by Ντμίτρι Τρένινreseauinternational / 25.3.23

Η Ρωσία και η Κίνα κατανοούν πλήρως ότι πρέπει να ενωθούν για να απωθήσουν την Ουάσιγκτον, γιατί αν πέσει ο ένας, ο άλλος μένει μόνος του.

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα δεν είναι μόνο συμβολική, καθώς είναι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του για μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία. Αυτή η μετατόπιση είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω του ευρύτερου πλαισίου στο οποίο λαμβάνει χώρα. Η παγκόσμια κατάσταση απαιτεί περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας για την αντιμετώπιση των εξωτερικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.

Το διεθνές σύστημα διέρχεται μια κρίση στην κλίμακα ενός παγκόσμιου πολέμου. Αυτή η κρίση ξεκίνησε πριν από σχεδόν μια δεκαετία, όταν το υποστηριζόμενο από τη Δύση πραξικόπημα «EuroMaidan» στο Κίεβο και η αντίδραση της Ρωσίας, η οποία πήρε τον έλεγχο της Κριμαίας, προκάλεσαν μια παρατεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Τρία χρόνια αργότερα, οι ΗΠΑ αντικατέστησαν απότομα την παλιά πολιτική της Κίνας για «άνοιγμα και περιορισμό» με έναν εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο, με αποτέλεσμα μια αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Πέρυσι, η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να εξαλείψει την απειλή αυτού που πολλοί στη Μόσχα βλέπουν ως το «οπλισμένο και ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ χερσαίο αεροπλανοφόρο που σταθμεύει στο κατώφλι της Ρωσίας» που είχε γίνει η Ουκρανία. Η ρωσοαμερικανική αντιπαράθεση έχει εκφυλιστεί έτσι σε έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων μεταξύ των δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου. Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον έχει σκληρύνει περαιτέρω την προσέγγισή της στο Πεκίνο, επιδιώκοντας επίσης να οργανώσει τους συμμάχους και τους εταίρους της στην Ασία και την Ευρώπη εναντίον της Κίνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση γύρω από το νησί.

Αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι μόνο η μοίρα της Ουκρανίας ή το μέλλον της Ταϊβάν. Πρόκειται για την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη και την τρέχουσα οργανωτική της αρχή, δηλαδή την παγκόσμια ηγεμονία της Αμερικής. Αυτό το καθεστώς, που απορρίφθηκε από τη Μόσχα και το Πεκίνο, αμφισβητείται τώρα παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφερθεί στην τρέχουσα κατάσταση ως «ανταγωνισμός μεγάλων δυνάμεων», ο οποίος τον εικοστό αιώνα ήταν η αιτία δύο παγκόσμιων πολέμων. Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν τη μετάβαση από τη μονοπολικότητα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε μια πολυπολική παγκόσμια τάξη από τη δεκαετία του 1990. Αυτή η θέση υποστηρίζεται όλο και περισσότερο από διάφορες χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία της συστημικής αλλαγής βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Σε απάντηση σε αυτό, οι ΗΠΑ ακολούθησαν μια στρατηγική υπεράσπισης του παγκόσμιου ελέγχου τους με κάθε κόστος. Πρόκειται για μια στρατηγική πρόληψης. Οι Αμερικανοί είδαν την άνοδο της Κίνας, την απροσδόκητη ανάκαμψη της Ρωσίας από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τις περιφερειακές και πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν ως προκλήσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν ανεκτές. Παρά το έντονο ενδιαφέρον του Πεκίνου να διατηρήσει τους ευρείς και κερδοφόρους οικονομικούς δεσμούς του με τη Δύση, τις προσπάθειες της Ρωσίας να επιλύσει την κρίση στο Ντονμπάς σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μινσκ και τη δέσμευση του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία JCPOA, η Ουάσιγκτον έχει βρεθεί στην επίθεση ξανά και ξανά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατανοήσει σαφώς ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους και αποφάσισαν να δράσουν όσο η ισορροπία δυνάμεων είναι υπέρ της. Η πρόκληση της Μόσχας σε στρατιωτική δράση στην Ουκρανία είχε ως στόχο την αποδυνάμωση και την απομόνωση της Ρωσίας.Η αναζωπύρωση των εντάσεων στην περιοχή της Ταϊβάν είχε ως στόχο να πιέσει την Κίνα και να ενισχύσει τις συμμαχίες κατά του Πεκίνου στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Η στρατηγική των ΗΠΑ είναι να κινητοποιήσουν και να πειθαρχήσουν τους πολλαπλούς συμμάχους της Ουάσιγκτον σε όλο τον κόσμο. Η ηγεσία των Αμερικανών μέσα σε αυτούς τους διάφορους συνασπισμούς, που αποτελεί την τελευταία εκδοχή της παγκόσμιας αυτοκρατορίας τους, δεν ήταν ποτέ πιο απόλυτη από ό,τι είναι σήμερα.

Πράγματι, οι πρώην μεγάλες δυνάμεις όπως η Βρετανία και η Γαλλία, καθώς και οι μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις, η Γερμανία και η Ιαπωνία, είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένες με τις πολιτικές των ΗΠΑ από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αφού ενθάρρυνε το ΝΑΤΟ να εδραιωθεί στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και ίδρυσε ένα νέο στρατιωτικό μπλοκ (AUKUS), το οποίο στοχεύει συγκεκριμένα την Κίνα, η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί την πλήρη ισχύ των συμμαχιών της εναντίον των δύο αντιπάλων της στην Ευρασία, την Κίνα και τη Ρωσία. Ελπίζουν επίσης να νικήσουν αυτούς τους αντιπάλους έναν προς έναν: πρώτα, να εξαλείψουν τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη και στη συνέχεια να κάνουν την Κίνα να αποδεχθεί τους όρους των ΗΠΑ.

Ποια θα μπορούσε λοιπόν να είναι η σινο-ρωσική στρατηγική αλληλεπίδρασης ενόψει όλων αυτών; Η Κίνα και η Ρωσία είναι και οι δύο μεγάλες δυνάμεις, πλήρως κυρίαρχες στη διαμόρφωση των στρατηγικών τους στην παγκόσμια σκηνή. Οι στόχοι αυτοί βασίζονται σαφώς στα αντίστοιχα εθνικά τους συμφέροντα. Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου απέχουν πολύ από τη στενή πειθαρχία του μπλοκ που υπάρχει στις δυτικές συμμαχίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι Κινέζοι και οι Ρώσοι ηγέτες σίγουρα καταλαβαίνουν ότι πρέπει να νικήσουν πρώτα το σχέδιο της Ουάσιγκτον να νικήσει τη Μόσχα και στη συνέχεια να στραφεί εναντίον του Πεκίνου. Ως εκ τούτου, οι αμερικανικές προειδοποιήσεις και απειλές προς τους Κινέζους σχετικά με τη βοήθεια που μπορούν να παράσχουν στη Ρωσία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αντιπαραγωγικές. Οι Κινέζοι ηγέτες θα βρουν τον τόνο αυτών των νουθεσιών αγενή και ασεβή, ειδικά σε σχέση με τις επερχόμενες αποστολές όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊπέι. Η Κίνα σίγουρα ενδιαφέρεται για τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης για τα αγαθά και τις υπηρεσίες της, αλλά αναρωτιέται αν μπορεί πραγματικά να εμπιστευτεί την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, δεδομένης της εμπειρίας της Μόσχας με τις συμφωνίες του Μινσκ για το Ντονμπάς, οι οποίες, όπως παραδέχτηκαν πρώην γερμανοί και γάλλοι ηγέτες, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα τέχνασμα αγοράς χρόνου.

Μπορούμε, συνεπώς, να αναμένουμε πολύ στενότερο συντονισμό μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας. Αυτό δεν προμηνύει ένα νέο στρατιωτικό μπλοκ στην Ευρασία, αλλά μάλλον μια αυξημένη κοινή προσπάθεια για να βοηθήσει τον κόσμο να κινηθεί ταχύτερα προς την πολυπολικότητα, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά το τέλος της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν να μειωθεί ο ρόλος του δολαρίου ΗΠΑ στις διεθνείς συναλλαγές. Μεγάλο μέρος του σινο-ρωσικού διμερούς εμπορίου διεξάγεται ήδη σε κινεζικό γιουάν, αλλά το γιουάν μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στις σχέσεις με τρίτες χώρες.

Ένας άλλος τρόπος για να συμβάλουμε στην έλευση της νέας παγκόσμιας τάξης είναι να ενισχύσουμε τους μη δυτικούς θεσμούς, όπως οι BRICS και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, για να καθορίσουμε την παγκόσμια ατζέντα σε τομείς όπως η χρηματοδότηση και η τεχνολογία, η ενέργεια και το κλίμα και, πάνω απ' όλα, η διεθνής ασφάλεια.

Η πρόσφατη άνοδος της Κίνας ως παγκόσμιου γεωπολιτικού – και όχι μόνο γεωοικονομικού – παίκτη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις της για την προσέγγιση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, χαιρετίζεται στη Ρωσία ως ένα πρακτικό βήμα προς τη νέα τάξη πραγμάτων. Η Μόσχα και το Πεκίνο μπορούν να είναι πιο επιτυχημένα εάν δράσουν από κοινού για να μειώσουν την οικονομική και πολιτική εξάρτηση πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.

Στον τομέα της στρατιωτικής ασφάλειας, η Ρωσία και η Κίνα μπορούν να αποκομίσουν πολλά οφέλη από τη στενότερη συνεργασία, πέρα από τις υπάρχουσες μορφές. Ο κύριος στόχος είναι, μέσω πράξεων και όχι μόνο λόγων, να αποτρέψει την Ουάσιγκτον από το να κλιμακώσει τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία και να προκαλέσει το Πεκίνο για την Ταϊβάν.

Ένας συγκεκριμένος τομέας είναι ο εις βάθος διάλογος για τις πυρηνικές πολιτικές και τη διάδοση των πυρηνικών όπλων υπό τις τρέχουσες συνθήκες αντιπαράθεσης μεγάλων δυνάμεων και πραγματικής σύγκρουσης. Ακόμη και καθώς εργάζονται για τη μετάβαση σε ένα πολυπολικό μέλλον, ο Πούτιν και ο Σι έχουν τεράστια ευθύνη να διασφαλίσουν ότι αυτή η μετάβαση θα πραγματοποιηθεί χωρίς ανοιχτό πόλεμο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Η στενότερη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας σε θέματα ασφάλειας θα καθιστούσε τη μετάβαση πιο ασφαλή.


πηγή: Le Cri des Peuples




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.