Το 2023 σηματοδοτεί πλέον ουσιαστικά το τέλος όλου του μύθου του "προσωρινού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό" των προηγούμενων ετών, αφού η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ψήφισε την Παρασκευή υπέρ της απομάκρυνσής του από το ρόλο αυτό.

Από το 2019, ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, επιδιώκοντας παράλληλα να ακυρώσει την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο το 2018. Είχε λάβει την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, και   άλλων χωρών (μεταξύ αυτών πρώτης της Ελλάδας του υποτελούς Μητσοτάκη) που θέλησαν να μιμηθούν την πολιτική της Ουάσινγκτον.

Για το τελευταίο μέρος της κυβέρνησης Τραμπ ήταν επίσημη πολιτική των ΗΠΑ να αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό με τον τίτλο του "προσωρινού προέδρου", ακόμη και με τους διπλωματικούς υπαλλήλους του Μαδούρο στην πρεσβεία στην Ουάσιγκτον να θεωρούνται persona non grata.

Στα χρόνια του Τραμπ υπήρχαν ακόμη και εκτεταμένες αναφορές για μια απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Μαδούρο που χρηματοδοτούσαν οι ΗΠΑ, καθώς ο Γκουαϊδό περίμενε στα παρασκήνια για να αναλάβει την εξουσία, η οποία όμως απέτυχε και με τις μετέπειτα προσπάθειες υποδαύλισης της αναταραχής κατά του Μαδούρο να μην έχουν κανένα αντίκρισμα και τελικά να φθίνουν.

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι ο Γκουαϊδό και οι αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης δεν είχαν κανένα πραγματικό επίπεδο εξουσίας στο Καράκας ή στη χώρα, παρά την περίοδο που ο Γκουαϊδό είχε αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί καθεστώς σούπερ σταρ εκτός της χώρας και κάποιο διάταγμα διεθνούς ή δυτικής αναγνώρισης.

Όμως από τον Νοέμβριο του 2022, η αντιπολίτευση έχει προχωρήσει σε βαθύτερες συνομιλίες με την κυβέρνηση Μαδούρο, οι οποίες συμπίπτουν με τις προσπάθειες των αξιωματούχων του Μαδούρο για προσέγγιση με την Ουάσινγκτον.

Αυτές οι πρωτοφανείς συνομιλίες οδήγησαν τον Λευκό Οίκο στην αποκάλυψη μιας μνημειώδους αλλαγής στην πολιτική του για τη Βενεζουέλα, και συγκεκριμένα στη χαλάρωση των πετρελαϊκών κυρώσεων που επέτρεψε στη Chevron να αντλεί αργό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα και να το εξάγει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Chevron αναγκάστηκε να σταματήσει όλες τις γεωτρήσεις εκεί πριν από κάτι λιγότερο από τρία χρόνια λόγω των κυρώσεων της κυβέρνησης Τραμπ, επίσης εν μέσω της προαναφερθείσας πολιτικής των ΗΠΑ που αναγνώριζε μόνο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό. 
"Η Chevron έλαβε εξάμηνη άδεια που επιτρέπει στην εταιρεία να παράγει πετρέλαιο ή προϊόντα πετρελαίου στη Βενεζουέλα", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η Chevron, η τελευταία μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στη Βενεζουέλα, είχε επενδύσει πριν από το πετρελαϊκό εμπάργκο σε πετρελαιοπηγές και μηχανήματα της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα με εκτιμώμενο ποσό 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά αναμένεται να χρειαστούν πολύ περισσότεροι από έξι μήνες, ενδεχομένως και χρόνια, για να μπορέσει η Chevron να επαναφέρει τις απαραίτητες υποδομές, τα μηχανήματα και την αλυσίδα εφοδιασμού των πετρελαϊκών πεδίων, ώστε να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα παραγωγής της Βενεζουέλας.


πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.