Η κατ' εξακολούθηση και προκλητική δολοφονία προστατευόμενων θηλαστικών στο Αιγαίο Πέλαγος έχει προκαλέσει την προσοχή των Βρυξελλών, η οποία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να τιμωρήσει τους ενόχους, όπως αναφέρει το EurActiv.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, στο Αιγαίο λαμβάνουν χώρα μαζικές δολοφονίες. Το ινστιτούτο αναφέρει ότι βρήκε χελώνες με κομμένα τα κεφάλια τους (όπως η υπό εξαφάνιση Caretta Caretta), φώκιες που πυροβολήθηκαν, καθώς και μαχαιρωμένα δελφίνια. Σε επικοινωνία με τη EURACTIV.com, ο Θοδωρής Τσιμπίδης πρόεδρος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, δήλωσε ότι αυτά τα βίαια επεισόδια αποτελούν ένα χρόνιο πρόβλημα στην περιοχή.

Εξήγησε ότι ακριβά ταχύπλοα, οποία μεταφέρουν εκρηκτικές ύλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται παράνομη αλιεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Τσιμπίδης είπε, το έγκλημα είναι οργανωμένο και ο ένοχος δεν μπορεί να εντοπιστεί. «Κάποιος ρίχνει τα εκρηκτικά και φεύγει […] και στη συνέχεια ένας άλλος έρχεται για να πάρει τα ψάρια και δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ένοχος», σημείωσε. «Μιλάμε για συγκεκριμένα άτομα που είναι γνωστά στις τοπικές αρχές. Αλλά οι νησιώτες φοβούνται να κάνουν επίσημη καταγγελία γιατί απειλούνται», είπε, προσθέτοντας ότι στα Κουφονήσια υπάρχουν συνολικά 80 ψαράδες και μόλις 2 άτομα «καίνε ολόκληρη την περιοχή με εκρηκτικά».


Εγκληματική δραστηριότητα

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Enrico Brivio δήλωσε στη EurActiv ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για αυτά τα περιστατικά. «Μερικά είδη (θαλάσσιες χελώνες, φώκιες) αναφέρονται ως αυστηρά προστατευόμενα είδη σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και η δολοφονία τους είναι ποινικό αδίκημα», σημείωσε ο Brivio. «Τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι ένοχοι τιμωρούνται με αποτελεσματικές και αναλογικές ποινικές κυρώσεις. Είναι ευθύνη τους, στην περίπτωση των εν λόγω περιστατικών, να εντοπίζουν και να τιμωρούν τους δράστες και να λάβουν μέτρα για να τους εμποδίσουν να το επαναλάβουν», πρόσθεσε ο Brivio.




Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.