Η ηλεκτρική ενέργεια αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας και ταυτόχρονα ένας από τους πιο κερδοφόρους τομείς της οικονομίας για το χρηματιστηριακό κεφάλαιο. Κι αυτό γιατί οι πηγές της θεωρούνται γενικά δύσκολες -ή τις κάνουν δύσκολες- και ευάλωτες, μετατρέποντας ένα καθαρά κοινωνικό αγαθό, σε εμπορικό προϊόν του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Για τις ανάγκες των μετοχών τους οι φερόμενοι «επενδυτές» και για την εύκολη κερδοφορία, ακολουθώντας το δόγμα κάθε βουνοκορφή, κάθε ραχούλα, και ένας αιολικός σταθμός, κάθε στρέμμα παραγωγικής γης και ένας φωτοβολταικός σταθμός, έχουν κάνει τις ΑΠΕ από "ευχή", "κατάρα" για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Χωρίς διαφάνεια, χωρίς διάλογο, με την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ να παραπέμπεται διαρκώς στις καλένδες, με την πολιτεία απούσα και την κυβέρνηση να σιγοντάρει διαρκώς με τους νόμους τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, οι τοπικές κοινωνίες δίνουν τον δικό τους αγώνα για την υπεράσπιση του αυτονόητου: την συνταγματική νομιμότητα και την προστασία των οικοσυστημάτων και της φύσης.

Στο μεταξύ για όλα αυτά λένε πως πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει με ίδια μέσα τις ενεργειακές της ανάγκες και να απεξαρτηθεί από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο, όταν για κάθε GW από ΑΠΕ κατασκευάζεται ένα αντίστοιχο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και όταν το δίκτυο του φυσικού αερίου προβλέπεται να πάει σε κάθε σπίτι και σε κάθε γωνιά της χώρας. Παράλληλα, και με κάθε ευκαιρία, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί ενημερώνουν για τα σχέδια μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης. Έλεγα κι εγώ μήπως και καταλάβουν τελικά ότι η καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται –άρα να γίνουν προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης- ή έστω να παράγεται εκεί που καταναλώνεται, όπως χρόνια φωνάζει η οικολογία για τοπικοποίηση και περιφερειοποίηση της παραγωγής και της οικονομίας.

Εν κατακλείδι, βρισκόμαστε λίγο πριν τις ευρωεκλογές! Η πολιτεία, η κυβέρνηση, οι βουλευτές και τα κόμματα, έχουν την υποχρέωση να διαχειριστούν ορθά το πολιτισμικό και κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα έχουν το ηθικό χρέος να προστατεύσουν τον πολίτη από την εμφανή ή αφανή επικράτηση των συμφερόντων κάποιων καιροσκόπων κερδοσκόπων, που έχουν σήμερα, ή και θέλουν να έχουν στο μέλλον, τη διαχείριση της ενέργειας και περισσότερο των ΑΠΕ. Να σταματήσει επιτέλους αυτός ο κατήφορος και να μιλήσουμε για την βιωσιμότητα με την αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης.

Ας ελπίσουμε ότι θα ακούσουμε αυτές τις μέρες τέτοιες συζητήσεις και προβληματισμούς για το τι και πώς στην ηλεκτρική ενέργεια. Ή θα περάσουν κι αυτές οι εκλογές χωρίς να συζητήσουμε επί της ουσίας για το κοινωνικό αυτό αγαθό και την βιωσιμότητα… την βιωσιμότητα της κοινωνίας, της οικονομίας, της φύσης…

Λαμία, Απρίλης 2024

Στέφανος Σταμέλλος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.