«Τύμπανα πολέμου» στη Μέση Ανατολή, με την επίθεση του Ιράν, σύμφωνα με αναφορές, να έχει αρχίσει να πραγματοποιείται κατά του Ισραήλ. Τα ξημερώματα αναμένονται να φτάσουν το drones στο Ισραήλ. Έκλεισε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ, ενώ έκλεισε ήδη στις γειτονικές χώρες.

Λίγο πριν από τις 00:20, έγινε δήλωση από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν (IRGC) η οποία αναφέρει ότι έχουν εκτοξεύσει «δεκάδες drones και πυραύλους» με στόχο ισραηλινά εδάφη.

Oι ΗΠΑ προετοιμάζονται για «μια μεγάλη επίθεση», δήλωσαν δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Μιλώντας στο αμερικανικό NBC News, οι αξιωματούχοι είπαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει από το Ιράν να εκτοξεύσει περισσότερα από 100 drones, δεκάδες πυραύλους κρουζ και δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι τα όπλα αναμένεται να στοχεύουν ισραηλινές κυβερνητικές τοποθεσίες, όχι πολίτες ή θρησκευτικούς χώρους.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συντονίζουν στενά τον τρόπο άμυνας έναντι της επίθεσης, σημειώνεται «Ήταν έτοιμοι. Οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι», είπε ο αξιωματούχος.

Τα ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι αναμένεται να εκτοξευθούν και βαλιστικοί πύραυλοι προς το Ισραήλ τις επόμενες ώρες, ενώ δεν αποκλείεται να χτυπήσει και η Χεζμπολάχ για να αποπροσανατολίσει τις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Μάλιστα υπάρχουν αναφορές και για κύμα drones που απογειώθηκε από την Υεμένη.

Το Ιράν εκτόξευσε μια ομοβροντία drones εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Παραδίδοντας τηλεοπτική δήλωση, ο εκπρόσωπος των IDF αντιναύαρχος Daniel Hagari λέει ότι το Ισραήλ είναι «καλά προετοιμασμένο για την επίθεση».

«Έχουμε προετοιμαστεί για διάφορα σενάρια. Για να αναχαιτίσουμε αυτές τις εκτοξεύσεις, έχουμε τους κύκλους προστασίας τόσο από το ναυτικό όσο και από την αεροπορία σε πολλά επίπεδα», προσθέτει.

Όπως εξηγεί, τα drones θα χρειαστούν «αρκετές ώρες για να φτάσουν στο Ισραήλ», ενώ οι σειρήνες θα ηχήσουν εφόσον απειλούνται περιοχές.

«Θα προσπαθήσουμε να τα εμποδίσουμε να φτάσουν στο ισραηλινό έδαφος, αυτό είναι το καθήκον μας», λέει.

«Εάν εισέλθουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο, τότε θα ακούσετε σειρήνες και συναγερμούς όπου εισέλθουν αυτές οι απειλές και θα τις αναχαιτίσουμε».

Το Ισραήλ βρίσκεται σε αυξημένο συναγερμό από τότε που αεροπορική επιδρομή την περασμένη εβδομάδα σκότωσε δύο Ιρανούς στρατηγούς στη Συρία.


Διάγγελμα Νετανιάχου: «Θα απαντήσουμε»

Σε διάγγεμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη.

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν», αναφέρει.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές».

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών».

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα».

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου».

«Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», λέει ο Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα, η ακύρωση του ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν που έσπευσε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για να συνεδριάσει με αξιωματούχους του συμβουλίου ασφαλείας τους, «έδειχνε» το εκρηκτικό κλίμα.

Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει στοιχεία για την απειλή.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Επιπλέον, δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Ταξιδιωτική οδηγία για το Ισραήλ και όχι μόνο

Στο μεταξύ, ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες τους να αποφεύγουν επισκέψεις σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανο και Ιράν, εξέδωσαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ αεροπορικές εταιρείες τροποποιούν προσωρινά τις πτήσεις τους στην περιοχή.

Η Ολλανδία κλείνει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη την Κυριακή (14/4/24) για λόγους ασφαλείας και ίσως παρατείνει το κλείσιμό της και τη Δευτέρα, ενώ εμπορικές εταιρείες τροποποιούν τις πτήσεις τους ώστε να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μέση Ανατολή.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανανεώνει την οδηγία που έχει δώσει προς τους Έλληνες πολίτες, ζητώντας τους να αποφεύγουν τις επισκέψεις στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη, το Ιράν και τον Λίβανο, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο να ταξιδέψουν.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.