του ακτιβιστή

Πολλαπλές οι καταγγελίες που φτάνουν στον "ακτιβιστή" για τη δράση ύποπτου κυκλώματος "πυραμίδας" που αναζητά και καταφέρνει να πείσει συμπολίτες μας με σκοπό να τους αποσπάσει χρηματικά ποσά.

Οι επιτήδειοι καταφέρνουν να λαμβάνουν ως αρχική εισφορά το ποσό των 340 € από τα θύματα, υποσχόμενοι πως αφού βρουν άλλουν τέσσερις και τους εισαγάγουν στο σύστημα της πυραμίδας θα μπορούν να κερδίζουν περισσότερα.

Κατά καιρούς υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που με το συγκεκριμένο σύστημα εξαπάτησης αποσπούσαν τεράστια ποσά από ανθρώπους που χωρίς να έχουν την οικονομική άνεση προσέβλεπαν σε εύκολο κέρδος που φυσικά δεν ερχόταν ποτέ.

Σκοπός αυτής της ανάρτησης είναι να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των ευκολόπιστων συνδημοτών μας, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι στην πορεία με δράματα, ειδικά στη δύσκολη εποχή που περνάμε.

Για τον τρόπο που προσεταιρίζονται οι επιτήδειοι τα πολλά απ' ότι μαθαίνουμε θύματά τους μπορείτε να διαβάσετε σε σχετικό (παλιότερο) δημοσίευμα ΕΔΩ.

Ας δούμε τι αναφέρεται στη wikipedia για τις πυραμίδες και σχήμα Πόντσι:

O όρος «Σχήμα Πόντσι» (Ponzi Scheme) αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών. Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.

Τρόπος λειτουργίας

Συγκεκριμένα εικονικές επιχειρήσεις λειτουργούν ως φενάκη του εκάστοτε απατεώνα που διαχειρίζεται την απάτη χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια νέων επενδυτών για να καλύψει τα κενά που αφήνει πίσω της η υπεξαίρεση χρημάτων από τους παλαιότερους επενδυτές. Ο στόχος της οποίας εικονικής επιχείρησης ή ατόμου είναι να πείσει κάποιους ανθρώπους να επενδύσουν σε κάτι, ενδεχομένως και μη διευκρινίσιμο προϊόν, με την υπόσχεση εγγυημένης απόδοσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κίνητρο επένδυσης αφορά υψηλά επιτόκια και κατ' επέκταση η αποπληρωμή των επενδυτών δημιουργεί δικλείδες επενδυτικής ασφαλείας για υποψηφίους επενδυτές που συρρέουν να επενδύσουν. Όπως γίνεται σαφές η ανατροφοδότηση της πυραμίδας - συστήματος απαιτεί όλο και περισσότερους επενδυτές πράγμα που αποδεικνύει μελλοντικά τη βραχυβιότητα της διαδικασίας αυτής και του όλου σχεδίου. Μπορεί να συνεχίζεται θεωρητικά επ΄ άπειρον ή έστω για όσο καιρό εισρέουν νέα κεφάλαια. Το είδος αυτής της απάτης πήρε «τιμητικά» το όνομα του πρώτου διδάξαντος, του Ιταλού Τσαρλς Πόντσι. Βέβαια η πρώτη αναφορά σε αντίστοιχο σχήμα έγινε από τον Τσαρλς Ντίκενς το 1857 στη νουβέλα του με όνομα Little Dorrit.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.