από το Moon of Alabama/ 20/6/23

Αντιμέτωπη με τις πραγματικότητες της ζωής, η κυβέρνηση Μπάιντεν παραδέχτηκε τις τελευταίες ημέρες την ήττα της σε δύο από τα πιο κραυγαλέα και παραληρηματικά παιχνίδια εξωτερικής πολιτικής της.

Η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε . Ο στρατός του σφάζεται στο πεδίο της μάχης. Η «αντεπίθεση» των «εκπαιδευμένων στο ΝΑΤΟ» ουκρανικών ταξιαρχιών δεν έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο σε κανένα μέτωπο. Το υψηλό επίπεδο απωλειών σε άνδρες και υλικό καθιστά αδύνατο για την Ουκρανία να ανακτήσει ποτέ την πρωτοβουλία.

Στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν να ενσωματώσουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Θα ήταν έτσι σε θέση να σταθμεύσουν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία και να τοποθετήσουν τα όπλα τους σε κοντινή απόσταση από τη Μόσχα, έτσι ώστε οποιαδήποτε ανεξάρτητη ρωσική πρωτοβουλία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με απειλή επικείμενου αφανισμού.

Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια επιδίωξης αυτού του στόχου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ρίξει λευκή πετσέτα :

« Το Σάββατο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι δεν θα διευκολύνει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη.

«Πρέπει να πληρούν τα ίδια πρότυπα. Επομένως, δεν πρόκειται να το κάνω εύκολο», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι έχουν κάνει τα πάντα σωστά για να επιδείξουν την ικανότητά τους να συντονίζονται στρατιωτικά, αλλά υπάρχει όλο το ζήτημα της ασφάλειας του συστήματός τους. Είναι αδιάφθορο; Πληροί όλα τα πρότυπα […] που πληρούν όλες οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ;

Και ναι, είναι μια αλλαγή. Μια μεγάλη αλλαγή:

« Ο Μπάιντεν φέρεται να έχει δηλώσει προηγουμένως ότι είναι ανοιχτός στην άρση του εμποδίου του σχεδίου δράσης των μελών για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο απαιτεί από τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στη συμμαχία να προβούν σε στρατιωτικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» .

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό :

« Ο Μπάιντεν δεν είπε τίποτα νέο. Ο Μπάιντεν νιώθει ότι οι ΗΠΑ έχασαν τον πόλεμο αντιπροσώπων, αλλά δεν πρέπει και δεν μπορεί να το παραδεχτεί. Έτσι, ελλείψει μιας χρονομηχανής που θα μπορούσε να τον είχε πάει πίσω στο 1999 , όταν ξεκίνησε η επέκταση του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν αρκέστηκε να επιστρέψει στην προεπιλεγμένη θέση της συνόδου κορυφής. 2008 ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι , καλωσορίζοντας την Ουκρανία στη συμμαχία μέσω του MAP εκείνη η στιγμή πριν από δεκαπέντε χρόνια ήταν πλέον παρελθόν και δεν μπορούσε να επαναφερθεί στο παρόν. Η Ρωσία δεν θα το δεχτεί ».

Αν και χρησιμοποίησε ωραία λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στην Ουκρανία παρόμοια αρνητική προοπτική :

Μια έκθεση της ΕΕ σχετικά με την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας δείχνει ότι το Κίεβο έχει μέχρι στιγμής εκπληρώσει δύο από τις επτά προϋποθέσεις για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ.

«Υπάρχει πρόοδος. Η έκθεση θα είναι μετρίως θετική. Αυτό δεν είναι για να εξωραΐσουμε την πραγματικότητα, αλλά για να αναγνωρίσουμε την πρόοδο, για παράδειγμα, υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις καταπολέμησης της διαφθοράς. Ειδικότερα, στην περίπτωση του επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κνιάζεφ», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το ποτήρι θα ήταν μισογεμάτο, δεν θα είχαμε ποτέ αρνητικό τόνο προς την Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει, αν και απομένουν ακόμη βασικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Δεν είναι όλα ικανοποιητικά .

Η πολυανακοινωμένη αντεπίθεση έχει γίνει πράγματι παγίδα θανάτου για τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Την άλλη αμερικανική ήττα αναγνώρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο τέλος του ταξιδιού του στο Πεκίνο:

« Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποστηρίξουν τη ρήξη της Ταϊβάν με την Κίνα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπάιντεν, εν μέσω μιας σειράς συγκεχυμένων δηλώσεων του Τζο Μπάιντεν για το θέμα.

«Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης στο Πεκίνο μετά τη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ .

Αυτό δεν είναι απλώς μια λεκτική αλλαγή στις δηλώσεις του Blinken:

« Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε το ενημερωτικό δελτίο του για την Ταϊβάν για να επιβεβαιώσει ότι δεν υποστηρίζει τη δημοκρατικά κυβερνώμενη και διεκδικούμενη επίσημη ανεξαρτησία του νησιού από την Κίνα.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή του status quo από οποιοδήποτε μέρος. δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. και αναμένουμε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών του στενού θα επιλυθούν με ειρηνικά μέσα», σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο αναφέρεται στο στενό που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Ασία.

Τον περασμένο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τροποποίησε τον ιστότοπό του στην Ταϊβάν, αφαιρώντας τους όρους «δεν υποστηρίζεται η ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και «αναγνωρίζοντας τη θέση του Πεκίνου ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας», γεγονός που εξόργισε το Πεκίνο .

Η αλλαγή γνώμης του Blinken ήρθε μετά από μια εξαιρετικά σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο Xi, ο οποίος είχε ακολουθήσει μια σειρά από διαλέξεις που είχαν δώσει άλλοι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι:

Ο Γουάνγκ εξήγησε λεπτομερώς την ιστορική λογική και την αναπόφευκτη τάση της ανάπτυξης και της αναζωογόνησης της Κίνας και ανέπτυξε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κινεζικού εκσυγχρονισμού και την πλούσια ουσία της λαϊκής δημοκρατίας της Κίνας στο σύνολό της.

Προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προβάλουν στην Κίνα την ιδέα ότι μια ισχυρή χώρα είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει την ηγεμονία και να μην κρίνουν εσφαλμένα την Κίνα στον κτυπημένο δρόμο των παραδοσιακών δυτικών δυνάμεων. «Αυτό είναι το κλειδί που θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν σε μια αντικειμενική και ορθολογική πολιτική έναντι της Κίνας».

Ο Γουάνγκ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υπερβάλλουν τη λεγόμενη «κινεζική απειλή», να άρουν τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις κατά της Κίνας, να σταματήσουν να καταπιέζουν την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο της Κίνας και να μην αναμειγνύονται εσκεμμένα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Τόνισε ότι η διασφάλιση της εθνικής ενότητας ήταν πάντα στο επίκεντρο των θεμελιωδών συμφερόντων της Κίνας. Εκεί βρίσκεται το μέλλον της κινεζικής χώρας και η μόνιμη ιστορική αποστολή του ΚΚΚ.

Στο ζήτημα της Ταϊβάν, η Κίνα δεν έχει κανένα περιθώριο για συμβιβασμούς ή παραχωρήσεις, είπε ο Wang .

Η κινεζική αφήγηση των συναντήσεων μεταξύ Blinken και Wang θα ήταν ακόμη πιο απορριπτική από την αγγλική της μετάφραση.

Το επόμενο βήμα για την Κίνα είναι να τερματίσει τις προκλητικές διελεύσεις αμερικανικών στρατιωτικών πλοίων και αεροσκαφών μέσω του στενού της Ταϊβάν. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μόνο να εφαρμόσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας :

Κανόνας 38

Δικαίωμα διέλευσης κατά τη διέλευση

1. Στα στενά που αναφέρονται στο άρθρο 37 όλα τα πλοία και τα αεροσκάφη έχουν δικαίωμα διέλευσης, το οποίο δεν πρέπει να παρεμποδίζεται. Ωστόσο, εάν το στενό σχηματίζεται από νησί ενός κράτους που συνορεύει με το στενό και την ηπειρωτική του χώρα, η διέλευση δεν ισχύει εάν υπάρχει οδός εκτός νησιού μέσω ανοιχτής θάλασσας ή μέσω αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με τα ίδια πλεονεκτήματα από το σημείο άποψη ναυσιπλοΐας και υδρογραφικών χαρακτηριστικών.

Μια άποψη σε χάρτη δείχνει ότι αυτό ισχύει προφανώς για το στενό μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και του κινεζικού νησιού που ονομάζεται Ταϊβάν.




Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματικά μια πολιτική μιας Κίνας, θα πρέπει να αποδεχθούν ότι το στενό είναι κλειστό.

Αυτή η διπλή ήττα στους πολέμους της εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να βυθιστεί στο μυαλό των ανθρώπων.

Στην ουκρανική σύγκρουση, ακόμα ονειρευόμαστε να δημιουργήσουμε ένα είδος αδιεξόδου, να δημιουργήσουμε ένα είδος οριοθέτησης της κορεατικής εκεχειρίας στον 38ο παράλληλο:

« Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για την αυξανόμενη πιθανότητα ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να μετατραπεί σε μια παγωμένη σύγκρουση που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια - πιθανώς δεκαετίες - και θα ενταχθεί στις τάξεις παρόμοιων μακροχρόνιων συγκρούσεων στην Κορεατική Χερσόνησο. , τη Νότια Ασία και πέρα.

Οι επιλογές που συζητήθηκαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν για ένα μακροπρόθεσμο «πάγωμα» περιλαμβάνουν τον καθορισμό πιθανών γραμμών που η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνούσαν να μην περάσουν, αλλά που δεν θα ήταν απαραίτητα επίσημα σύνορα. Οι συζητήσεις, αν και δοκιμαστικές, έγιναν σε διάφορες αμερικανικές υπηρεσίες και στον Λευκό Οίκο .»

Η Ρωσία δεν θα δεχτεί τίποτα από αυτά. Θα νικήσει τον ουκρανικό στρατό κάτω. Θα πάρει πίσω τα μέρη της Ουκρανίας που για αιώνες ήταν ρωσικά προτού οι κομμουνιστές τα εκχωρήσουν διοικητικά στην Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

Το απομεινάρι μιας τότε ουδέτερης Ουκρανίας, αποκομμένο από τη θάλασσα και τον ορυκτό πλούτο της Ανατολής, θα παραδοθεί σε όποιο τσιράκι είναι διατεθειμένη να δεχτεί η Ρωσία.

Η διπλή ήττα στους πολέμους του ενάντια στον «υπόλοιπο κόσμο» σηματοδοτεί το τέλος του δόγματος Wolfowitz :

Αυτό το δόγμα ανακοινώνει το καθεστώς των Ηνωμένων Πολιτειών ως της μόνης εναπομείνασας παγκόσμιας υπερδύναμης μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου και διακηρύσσει ότι ο κύριος στόχος του είναι να διατηρήσει αυτό το καθεστώς.

Ο πρώτος μας στόχος είναι να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση ενός νέου αντιπάλου, στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ή αλλού, που θα αποτελούσε απειλή της ίδιας τάξης με αυτή που αντιπροσώπευε κάποτε η Σοβιετική Ένωση. Αυτή είναι μια πρωταρχική σκέψη που στηρίζει τη νέα περιφερειακή αμυντική στρατηγική και απαιτεί να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε εχθρική δύναμη να κυριαρχήσει σε μια περιοχή της οποίας οι πόροι, υπό ενοποιημένο έλεγχο, θα ήταν επαρκείς για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας δύναμης» .

Το τέλος της «μονόπλευρης στιγμής» είναι εδώ για όλους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι φυσικά θα κατηγορήσουν δυνατά τον Μπάιντεν για αυτό, όταν είναι εξίσου ένοχοι για υπερβολή με την άλλη πλευρά του νησιού. Ο Μπάιντεν μπορεί να χρειαστεί να θυσιάσει τον Μπλίνκεν ως ένοχο πιόνι επειδή έχασε το παιχνίδι.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, κανένα από τα δύο δεν θα τον βοηθήσει να επανεκλεγεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Ισραήλ, την ίδια ημέρα της παραδοχής της ήττας των ΗΠΑ, ξυλοκοπήθηκε από τους παλαιστινιακούς αντιστασιακούς μαχητές. Αυτό είναι άλλο ένα από αυτά τα παγκόσμια προβλήματα που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και η Κίνα είναι πρόθυμη να λύσει .

πηγή: Moon of Alabama



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.