Η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων (ΣΠΔ) είναι μια συνάντηση συλλογικοτήτων πανεπιστημιακών που συγκροτήθηκε το 2011 για να υπερασπιστεί τον δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) της χώρας, καθώς και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της έρευνας που πραγματοποιείται από το ΔΕΠ. Η ΣΠΔ θεωρεί ότι το Άρθρο 16 του Συντάγματος αποτελεί αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο παιδείας και πολιτισμού. 

Σήμερα η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκατάλειψη της οικονομικής στήριξης των ΑΕΙ οδηγώντας σε μαρασμό την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την έρευνα, συνεχίζοντας την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, τις κατευθύνσεις της Μπολόνια και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ παράλληλα δεν αποκαθιστά τη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημιακών οργάνων. Η κυβέρνηση καθώς και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων έχουν βαρύτατες ευθύνες, γιατί η μεν κυβέρνηση έχει επιλέξει, οι δε διοικήσεις των πανεπιστημίων έχουν αποδεχθεί, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρηματοδότησης με λογικές ανταποδοτικές. Με τον τρόπο αυτόν ακυρώνεται κάθε έννοια ακαδημαϊκότητας και εκπαιδευτικής ποιότητας, εδραιώνεται η εμπορευματοποίηση της παροχής γνώσης και των παραγόμενων ερευνητικών αποτελεσμάτων, επιτρέποντας να παγιωθεί ένα ιδιωτικοοικονομικό πλαίσιο λειτουργίας. 

Κάτω από αυτές τις νέες συνθήκες η ΣΠΔ οφείλει να διαμορφώσει τη στάση της και την παρέμβασή της επί συγκεκριμένων και αλληλένδετων πολιτικών αξόνων, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι: 

• Η κυβέρνηση να σεβαστεί το σύνταγμα της χώρας και να αναλάβει τις ευθύνες της αντιμετωπίζοντας το οξύτατο πρόβλημα χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Η οικονομική ασφυξία των πανεπιστημίων που προωθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια (μείωση 80% την τελευταία 5ετία) έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα οδηγήσει στη διάλυση του Δημόσιου πανεπιστημίου. Τα τελευταία πέντε χρόνια η ανυπαρξία διορισμών νέων μελών ΔΕΠ ή προκήρυξης των θέσεων των αφυπηρετούντων μελών έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των διδασκόντων κατά 40%, με αποτέλεσμα πανεπιστημιακά εργαστήρια που ανθούσαν εκπαιδευτικά και ερευνητικά να κλείνουν λόγω αφυπηρέτησης αυτών οι οποίοι είχαν την ευθύνη τους, και να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου που προσφέρουν. Οι περικοπές στη χρηματοδότηση οδηγούν στην ελλειπή εκπαίδευση των φοιτητών ακόμα και στα ενεργά εργαστήρια λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού υλικού( αντιδραστήρια κλπ) ή και υποδομών οι οποίες αν πάθουν κάποια σοβαρή βλάβη δεν μπορούν πλέον να επισκευαστούν. Ακόμα και η καθαριότητα των πανεπιστημιακών χώρων είναι ανύπαρκτη λόγω της απουσίας καθαριστριών δύο χρόνια τώρα εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των φοιτητών και του προσωπικού. Η ΣΠΔ απαιτεί επίσης: 

• Tην αναμόρφωση των αποδοχών των μελών ΔΕΠ, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 4741/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που πραγματοποιήθηκαν με τον Ν. 4093/2012 και την άμεση κατάρτιση σχεδίου για την αποκατάσταση των αποδοχών των μελών ΔΕΠ σε επίπεδα που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών δασκάλων και δεν θα δημιουργούν κίνητρα για παράλληλη ή «μαύρη» απασχόληση. 

• Την άρση του μνημονιακού κανόνα 1/10 (για κάθε 10 αφυπηρετούντα μέλη ΔΕΠ, μία νέα προκήρυξη-κανόνας που και αυτός έχει καταστρατηγηθεί- ο οποίος συρρικνώνει επικίνδυνα το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, αποκλείει την ανανέωσή του και διώχνει μετανάστες τα καλύτερα ελληνικά μυαλά, σκοτώνοντας την ελπίδα ανάπτυξης τόσο των Ιδρυμάτων όσο και του τόπου. 

• Την επαναφορά της δημοκρατικής λειτουργίας των πανεπιστημίων με την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, την συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας στα όργανα διοίκησης με βάση την εμπειρία του παρελθόντος και την αποκατάσταση του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, στη δημοκρατία και στην ακαδημαϊκή ελευθερία. Το Τμήμα θα πρέπει να αποτελεί το εκπαιδευτικό κύτταρο της διοικητικής, εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας κάθε Σχολής. Οι διαδικασίες κρίσεων να αποκτήσουν ακαδημαϊκή διαφάνεια με αντιπροσωπευτικό και ικανό αριθμό εκλεκτόρων, δυνατότητα τοποθέτησης των υποψηφίων επί των εισηγήσεων θεσμοθετημένων εισηγητικών επιτροπών και να διεξάγονται ενώπιον της ΓΣ του Τμήματος. 

Η ΣΠΔ καταγγέλλει τον «Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία» ως απολύτως προσχηματικό, που αποσκοπεί στη νομιμοποίηση των κυβερνητικών επιλογών και μόνο. 
Η πρόσφατη νέα απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης «πλαίσιο» για την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν την εμπόδισε να επιχειρήσει άμεσα να ψηφίσει εκείνα τα μέτρα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Η χρησιμοποίηση των γρήγορα αναλώσιμων αποθεματικών του ΕΛΚΕ για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών των Τμημάτων, η απευθείας δανειοδότηση των πανεπιστημίων από την Τράπεζα Επενδύσεων, η εμπορία ερευνητικών αποτελεσμάτων, η επέκταση των διδάκτρων στις μεταπτυχιακές σπουδές, η πρόσληψη άπειρων νέων διδακτόρων για κάλυψη των τεράστιων διδακτικών αναγκών με δελτίο παροχής υπηρεσιών και 400 ευρώ «αποζημίωση», είναι το όραμα της κυβέρνησης για το επιχειρηματικό-αυτοτροφοδοτούμενο πανεπιστήμιο της «νέας» εποχής. 

Την κρίσιμη αυτή περίοδο η ΣΠΔ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, συσπειρώνοντας στις γραμμές της κάθε πανεπιστημιακό δάσκαλο που εξακολουθεί να υπηρετεί το ελληνικό πανεπιστήμιο υποστηρίζοντας το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του, τη δημοκρατική λειτουργία του, την υψηλού επιπέδου γνώση και έρευνα με την οικονομική στήριξη του κράτους, την πραγματική αξιοποίηση του παραγόμενου επιστημονικού δυναμικού στην αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην επίλυση των τραγικών κοινωνικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.