από την Geopolintel/ reseauinternational.net 

Ενώ ο Μακρόν μόλις έδωσε 3 δισεκατομμύρια στο ΝΑΤΟ, οι φήμες για πόλεμο εξαπλώνονται σε όλο το στρατιωτικό αρχηγείο της Ευρώπης. Η κατάσταση γίνεται κρίσιμη δεδομένης της δραματοποίησης του καταγγελτικού άλλοθι της απόδοσης του θανάτου του πολιτικού αντιπάλου Ναβάλνι στη Ρωσία. Όλα τα δημοσιογραφικά συντακτικά σχολίασαν αυτό το ψεύτικο ρεφρέν, χωρίς την παραμικρή απόδειξη, για να μας πείσουν να εγκρίνουμε έναν μετωπικό πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας.

Αυτή η απάντηση αντιστοιχεί στη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ που απείλησε να μην υπερασπιστεί πλέον τις ευρωπαϊκές χώρες έναντι της Ρωσίας εάν δεν καταβάλουν τη συνεισφορά τους ύψους 2% του ΑΕΠ τους. Ποιο θα είναι το πρόσχημα ή η μεγάλη επίθεση που ονειρεύονται οι πολεμοκάπηλοι μας για να ζητήσουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να κηρύξουν τον πόλεμο στον Πούτιν;

Εν όψει της «βαρειάς» στάσης του ΝΑΤΟ, πρέπει να καταλάβουμε ότι το διεθνές δίκαιο δεν γίνεται πλέον σεβαστό και ότι παρά την αντίθεση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προσπαθούν να σώσουν την ειρήνη, η ατζέντα θα υπαγορευτεί από τις Βρυξέλλες όπου έχει την έδρα του ΝΑΤΟ.

Το κέντρο διοίκησης του μονοπολικού κόσμου έχει μεταφερθεί στην καρδιά της μελλοντικής δημοκρατίας της Ευρώπης, η οποία θα έχει έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και πυρηνική στρατιωτική ικανότητα, χάρη στη μεταφορά της κυριαρχίας της Γαλλίας στην Ευρώπη.

Εάν ο Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024, ο άξονας του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη θα αποστασιοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει πλήρεις εξουσίες να ψηφίσει υπέρ του πολέμου.

« Εάν η Ευρώπη δεχθεί επίθεση, δεν θα έρθουμε να σας βοηθήσουμε ». Αυτά είναι τα λόγια που φέρεται να είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, τότε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το 2020 στο φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία, « Δεν θα σας προστάτευα. Μάλιστα, θα τους ενθάρρυνα να σου κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις τα χρέη σου ».

Η Ευρώπη με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι, αν και το μέγεθός τους είναι μέτριο σε σύγκριση με τον αμερικανικό στρατό, « οι εθνικές αμυντικές δυνάμεις στην Ευρώπη δεν είναι καθόλου ασήμαντες. Μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρία έχουν περισσότερους από 150.000 στρατιωτικούς: η Γαλλία (205.000), η Γερμανία (184.000) και η Ιταλία (170.000 ).

Η Γαλλία διαθέτει 290 πυρηνικές κεφαλές που επιτρέπει στα 27 μέλη, από τη Συνθήκη της Λισαβόνας του 2009 (άρθρο 42.7) μέσω μιας ρήτρας αμοιβαίας άμυνας παρόμοιας με το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, να συνδέονται με πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο.

Η Γαλλία είναι το μόνο έθνος, μεταξύ των 27, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλος του ΝΑΤΟ και εξοπλισμένο με ατομικά όπλα. Το ΗΒ έχει έναν από τους πιο ισχυρούς στρατούς στον κόσμο και θα είναι σημαντικός υποστηρικτής της Ευρώπης.

Άρθρο 42 παράγραφος 7: ρήτρα αμοιβαίας άμυνας « Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος υποστεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη παρέχουν βοήθεια και βοήθεια με όλα τα μέσα που διαθέτουν, σύμφωνα με το άρθρο 51 του τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν επηρεάζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών. Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα παραμένουν συνεπείς με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ο οποίος παραμένει, για τα κράτη που είναι μέλη του, το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας και το φόρουμ για την υλοποίησή του ».

Με αυτό το άρθρο, η Ουκρανία δεν χρειάζεται να είναι μέλος του ΝΑΤΟ για να πυροδοτήσει μια ευρωπαϊκή απάντηση, απλά χρειάζεται να ενσωματωθεί στην ΕΕ. Το ΝΑΤΟ έχει μεταφέρει στην Ευρώπη τη λήψη αποφάσεων για την κήρυξη κοινού πολέμου σε περίπτωση επίθεσης σε ένα μέλος, και η επίθεση με ψεύτικη σημαία φαίνεται σαν δαμόκλειο σπαθί. Αυτή η έκφραση σημαίνει ότι ένας συνεχής ρωσικός κίνδυνος μπορεί να μας χτυπήσει μέσω της προπαγάνδας των μέσων ενημέρωσης.

Το 2021, οι 27 της Ευρώπης εγκαινίασαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, με σκοπό την υποστήριξη διακρατικών έργων και τη συνεργασία μεταξύ βιομηχάνων. Μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία για την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκεται ξεκάθαρα μέσω αυτού του ταμείου, προικισμένου με 7,9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

« Η πραγματική προϋπόθεση για να είναι η Ευρώπη αποτελεσματικός στρατιωτικός παράγοντας είναι να συμφωνήσουν οι χώρες της ΕΕ. Αυτό που λείπει είναι πολύ συχνά η πολιτική βούληση και όχι η ικανότητα ».

Nicole Gnesotto, ιστορικός με ειδίκευση στα ευρωπαϊκά θέματα ασφάλειας και στις σχέσεις Ευρώπης και Αμερικής, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors.

Ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει την άνευ προηγουμένου αύξηση των αμυντικών δαπανών από τις χώρες του ΝΑΤΟ

Αυτή την Τετάρτη (14 Φεβρουαρίου 2024), ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε τα τελευταία στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν μια πιο αξιοσημείωτη αύξηση από ποτέ για τις ευρωπαϊκές χώρες της Συμμαχίας και τον Καναδά.

Την παραμονή της συνάντησης των υπουργών Άμυνας, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι από την υιοθέτηση της πρώτης δέσμευσης αμυντικών επενδύσεων το 2014, οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς είχαν καταβάλει πρόσθετη προσπάθεια άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Το 2023, οι αμυντικές δαπάνες σε αυτές τις χώρες αυξήθηκαν κατά 11% σε πραγματικούς όρους. Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε αυτή την άνευ προηγουμένου αύξηση και πρόσθεσε ότι το 2024, ο αριθμός των Συμμάχων που αφιερώνουν περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα θα πρέπει να αυξηθεί σε 18, ή έξι φορές περισσότερο από το 2014.

« Το 2024, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας θα επενδύσουν συνολικά 380 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα, ή, για πρώτη φορά, το ισοδύναμο του 2% του συνδυασμένου ΑΕΠ τους », είπε. Και πρόσθεσε: « Είμαστε πραγματικά στον σωστό δρόμο: οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι ξοδεύουν περισσότερα. Ωστόσο, ορισμένες χώρες μέλη έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν. Πράγματι, στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, αποφασίστηκε ότι όλοι οι Σύμμαχοι θα πρέπει να πληρούν το κριτήριο του 2% του ΑΕΠ, το οποίο έπρεπε να θεωρηθεί ως ελάχιστο .

Το 2014, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας ξόδεψαν το 1,47% του συνδυασμένου ΑΕΠ τους για την άμυνα. Τα τελευταία δέκα χρόνια, το ποσοστό αυτό συνέχισε να αυξάνεται και θα φτάσει στο όριο του 2% το 2024.

πηγή: Geopolintel





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.