Έχει υποβληθεί καταγγελία από την ολλανδική κυβέρνηση κατά της ισραηλινής κυβέρνησης για τη δήμευση ηλιακών συλλεκτών που δωρήθηκαν σε παλαιστινιακό χωριό στη Δυτική Όχθη.
Οι ισραηλινές αρχές επιμένουν ότι παραλήφθηκαν εντολές διακοπής πριν από την επιδρομή σε μια ηλιακή φάρμα, η οποία, σύμφωνα με ισχυρισμούς, δεν διέθετε τις κατάλληλες οικοδομικές άδειες.
Σύμφωνα με τον Independent, το υβριδικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής diesel και ηλιακής ενέργειας εγκαταστάθηκε στο Jubbet al-Dhib, ένα χωριό που φιλοξενεί 150 άτομα, πέρυσι.
Ανεξάρτητα από αυτό, η ισραηλινή κυβέρνηση κατέσχεσε τα ηλιακά πάνελ, λέγοντας ότι δεν είχαν κατασκευαστεί με σωστές πολεοδομικές άδειες και άδειες λειτουργίας. Ο εξοπλισμός που ελήφθη έχει εκτιμώμενη αξία £ 307.000. Εκείνοι που αντιτίθενται στη δήμευση έχουν επισημάνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτηθούν οικοδομικές άδειες για νέα παλαιστινιακά σπίτια.

Αν και ο δήμαρχος του χωριού είπε στην παλαιστινιακή πύλη Ma'an News ότι οι ηλιακοί συλλέκτες καταστράφηκαν, ο Comet-ME (ο οργανισμός βοήθειας που εγκατέστησε τα πάνελ) δήλωσε ότι μεταξύ 60 και 90 συλλεκτών είχαν αφαιρεθεί ενώ ο υπόλοιπος εξοπλισμός καταστράφηκε από Ισραηλινές δυνάμεις. Απαντώντας στη δοκιμασία, το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να επιστραφεί όλος ο εξοπλισμός στον Jubbet al-Dhib. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης  επόμενα μέτρα μπορούν να ληφθούν.

Σύμφωνα με τους ντόπιους χωρικούς, δεν γνώριζαν ότι το χωριό τους Jubbet al-Dhib είχε στοχοποιηθεί μέχρι που εμφανίστηκσν οι στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού (IDF). Σε δήλωσή του, η Coat, που είναι ο στρατιωτικός οργανισμός που είναι αρμόδιος για τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στις παλαιστινιακές περιοχές, δήλωσε ότι το χωριό είχε "άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας" εκτός από την "παράνομη αίθουσα ηλεκτρισμού". Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι πριν να εγκατασταθεί το ηλιακό σύστημα, οι 150 κάτοικοι της Παλαιστίνης εξυπηρετούνταν από δύο «παλιές και θορυβώδεις» γεννήτριες ντίζελ ώστε να έχουν μόλις τρεις ώρες ενέργειας την ημέρα.

Σε όποιον παρακολουθεί επί σειρά ετών τη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αυτή η τελευταία εξέλιξη δεν προκαλεί έκπληξη. Αυτό όμως δεν είναι και σωστό. Το 2016, περισσότερες από 300 δομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατεδαφίστηκαν από τις ισραηλινές αρχές. Οι περισσότερες χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ ή από διεθνείς ΜΚΟ, δήλωσε ένας ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.