Του Μιχαήλ Στυλιανού

Ρωμαϊκή αποθέωση επιστρέφοντος ήρωα επιφύλαξε το πολυπληθές πλήρωμα του αμερικανικού πυρηνικού αεροπλανοφόρου Θέοντορ Ρούζβελτ στον κυβερνήτη του, κατά την αποβίβασή του από το σκάφος, στην νήσο Γκουάμ.

Ο πλοίαρχος Τζέϊμς Κρόζιερ έφευγε απολυμένος από την αμερικανική κυβέρνηση κατόπιν της επιστολής του που επεσήμαινε στο Πεντάγωνο ότι τα 485 μέλη του πληρώματος του τεράστιου σκάφους απειλούνται με θάνατο εάν δεν αποβιβαστούν και σε ασφαλή καραντίνα ενώπιον της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Υπογράμμιζε ότι η αδυναμία εφαρμογής κοινωνικής αποστασιοποίησης και άλλων προφυλακτικών μέτρων, λόγω στενότητας κοινόχρηστων χώρων στο σκάφος και αναγκαστικού συγχρωτισμού, επέβαλε –σε καθεστώς ειρήνης-την προτεραιότητα στην σωτηρία του πληρώματος αντί της επίφασης για το «ετοιμοπόλεμο» του αεροπλανοφόρου, που είχε επιλέξει η ηγεσία του Πενταγώνου.

Συνιστούσε «αποφασιστικά μέτρα», την απομάκρυνση της πλειονότητας του πληρώματος σε καραντίνα, εκτός του σκάφους και απολύμανση και επεσήμαινε ότι εάν το Ναυτικό δεν ενεργούσε αμέσως θα αποτύγχανε να προστατέψει «το πιο αξιόπιστο κεφάλαιό μας –τους ναύτες μας.»

Η επιστολή του κυβερνήτη, που διέρρευσε σε εφημερίδα του Σαν Φαντσίσκο, έθεσε το Πεντάγωνο σε δύσκολη θέση και προκάλεσε ταραχή στις οικογένειες των μελών του πληρώματος του σκάφους, του οποίου η βάση είναι στο Σαν Ντιέγκο, αναφέρει το Ρώυτερ.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, σε πρες κόνφερενς την Πέμπτη αρνήθηκε ότι ο πλοίαρχος Κρόζιερ τιμωρήθηκε γιατί επιχείρησε να σώσει τη ζωή των ναυτών του. «Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό, μα καθόλου», δήλωσε.

Την απόφαση της απαλλαγής του πλοιάρχου Κρόζιερ από τα καθήκοντα κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου Θέοντορ Ρούζβελτ ανακοίνωσε ο υπουργεύων του Ναυτικού Τόμας Μόντλυ, εξηγώντας ότι ο Πλοίαρχος Κρόζιερ επέδειξε ακρισία με την «ευρεία διάδοση μιας επιστολής προς του ανωτέρους του.»


Εξ ίσου και ίσως περισσότερο δυσάρεστη για το Πεντάγωνο πρέπει να είναι η καλπάζουσα στους θαμώνες του Τουίτερ συγκλονιστική εικόνα της αποθέωσης του πλοιάρχου Κρόζιερ από την τεράστια μάζα του πληρώματός του, κατά την διάβασή της μακριάς γέφυρας από το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου, με την ομαδική ρυθμική κραυγή λαϊκής επικύρωσης του τίτλου του Κυβερνήτη:«Κάπτεν Κρόζιερ, Κάπτεν Κρόζιερ»:


Όταν κατέβηκε στην αποβάθρα, ο απολυμένος από το Πεντάγωνο κυβερνήτης στράφηκε προς το παλλόμενο πλήρωμα στο κατάστρωμα και το χαιρέτισε στρατιωτικά με το χέρι στο γείσο, προτού μπει στο αυτοκίνητο που τον περίμενε. Ιδού και απεικόνιση στο τουίτερ:

Όλα δείχνουν ωστόσο πως η ιστορία του πλοιάρχου Κρόζιερ -όπως και άλλες παράπλευρες απώλειες αυτού του απρόβλεπτου πολέμου- δεν τελειώνει στην βάση Γκουάμ.








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.