Στην απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών στον Έβρο, ανάλογη με αυτήν της Β. Εύβοιας, φαίνεται πως θα προχωρήσει το ΥΠΕΝ σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, μετά την ανακοίνωση της ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ εταιρείας που ανέδειξε το θέμα της αδειοδότησης για την εγκατάσταση αιολικών στις καμένες περιοχές του Έβρου. Το όλο θέμα έχει πάρει διαστάσεις, καθώς ήδη έχει δοθεί σχετική άδεια.

Συγκεκριμένα, η αδειοδότηση για εγκατάσταση Αιολικών στον Έβρο έχει να κάνει με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ Real FM, ήταν προγενέστερη των πυρκαγιών.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, παρά το ότι η σχετική εισήγηση ήταν αρνητική η άδεια δόθηκε. Πάντως, όπως τόνισε, επίκειται νέα οριζόντια απόφαση του ΥΠΕΝ για απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών στον Έβρο, οι λεπτομέρειες της οποίας θα γίνουν γνωστές σύντομα.Υπενθυμίζεται ότι το “μπλοκ” γίνεται με αφορμή την άδεια για «Εγκατάσταση και λειτουργία δύο (2) αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 6,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 6,0MW, στις θέσεις: «ΜΥΤΑΚΑΣ 1» και «ΜΥΤΑΚΑΣ 2» & συνοδά έργα βελτίωσης οδοποιίας πρόσβασης και ηλεκτρικής διασύνδεσης εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Π.Ε. Έβρου.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Το έργο έλαβε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, προ των γεγονότων, ενώ φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΑ ΕΒΡΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.
Ταυτότητα του έργου

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή δύο (2) αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), αποτελούμενος έκαστος από μία ανεμογεννήτρια και συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6,6MW. Η μέγιστη ισχύς παραγωγής, σύμφωνα με τις βεβαιώσεις παραγωγού (α/α 80ο σχετικό) για κάθε σταθμό ανέρχεται σε 3,0MW.

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής έργα: Στη θέση «ΜΥΤΑΚΑΣ 1», προβλέπεται η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας του οίκου VESTAS, τύπου V136, ονομαστικής ισχύος 3,3MW, με ύψος πύργου 82μ. και διάμετρο πτερωτής 136μ. Στη θέση «ΜΥΤΑΚΑΣ 2», προβλέπεται η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας του οίκου VESTAS, τύπου V136, ονομαστικής ισχύος 3,3MW, με ύψος πύργου 82μ. και διάμετρο πτερωτής 136μ.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η ανακοίνωση της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ εταιρείας

Οι παραπάνω δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, έρχονται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ εταιρείας που ανέδειξε και κατήγγειλε την αδειοδότηση των Αιολικών στα καμένα του Έβρου και μέσα σε περιοχή NATURA για τον Μαυρόγυπα.

Όπως σημειώνει «λιγότερο από 20 ημέρες από τη στιγμή που έσβησε η τεράστια σε καταστροφικές συνέπειες πυρκαγιά του Έβρου, της μεγαλύτερης σε έκταση που συνέβη ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜ-Θ) προχώρησε πριν λίγες ημέρες (20/09) στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου»!»


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Μεταξύ άλλων, μάλιστα, αναφέρει πως «η αδειοδότηση, μάλιστα, βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ, η θετική εισήγηση βασίστηκε απλά σε μία σχετική ερώτηση του Προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ, ο οποίος «ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου», χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ, έστω και για τα μάτια του κόσμου!»

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.