Φαίνεται ότι πέρασαν στα ψιλά γράμματα οι τοποθετήσεις το ισχυρού άνδρα του NATO όσον αφορά τις βλέψεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν τις διαβάσει όμως, κανείς αντιλαμβάνεται ίσως τη μεγαλύτερη αντίφαση για τις αιτίες του πολέμου στην Ουκρανία.

Ποιό είναι μέχρι σήμερα το αφήγημα κυρίαρχων δυτικών ΜΜΕ όσον αφορά τον Βλαντιμίρ Πούτιν;

Σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που επικαλείται ο Independent, «ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθεί να θέλει να κατακτήσει πλήρως την Ουκρανία και να επιβάλει αλλαγή καθεστώτος με την πεποίθηση ότι ο μεγαλύτερος αριθμός όπλων και στρατιωτών της Ρωσίας θα επικρατήσει στο τέλος».

«Δεν πιστεύουμε ότι η Ρωσία έχει εγκαταλείψει τους μαξιμαλιστικούς της στόχους να υποτάξει την Ουκρανία» λένε.


«…Και ήταν προϋπόθεση για να μην εισβάλει στην Ουκρανία [και] φυσικά δεν το υπογράψαμε»


Ο συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου Πήτερ Ντίκινσον κάνει λόγο για «ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες» του Πούτιν που βρίσκονται στο επίκεντρο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πολλοί στη Δύση που έχουν διαφωνήσει με αυτές τις προσεγγίσεις έχουν χαρακτηριστεί ρωσόφιλοι ή χρήσιμοι ηλίθιοι ή έχουν μπει στο στόχαστρο των ουκρανικών υπηρεσιών.
Το χαρτί που δεν υπέγραψαν οι νατοϊκοί

Η εισβολή όμως στην Ουκρανία δεν ήταν αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστιών σχεδίων του Πούτιν, αλλά όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο… Γενς Στόλτεμπεργκ, συνέπεια σοβαρών ανησυχιών ασφαλείας των Ρώσων.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίου 2024 δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο επειδή ήθελε να κλείσει την πόρτα του ΝΑΤΟ και να αρνηθεί στην Ουκρανία το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό της δρόμο».

Πριν μήνες, τις 7 Σεπτεμβρίου 2023, μιλώντας στη Σύνοδο της Μικτής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πει: «Ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε το φθινόπωρο του 2021 και στην πραγματικότητα έστειλε ένα προσχέδιο συνθήκης που ήθελαν να υπογράψει το ΝΑΤΟ, για να υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει άλλη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αυτό μας έστειλε. Και ήταν προϋπόθεση για να μην εισβάλει στην Ουκρανία. Φυσικά δεν το υπογράψαμε» είπε.


«Το αντίθετο συνέβη. Ήθελε να υπογράψουμε αυτή την υπόσχεση, ποτέ να μην διευρύνουμε το ΝΑΤΟ. Ήθελε να αφαιρέσουμε τη στρατιωτική μας υποδομή σε όλους τους Συμμάχους που έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ από το 1997, δηλαδή το μισό ΝΑΤΟ, όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, θα πρέπει να αφαιρέσουμε το ΝΑΤΟ από αυτό το τμήμα της Συμμαχίας μας, εισάγοντας κάποιο είδος Β ή δεύτερης κατηγορίας ιδιότητα μέλους. Το απορρίψαμε».

Μετά αυτό αυτά λοιπόν, προσέθεσε ο Στόλντεμπεργκ, ο Πούτιν «κατέφυγε στον πόλεμο για να αποτρέψει το ΝΑΤΟ, περισσότερο ΝΑΤΟ, κοντά στα σύνορά του». Από το 2019, η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ κατοχυρώνεται στο ουκρανικό Σύνταγμα.
Εάν έμπαινε το Μεξικό σε ένα ανατολικό «ΝΑΤΟ;»

Εκ πρώτης όψεως ακούγεται δίκαιο να θέλει μια χώρα να επιλέγει τις αμυντικές συμμαχίες, αλλά αμυντικές ως προς ποιόν; Η Ρωσία ποτέ δεν είχε βλέψεις στην Ουκρανία, ενώ αντίθετα το ΝΑΤΟ, ένας συνασπισμός που έχει αποδείξει ότι έχει επιθετκές βλέψεις (πχ. Γιουγκοσλαβία, Λιβύη, Αφγανιστάν) έχει κυκλώσει τα σύνορα της Ρωσίας.

Οι Δυτικοί έχουν διεισδύσει ήδη από το 2014 στην Ουκρανία, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αντροπή της τότε κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, οι τοποθεσίες που είναι σήμερα υπό ρωσική κατοχή, αντιμετωπίζοταν με εγκληματικές πολιτικές από το Κίεβο πριν εισβάλουν οι Ρώσοι.

Άραγε εάν συνέβαινε το αντίστοιχο στην «πίσω αυλή» των ΗΠΑ θα το δέχονταν;

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και 200 χρόνια, ένας από τους κεντρκούς πυλώνες τηςν αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι το «Δόγμα Μονρόε» που δεν επιτρέπει σε άλλα κράτη να αποικίσουν ή να αναμειχθούν στα πολιτικά πράγματα των κρατών της Βόρειας ή Νότιας Αμερικής. Μάλιστα ο Λευκός Οίκος το έχει ανανεώσει το 2018.

Αυτό που ονομάζει σήμερα «δικαίωμα» ο Στόλτενμπεργκ για την Ουκρανία, θα ήταν ανάθεμα εάν το έκανε ένα γειτονικό κράτος των ΗΠΑ, όπως πχ το Μεξικό. Υπενθυμίζεται ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος κόντεψε να ξεσπάσει το 1962, όταν η Κούβα εγκατέστησε σοβιετικούς πυραύλους στα εδάφη της, προκαλώντας την στρατιωτική κινητοποίηση των ΗΠΑ.

Συνεπώς ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει παραδεχτεί ότι η ρωσική εισβολή οφείλεται στην έμπρακτη επιθετικότητα του ΝΑΤΟ, ενώ είχε λάβει προειδοποίηση εδώ και χρόνια από το Κρεμλίνο. Άραγε μήπως είναι και ο Στόλτενμπεργκ «χρήσιμος ηλίθιος» του Πούτιν;


πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.