέδωσε επίσης, ότι πράγματι οι πληροφορίες είχαν να κάνουν με μια τέτοια ικανότητα.


“Πόλεμος των άστρων” νούμερο δύο; Να θυμίσουμε ότι ο νούμερο ένα πόλεμος ,είχε προκύψει όταν στις 23 του Μάρτη 1983 ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόναλντ Ρίγκαν, είχε ανακοινώσει επίσημα το μεγαλεπήβολο σχέδιο που χαρακτηρίστηκε ως “Πόλεμος των Αστρων”. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό διάγγελμα του Ρίγκαν προς τον αμερικανικό λαό, το σχέδιο αφορούσε «σειρά μακρόχρονων προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης οπλικών συστημάτων, με τελικό στόχο την εξάλειψη της απειλής να δεχτούμε πλήγματα από στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους».

Τα σχέδια των Αμερικανών προέβλεπαν στην εγκατάσταση ενός γιγαντιαίου δικτύου επιφανειακών και διαστημικών σταθμών, εφοδιασμένων με όπλα ακτίνων λέιζερ, που θα μπορούσαν, να καταστρέφουν στο Διάστημα τους πυρηνικούς πυραύλους του αντιπάλου, προτού αυτοί πλήξουν το αμερικανικό έδαφος. Επρόκειτο για ένα σχέδιο, που με την ολοκλήρωσή του θα έδινε στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να προχωρήσουν στο “πρώτο χτύπημα” κατά της Σοβιετικής Ένωσης, χωρίς να κινδυνεύουν από αντίποινα. Ήταν μέρος του γενικότερου σχεδίου για την «εξαφάνιση της αυτοκρατορίας του κακού», όπως χαρακτήριζαν την Σοβιετική Ένωση.

Φυσικά αυτό το σχέδιο δεν εξαγγέλθηκε για να υλοποιηθεί. Κυρίως αφορούσε την πίεση στη Μόσχα να δαπανά ποσά που δεν θα μπορούσε να αντέξει η οικονομία της ΕΣΣΔ, ώστε να καταρρεύσει, όπως και έγινε. Έτσι και τώρα, η κινδυνολογία των Αμερικανών, δεν αφορά δυνατότητες και προθέσεις της Μόσχας, που παρά την πτώση του κομμουνισμού παραμένει ο χρήσιμος “μπαμπούλας”, ώστε οι σύμμαχοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη ξοδεύοντας χρήματα για οπλικά συστήματα και για ενίσχυση όσων πολεμούν τη Ρωσία.
Τι υποστηρίζει η Ρωσία

Η Ρωσία απέρριψε την αμερικανική προειδοποίηση ως «κακόβουλη κατασκευή» και ως τέχνασμα του Λευκού Οίκου με στόχο να πείσει τους Αμερικανούς νομοθέτες να εγκρίνουν περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει την ουσία των αναφορών μέχρι να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες από τον Λευκό Οίκο. Είπε όμως, ότι η προειδοποίηση της Ουάσινγκτον ήταν σαφώς μια προσπάθεια να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερα χρήματα. Και προσέθεσε ότι «είναι προφανές ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί, με το αγκίστρι ή με το δόλο, να ενθαρρύνει το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για τη διάθεση χρημάτων στην Ουκρανία».

Η συγκεκριμένη κίνηση για τις απειλητικές διαθέσεις και δυνατότητες της Ρωσίας ήταν απόκρουση στις πιέσεις που δέχεται το σύστημα Μπάιντεν για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα σε πρόσφατη ανάλυση το think tank RAND, εκτίμησε πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους η ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία τονίζοντας ότι ένας μακροχρόνιος, πιο βίαιος πόλεμος θα είχε μακροπρόθεσμες και πιθανώς μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, των συμμάχων τους και της Ουκρανίας.

Και το RAND με ιστορία δεκαετιών, θεωρείται το πιο σημαντικό think tank για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, εξειδικευμένο στην έρευνα και ανάλυση θεμάτων που απασχολούν το Υπουργείο Άμυνας, την Εθνική Ασφάλεια και ευρύτερα την πολιτική στις ΗΠΑ.

Είναι φανερό ότι η κινδυνολογία για το νέο “πόλεμο των άστρων” αφορά τις πιέσεις προς τους βουλευτές στο Κογκρέσο να εγκρίνουν το πακέτο βοήθειας ύψους 95,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία (60 δις.) το Ισραήλ και την Ταϊβάν, που πρόσφατα έλαβε την έγκριση της Γερουσίας. Παραμένει ωστόσο εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι ευθυγραμμίζονται με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ήδη ο πρόεδρος του σώματος, Μάικ Τζόνσον, τόνισε ότι μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή και μήνες έως ότου κριθεί η τύχη του.

Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς το 2024 είναι κρίσιμο προεκλογικό έτος για τις ΗΠΑ. Και όπως φαίνεται ο Μπάιντεν θεωρεί πως δεν τον συμφέρει να ζητήσει από το Κίεβο να συμβιβαστεί τώρα.

Έτσι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αυτού του πολέμου Δύσης – Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας, χρεώνεται στην Ευρώπη που έχει λεφτά για τον Ζελένσκι αλλά όχι για τους αγρότες, με την οικονομία της σε παρατεταμένη αναστάτωση καθώς έχασε πολύτιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κυρίως στην ενέργεια και απειλείται με παρατεταμένη ύφεση.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.