Η χθεσινή ομιλία της Προέδρου της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ κας Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής!

Για την Ειρήνη, τους αθώους αμάχους, για τους ανθρώπους.

Για την τραγωδία του Παλαιστινιακού λαού και την αναλογία με την Κυπριακή τραγωδία.

Για τα διαχρονικά, διεθνή εγκλήματα του Κράτους του Ισραήλ και την τεράστια ευθύνη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που τάσσεται με την πλευρά του Πολέμου, με την πλευρά των διεθνών εγκλημάτων και εγκληματιών, με την πλευρά των εξοπλισμών και των μιζών.

Για την φωταγώγηση της Βουλής με τα χρώματα του Κράτους του
Ισραήλ.

Για τον Θεσσαλικό λαό και τον Ελληνικό λαό που, στην 2η Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, έδωσε την απάντησή του στην Κυβέρνηση, που με αλαζονεία πόνταρε ότι οι πολίτες δεν θα σηκώσουν κεφάλι.

Είμαστε και θα είμαστε με την πλευρά των ανθρώπων, με την πλευρά των αθώων κάθε εθνικότητας, με την πλευρά του λαού μας, με την πλευρά της Ειρήνης και του Δικαίου.



Η απομαγνητοφωνημένη ομιλία:

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας): Καλωσορίζουμε και τους μαθητές και υπενθυμίζουμε ότι η Βουλή υπάρχει για την κοινωνία και όχι για τον εαυτό της. Οι Βουλευτές και οι Υπουργοί υπάρχουν για την κοινωνία και όχι για τον εαυτό τους. Και η Κυβέρνηση έχει αποστολή να υπηρετεί την κοινωνία και όχι τον εαυτό της.

Έχει ταυτόχρονα υποχρέωση να υπηρετεί αρχές και αξίες μεταξύ των οποίων η αδιαπραγμάτευτη αξία της ειρήνης, της ειρήνης που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη περιφρονεί, έχοντας ήδη εμπλέξει τη χώρα μας σε αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και εμπλέκοντας περαιτέρω τη χώρα μας με τις τελευταίες απερίσκεπτες επιζήμιες κινήσεις της σε μια εμπόλεμη κατάσταση στην οποία ισχυρίζεται ότι είναι με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, ενώ στην πραγματικότητα είναι με την πλευρά του πολέμου, με την πλευρά των εγκλημάτων -των διεθνών εγκλημάτων-, με την πλευρά της ανθρωπιστικής καταστροφής, με την πλευρά των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ποιος θα εξηγήσει για ποιον λόγο η Βουλή φωταγωγήθηκε με τα χρώματα του κράτους του Ισραήλ, όχι του ισραηλινού λαού, ούτε του εβραϊκού λαού, αλλά με τα χρώματα του κράτους του Ισραήλ, ενός κράτους που διαχρονικά εμπλέκεται σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, σε παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας και σε διεθνή εγκλήματα. Ποιος θα εξηγήσει για ποιον λόγο κάποιος ανεύθυνος -δεν ξέρω αν είναι ο Πρόεδρος της Βουλής αυτός- έβαψε με τα χρώματα ενός κράτους που εγκληματεί κατά το διεθνές δίκαιο τη Βουλή των Ελλήνων και ποιος θα απολογηθεί γι’ αυτό;

Το Ισραήλ, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, μαζί με την Τουρκία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν ένα από τα επτά κράτη που αρνήθηκαν το 1998 να υπογράψουν και να ψηφίσουν το καταστατικό του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου, αυτό το διεθνές κείμενο το οποίο συγκροτεί ως ειδεχθή εγκλήματα αξιόποινες πράξεις για τις οποίες είναι υπόλογες και οι κυβερνήσεις και οι ιθύνοντες χωρίς την άμυνα τις άνωθεν εντολής τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τη γενοκτονία, τον επιθετικό πόλεμο. Ποιος θα εξηγήσει; Ποιος; Θα εξηγήσετε εσείς, κύριε Τσιάρα, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, εσείς κύριε Υπουργέ, εσείς κύριε Αντιπρόεδρε; Ποιος θα εξηγήσει για ποιον λόγο η χώρα μας δεν τάσσεται με την πλευρά της ειρήνης; Ποιος θα εξηγήσει για ποιον λόγο η χώρα μας δεν τάσσεται με την πλευρά των θυμάτων;

Ήμουν εκεί ως φοιτήτρια το 1998, συμμετείχα με μια ευρωπαϊκή ένωση φοιτητών στις διαδικασίες για την ίδρυση του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου και στις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και στο διεθνές συνέδριο που έγινε στη Ρώμη, όταν η χώρα μας η Ελλάδα ήταν εκείνη η οποία πρότεινε με αναφορά στην Κύπρο να συγκροτηθεί ως διεθνές έγκλημα η εγκατάσταση εποίκων, η αλλοίωση του πληθυσμού και να κατοχυρωθεί διεθνώς ότι αυτή η πρακτική, όχι απλώς απαγορεύεται, αλλά τιμωρείται με κάθειρξη ως ένα από τα χειρότερα εγκλήματα. Η Φανή Λιβαδά ήταν η εκπρόσωπος της Ελλάδας σε αυτές τις εργασίες. Το Ισραήλ καταψήφισε, γιατί αυτή η πρακτική που εφαρμόζει η Τουρκία στα κατεχόμενα της Κύπρου -για τα οποία καλό είναι να επιμορφωθούν και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί- είναι η ίδια πρακτική που εφαρμόζει στα παλαιστινιακά εδάφη, στην περιοχή όπου ριζώνει και ματώνει ο παλαιστινιακός λαός, το κράτος του Ισραήλ.

Εγώ είμαι με τους αμάχους, η Πλεύση Ελευθερίας είναι με τους αμάχους και με τα θύματα εναντίον οποιουδήποτε θύτη, εναντίον οποιουδήποτε εγκληματία. Η Ελλάδα και το ελληνικό κράτος δεν είχαν καμιά δουλειά να βάψουν με τα χρώματα ενός κράτους που εγκληματεί εναντίον αμάχων δημόσια κτίρια και το κτίριο της Βουλής. Αποτελεί προσβολή στα θύματα των διεθνών εγκλημάτων για τα οποία εμείς βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε εδώ. Σήμερα υπάρχουν θύματα άμαχοι, αθώοι και στην πλευρά των Παλαιστινίων και στην πλευρά των Εβραίων των Ισραηλινών και είμαστε πάντα με τα θύματα, εναντίον των θυτών. Εσείς με ποιον είστε, όταν υιοθετείτε ένα κράτος που εγκλήματα; Και κυρίως δεν συνειδητοποιείτε ότι αγκαλιάζοντας τις αξιόποινες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, σέρνετε τη χώρα μας σε έναν επικίνδυνο δρόμο εμπόλεμων συρράξεων αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου, παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αμφισβήτησης των εθνικών μας δικαίων; Διότι το κράτος που κατεξοχήν παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα σε βάρος της χώρας μας είναι το τουρκικό κράτος και εκεί θα συνεχίσω να μιλώ για τα κράτη και τις κυβερνήσεις και όχι για τους ανθρώπους και για τους λαούς.

Ήταν σοκαριστικό για μένα το θέαμα της ελληνικής Βουλής -δεν ήμουν τότε στη Βουλή, η Πλεύση Ελευθερίας ήταν εκτός Βουλής- να χειροκροτεί σύσσωμη, όρθια, εκπρόσωπο του τάγματος Αζόφ στην προηγούμενη φαεινή επιλογή του κ. Μητσοτάκη να στηρίξει όχι τον ουκρανικό λαό, όχι τα θύματα στην Ουκρανία, όχι τον ρωσικό λαό, όχι τους ανθρώπους που στοχοποιούνται μέσα στη Ρωσία, αλλά μια μαριονέτα των Ηνωμένων Πολιτειών που την περιφέρουν σε όλη την υφήλιο για να την χειροκροτούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών.

Εκεί φτάσατε με τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη, που δεν είναι απλώς πολεμοχαρείς επιλογές, αλλά είναι και ιδιοτελείς επιλογές. Γιατί κάποιοι διαχρονικά όταν ακούνε πόλεμο, τρίβουν τα χέρια τους και σκέφτονται μίζες και σκέφτονται εξοπλισμούς και σκέφτονται πόσα θα τσεπώσουν από εξοπλιστικές συμβάσεις, που διαχρονικά είναι γνωστό ότι δεν συνέβαλαν στην άμυνα της χώρας μας, αλλά βέβαια συνέβαλαν στο να πλουτίσουν πολιτικοί των κυβερνητικών κομμάτων.

Έτσι νομίζω ότι είναι ενδεικτικό και ότι το πρωί ο κ. Αποστολάκης, ο Στρατηγός του κ. Κασελάκη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν είχε μια λέξη να πει -έκανε επίκαιρη ερώτηση- για τα θύματα στη Γάζα για τους αμάχους, δεν είχε μια θέση να πάρει εναντίον των διεθνών εγκλημάτων. Αλλά τι τον απασχόλησε και τι ερώτησε τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας; «Τι γίνεται με τους εξοπλισμούς και τι θα παραγγείλουμε», «γιατί δεν θα παραγγείλουμε αυτό και δεν θα παραγγείλουμε εκείνο».

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ -ή κύριε του ΣΥΡΙΖΑ, ένας είστε σήμερα στα Έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- πρέπει να δείτε κατάματα -γιατί άκουσα και τη δική σας ομιλία που ήταν σε άλλο πνεύμα- ότι το καράβι του ΣΥΡΙΖΑ στρέφει ολοταχώς ο κ. Κασελάκης όχι προς τα δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά ακόμη και προς την υιοθέτηση των πιο ακραίων πρακτικών αυτών των εκπροσώπων και πρέπει να πάρετε τις αποφάσεις σας.

Εμείς τις αποφάσεις μας δεν διστάζουμε να τις πάρουμε και ξέρουμε πολύ καλά ότι είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε με την πλευρά των πολιτών, με την πλευρά των αξιών και των αρχών της Αριστεράς, όχι θέλοντας να βάψουμε αριστερούς τους πολίτες -δεν κοιτάμε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, κοιτάμε μπροστά, στην κοινωνία-, αλλά ταυτόχρονα δεν ξεχνάμε ποιες είναι οι βάσεις και οι αρχές μας, για τις οποίες δεν διστάσαμε ούτε θα διστάσουμε να αφήσουμε οποιαδήποτε καρέκλα και θέση εξουσίας.

Τρίβετε τα χέρια σας λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης όταν ακούτε πόλεμο, γιατί σκέφτεστε εξοπλισμούς. Και είναι καλό όλοι οι πολίτες να δουν αυτόν τον πρωινό διάλογο, του κ. Αποστολάκη με τον κ. Κεφαλογιάννη για το ποιο είναι το ζητούμενο σήμερα, που θρηνούμε τόσους αμάχους και τόσα θύματα. Τρίβετε τα χέρια σας όμως, όπως φαίνεται και όταν ακούτε καταστροφές και όταν ακούτε έργα, όταν ακούτε κονδύλια, διότι αυτό που σκέφτεστε και αυτό το οποίο διαπότισε όλη την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν μια λυσσαλέα προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίσει ότι θα βάψει γαλάζια με τα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας, όχι με τα χρώματα των θαλασσών μας, όλη την επικράτεια, ότι θα έχει δικούς του περιφερειάρχες, ώστε μαζί τους να μοιράζεται και να διαθέτει προφανέστατα σε ημετέρους τα κονδύλια για τα αντιπλημμυρικά έργα, γι’ αυτά δηλαδή τα διαχρονικά έργα φαντάσματα που δεν κάνατε ποτέ, που υποσχεθήκατε στους πολίτες της Θεσσαλίας μετά τον Ιανό και που δεν υλοποιήσατε ποτέ με τα καταστροφικά αποτελέσματα τα οποία ζουν οι κάτοικοι, τους οποίους κατοίκους δεν θελήσατε να ακούσετε. Να το πούμε και αυτό για να το ακούσουν οι πολίτες.

Η Πλεύση Ελευθερίας εχθές που φέρατε αυτό το νομοσχέδιο που αφορά την Θεσσαλία, ζήτησε, εμείς ζητήσαμε -και εγώ που ήμουν στην επιτροπή και η κ. Καραγεωργοπούλου η δική μας αγορήτρια- να έρθουν οι φορείς, να έρθουν οι πολίτες της Θεσσαλίας. Και αποφασίσατε άπαντες, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, ότι αυτήν την πρόταση δεν την υιοθετείτε, ότι δεν θέλετε δηλαδή να ακουστούν οι πολίτες της Θεσσαλίας, γιατί θα ακουστεί αυτό που είναι γνωστό και αισθητό, ότι δηλαδή η ιλουστρασιόν εικόνα που παρουσιάζετε για την Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη λασπωμένη, βασανισμένη, κατεστραμμένη, πλημμυρισμένη, καμένη Ελλάδα που έχετε καταντήσει τη χώρα μας και που θέλετε έτσι να την κρατήσετε, κρύβοντας τις πληγές με το περιτύλιγμα με το οποίο σκεπάζετε τα πεπραγμένα σας.

Σήμερα, 18 του μηνός, σαράντα οκτώ ημέρες που δεν έχει φανεί ο κ. Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής. Δεν το θεωρεί σημαντικό. Δεν χρειάζεται να έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής. Άλλωστε δεν έρχονται και οι Βουλευτές του ούτε και οι Υπουργοί του, έρχονται μόνο Υφυπουργοί. Κατ’ εξαίρεση θα εμφανιστεί κάποιος Υπουργός και ο κ. Μητσοτάκης άφαντος την ώρα που οι πολίτες ζητούν εξηγήσεις και την ώρα που τους ζητάτε ψίχουλα.

Κοιτάξτε, εγώ είδα τα πλημμυρισμένα υπόγεια, τα κατεστραμμένα μαγαζιά των ανθρώπων στη Γιάννουλη και τον Άγιο Θωμά. Είδα ανθρώπους να θέλουν να περάσουν απέναντι, μέσα στην πόλη και να τους αρνούνται γιατί δεν υπάρχει άλλο τρακτέρ που περνάει μέσα από τα νερά μετά τις 20.30΄ το βράδυ. Είδα ανθρώπους να αγωνιούν που θα βρουν να μείνουν και να φιλοξενούνται στις αυτοσχέδιες δομές από εθελοντές φτιαγμένες στην Καρδίτσα και στον Παλαμά Καρδίτσας. Είδα πυροσβέστες απεγνωσμένους να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, διότι πλημμύρισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Παλαμά. Είδα νέα παιδιά να έχουν κουβάλησε άτομα με αναπηρία με τα χέρια τους για τα σώσουν στον Παλαμά και να λένε «πώς να πάμε τώρα στα πανεπιστήμιά μας και να αφήσουμε τον τόπο μας;». Είδα όλο το χωριό στο Βλοχό της Καρδίτσας πριν από μία μόλις εβδομάδα, την περασμένη Τετάρτη, όλο το χωριό εγκαταλελειμμένο, τους ανθρώπους να ζουν χωρίς ρεύμα και νερό, τα σπίτια όλα κατεστραμμένα, ζώα νεκρά, ζώα να μην έχουν περισυλλεγεί, ένα κουφάρι προβάτου σε μια στέγη σπιτιού, έναν δημόσιο κάδο…

Κοιτάτε τα κινητά σας, κύριοι.

Κύριε Τσιάρα, μην κοιτάτε τα κινητά σας. Αυτά είναι που συμβαίνουν και είστε από την περιοχή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Θα σας τα απαντήσω, κυρία Πρόεδρε.

Τα γνωρίζω από πρώτο χέρι, τα γνωρίζω από μόνιμη παρουσία.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας): Είστε από την περιοχή και ο κ. Μητσοτάκης άφαντος. Μόνο διαφημίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι πήγε εκεί το Υπουργικό Συμβούλιο για να στηρίξει τον κ. Αγοραστό, με τα γνωστά αποτελέσματα, που είναι ευτύχημα για τον θεσσαλικό λαό και για τον ελληνικό λαό ότι υπήρξαν αυτά τα αποτελέσματα. Διότι, η αλαζονεία σας έχει ξεπεράσει τα όρια, κύριοι.

Μέχρι και χθες ο κ. Παπαθανάσης ήρθε και μας είπε ότι ψηφίστηκε και έχει νωπή καθαρή λαϊκή εντολή. Το να το λες αυτό πάνω σε μια κατεστραμμένη χώρα και να επικαλείσαι την εντολή του Ιουνίου και να νομίζεις ότι ο λαός αυτός δεν θα σηκώσει κεφάλι, είναι μια αλαζονεία που ο λαός αυτός δεν θα τη συγχωρήσει. Να το ξέρετε. Εγώ πριν τον δεύτερο γύρο είπα ότι θα έχει φθίνουσα πορεία η Νέα Δημοκρατία, όταν όλοι οι δημοσιογράφοι και όλη σας η Κυβέρνηση έλεγε «μα, δεν έχουμε κόστος από όλα αυτά» και επιχαίρατε. Το είπα την Τρίτη, πριν τις δεύτερες εκλογές και στις δεύτερες εκλογές επιβεβαιώθηκα. Γιατί; Διότι δεν έπαψα ποτέ είτε καθόμουν εκεί επάνω είτε βρίσκομαι εδώ, να είμαι μέσα στην κοινωνία και ξέρω ότι ο λαός αυτός, ο μικρός μα τόσο μεγάλος, έχει τρομακτικά αποθέματα γενναιότητας, τρομακτικά αποθέματα ελπίδας και έχει μέσα του τις δυνάμεις και την αισιοδοξία για να διεκδικήσει τη ζωή του και να την πάρει πίσω.

Και να είστε βέβαιοι ότι ο λαός μας αυτό θα πράξει. Και να είστε βέβαιοι και να είναι βέβαιοι οι πολίτες ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι δίπλα του σε αυτήν τη διεκδίκηση.

Σας ευχαριστώ.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.