Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 03.00 η μίνι Σύνοδος Κορυφής, όπου αποφασίστηκε η εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και η υποχρέωση της Ελλάδας να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ένασυγκεκριμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων.

"Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες, επαναβεβαιώθηκε η διάθεση από όλες οι πλευρές για κοινή ανάγνωση και υλοποίηση της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι "είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την 5η αξιολόγηση και το μέιλ Χαρδούβελη. Θα καταθέσει τις δικές της μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσει".

Όπως είπε, υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξουν προγράμματα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το ύψος αυτών θα το αναφέρει ο κ. Γιούνκερ την Παρασκευή.

Όλες οι πλευρές κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν που τονίζει ότι όλες οι πλευρές δεσμεύθηκαν στην εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup για την παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας.

Η Ελλάδα θα κληθεί να συγκεκριμενοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες μπορεί χωρίς κόστος να εφαρμόσει άμεσα προκειμένου να επιτευχθεί η εκταμίευση μέρους του ποσού που είναι ακόμη διαθέσιμο από το πρόγραμμα δανεισμού της.

Το κοινό ανακοινωθέν

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

"Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015. Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν".


Στη μίνι σύνοδο εκτός από τον έλληνα πρωθυπουργό συμμετείχαν οι: Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Ντάισελμπλουμ, Γιούνκερ και Ντράγκι. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της ΕΕ, Ούβε Κορσέπιους.



Δηλώσεις Μέρκελ

"Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου", διαμήνυσε η καγκελάριος Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την εφαρμογή των δεσμεύσεων.

Η ίδια τόνισε ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κάνει μεταρρυθμίσεις στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί" και τις επόμενες ημέρες θα στείλει αναλυτικό και συγκεκριμένο κατάλογο για το τι πρόκειται να πράξει.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει η διαδικασία της αποτίμησης, η οποία θα γίνει στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αθήνα. Επισήμανε πάντως ότι δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα γίνει η αποτίμηση, σημειώνοντας ότι "όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα. Πρέπει να υπάρχει κατάλογος από την ελληνική κυβέρνηση".

Διαβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα γίνονται σε πνεύμα απόλυτης χαλαρότητας, για να συμπληρώσει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει διάθεση και βούληση να παρουσιάσει τον κατάλογο όσο πιο γρήγορα για να υπάρχει ασφάλεια και από τις δύο πλευρές. "Ήμασταν σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας", είπε.

Σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, είπε ότι όταν υπάρχει αποτίμηση από τις τρεις θεσμούς τότε θα υπάρχει η δυνατότητα για την εκταμίευση της δόσης.

"Το σημείο εκκίνησης είναι η 20η Φεβρουαρίου. Περιμένουμε μεταρρυθμίσεις για να γίνει εκταμίευση", πρόσθεσε.

Ολάντ

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι "επαναβεβαιώσαμε τη συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου και ζητήσαμε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που θα είναι συμβατές με το πλαίσιο της ευρωζώνης".

"Πρέπει να γίνουν γνωστές οι μεταρρυθμίσεις, να δοθούν οι πληροφορίες και μετά να αποφασίσει το Eurogroup τις εκταμιεύσεις",είπε και συμπλήρωσε: "Υπήρξε η επιθυμία να στηριχθεί η Ελλάδα αλλά και η επιθυμία να κάνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις".

"Υπήρξε αμοιβαία εμπιστοσύνη και από την Ελλάδα προς την Ευρώπη και από εμάς προς την Ελλάδα. Δεν υπήρξε ζωηρή ή έντονη συζήτηση. Οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Ελλάδα θα εξεταστούν σε επίπεδο δαπανών. Το τεχνικό κομμάτι της διαδικασίας θα γίνεται στην Αθήνα και το πολιτικό στις Βρυξέλλες, όσον αφορά τα διαδικαστικά".

“Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”, επέμεινε.



Η επταμερής συνάντηση

Στην επταμερή συνάντηση επιτεύχθηκε μία πρώτη σύγκλιση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των συνομιλητών του, οι οποίο προέτρεψαν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, κατά την οποία η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας μέχρι τα μέσα του Απριλίου.

Οι εταίροι έδωσαν προθεσμία μίας εβδομάδας στην Αθήνα για να υποβάλει συγκεκριμένο σχέδιο άμεσων μεταρρυθμίσεων με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση προκειμένου να εκταμιευθούν τα 1,9 δισ. ευρώ (κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα).

Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί σε έκτακτο Εurogroup την προσεχή εβδομάδα. καθώς εκεί είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθούν οι στόχοι και να μπουν οι δεσμεύσεις.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα ήταν ειλικρινείς και πως δεν υπήρξε αντιπαράθεση.

Διπλωματικές πηγές μετέφεραν ότι οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στις άμεσες μεταρρυθμίσεις και βρέθηκε κοινός τόπος για να υπάρξει πρόοδος της προσεχείς ημέρες.

Έγινε παραδεκτό από όλες τις πλευρές ότι υπήρξαν λάθη και κακές προσεγγίσεις μέχρι τώρα, ενώ επισημάνθηκε ότι η επιθετική ρητορική δεν βοήθησε κανέναν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν αρκετά "mea culpa" από όλες τις πλευρές.

Από τον Αλ. Τσίπρα ζητήθηκε να μπει ένα φρένο στην αντιευρωπαϊκή ρητορική που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ενόχλησή του για την αντιμετώπιση τωντεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Από τον κ. Τσίπρα ζητήθηκε να αλλάξει στάση η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους εμπειρογνώμονες, ώστε να μπορούν να δουλέψουν καλύτερα.


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επταμερής συνάντηση επιβεβαιώνει η πολιτική δέσμευση της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της και απορρίφθηκε κάθε ενδεχόμενο Grexit.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι και Τσίπρας "έχτισαν" γέφυρες ώστε να αποφευχθεί το Grexit.






Παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι "είναι αντιφατικό να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και όταν η κυβέρνηση ψηφίζει το ν/σ να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια".

Τόνισε ότι υπάρχει αντίθεση "ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες. Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί".

Εξήγησε ότι αυτή η αντίθεση δεν αφήνει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να προχωρήσει και αποτελεί το λόγο που ζήτησε τη συνάντηση, για την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα την Παρασκευή.

Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, που είχε τονίσει ότι το μεγαλύτερο θέμα σήμερα είναι η Ελλάδα καθώς έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

"Η ΕΕ χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται τη δημοκρατία και τις συνθήκες, ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη", δήλωσε νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Εντός της αιθούσης, και πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Συνόδου, ο Φρ, Ολάντ φέρεται να είπε στον έλληνα πρωθυπουργό: Απόψε πρέπει να βρούμε λύση Αλέξη.

Ο κ. Τσίπρας είχε σύντομη συνομιλία και με την κ. Μέρκελ, έχοντας στο πλάι του τον ιταλό πρωθυπουργόΜατέο Ρέντσι.



Οι διαφορετικές ερμηνείες

Ο Μάρτιν Σουλτς αποδέχθηκε ότι "υπάρχει ανθρωπιστική κρίση", σημειώνοντας ότι "είναι πολύ λογικό που η Ελλάδα πέρασε μέτρα", για να προσθέσει ότι "πρέπει να βρούμε κονδύλια".

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε κάλεσε την Αθήνα να σταματήσει να δίνει δικές της ερμηνείες και να εφαρμόσει τις αποφάσεις.

Υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων από την πλευρά της Αθήνας, ενώ αναφερόμενος στην επταμερή συνάντηση, εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να είναι χρήσιμη αν συμβάλλει στηνεπίλυση των παρερμηνειών που υπάρχουν επί της απόφασης του Eurogroup.

Ο Σουλτς περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στη Σύνοδο είπε ότι 18 χώρες έχουν συγκεκριμένη άποψη για τα συμφωνηθέντα και μια μόνο χώρα δίνει εντελώς διαφορετική ερμηνεία, εννοώντας την Ελλάδα.

Ντάισελμπλουμ

H συνάντηση για την Ελλάδα θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί και η οποία φαίνεται πως είναιπεριορισμένη δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας.

Εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

“Απόψε απλά θα αξιολογήσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η οποία μοιάζει να είναι μικρή, και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να αρχίσουν τα πράγματα να κινούνται ξανά”, είπε.

“Θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να καταλήξουμε σε ένα πακέτο που πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες”, τόνισε και πρόσθεσε: “Ο χρόνος εξαντλείται. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, επομένως χρειάζεται πραγματικά να πιάσουμε δουλειά”, πρόσθεσε.

Η άφιξη Τσίπρα στη Σύνοδο





Δηλώσεις κατά την προσέλευση

Η καγκελάριος, Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται να δοθούν λύσεις, ούτε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Eurogroup.

Την ανάγκη να σεβαστεί η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ. Τόνισε ότι στη συνάντηση για την Ελλάδα πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις και συγκεκριμένα αυτές που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Επισήμανε ότι η χώρα του κάνει τα δέοντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες, ενώ κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, δήλωσε ότι δεν τον σοκάρει και ότι το ζητούμενο είναι οι πλούσιοιστην Ελλάδα να πληρώνουν φόρους.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, είπε: "Έχουμε τείνει χείρα βοήθειας. Οι Έλληνες πρέπει να βοηθηθούν, αλλά πρέπει να μας αφήσουν να τους βοηθήσουμε. Η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της".

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι "όταν συμμετείχα στην πρώτη μου Σύνοδο το 2010, η Βρετανία και η Ελλάδα ήταν κυριολεκτικά στην ίδια βάρκα. Χρειάστηκαν δύσκολες αποφάσεις από μέρους μας".

Ερωτηθείς για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε ότι πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας δήλωσε: Κανένας δεν οδήγησε την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση, παρά μόνο οι δικές της πολιτικές ελίτ.

Ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπέτελ είπε ότι επιθυμεί ουσιαστικές λύσεις για την Ελλάδα σήμερα και ένα φρένο σε προσωπικές κριτικές μεταξύ των ηγετών.


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.