του ακτιβιστή

Είναι μια πολύ παλιά ιστορία αυτή του κλαδοθρυμματιστή ή σπαστήρα ή όπως αλλιώς τον ονομάζουν στον δήμο Θερμαϊκού.


Πρόκειται για το μηχάνημα που αγοράστηκε επί διοίκησης Αλεξανδρή δούλεψε για ελάχιστο χρονικό διάστημα (ώρες κατά πληροφορίες μας) και με αφορμή μια ασήμαντη βλάβη παρέμεινε επί χρόνια σε συνεργείο. Επανήλθε πρόσφατα, επί διοίκησης Γιάννη Μαυρομάτη, αφού πληρώθηκε η δαπάνη επισκευής και έκτοτε συνεχίζει να παραμένει παροπλισμένο στον όρχο της Περαίας.

Είναι ένα μηχάνημα που με ελάχιστο προσωπικό θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση των κλαδεμάτων που έχουν κατακλείσει (από τον χειμώνα) τα πεζοδρόμια και τα ρείθρα δρόμων σε όλες της δημοτικές ενότητες του Θερμαϊκού. Και ακόμη περισσότερο θα μπορούσε να αποδώσει κέρδος δημιουργώντας καύσιμη ύλη για δημοτικά κτίρια, αν τα θρυμματισμένα κλαδιά μετασχηματίζοναν σε πέλλετ.  Υπήρξε πρόταση από την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών για ανάλογη χρησιμοποίησή του ήδη από το 2012 (εδώ).

Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού, πρότεινε να οργανώσει με την βοήθεια της δημοτικής αρχής (η οποία διαθέτει και ανάλογο μηχάνημα που παραμένει αδρανές) μονάδα παραγωγής πέλλετ (καύσιμης ύλης δημιουργημένης από υποπροϊόντα ξύλου, χαρτιού κλπ). Η πρόταση αποσκοπούσε στην ανέξοδη αποκομιδή των κλαδεμένων δέντρων και χόρτων που κατά τόνους βρίσκονται πεταμένα στις άκρες των οδικών αρτηριών και των παράδρομων του Δήμου. Το όφελος για το Δήμο είναι προφανές (λιγότερα έξοδα για μεταφορά τους στις χωματερές, λιγότερα εργατικά, καθαρότερη πόλη, ελαχιστοποιημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών κλπ). Το όφελος από τη λειτουργία της μονάδας έγκειται σε κάποιες θέσεις εργασίας αλλά και στη δημιουργία ποσότητας φθηνής καύσιμης ύλης που θα μπορεί να διατεθεί σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες δημοτών. Περιττό να πούμε ότι μάλλον τη πρόταση την έφαγε το μαύρο σκοτάδι ή στην καλύτερη περίπτωση αναζητείται "ΙΔΙΩΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ" για την υλοποίησή της.
Ιούνιος 2012 


Έκτοτε γνωρίζουμε πως αν και υπήρξαν προτάσεις και από εργαζόμενους στο δήμο έπεσε "βαθειά σιωπή".
Π.χ. Θα μπορούσε είτε ως συρόμενο σε συνοδεία φορτηγού να καθαρίζει επιτόπου τα κλαδέματα είτε να οριοθετηθεί χώρος απόθεσης κλαδεμάτων και εκεί να γίνεται ο θρυμματισμός τους. Η χρησιμότητά του σαν βιομάζα είναι αυτονόητη. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του εδάφους σε αγροτικές καλλιέργειες ή σαν βιομάζα.  
"Η βιομάζα είναι πρώτη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στην Ευρώπη και είναι γεγονός ότι «γεννά» θέσεις μόνιμης εργασίας. Το κράτος μας ποτέ δεν εντάχθηκε στον ενεργειακό σχεδιασμό και είχαμε μόνο διώξεις σε παρόμοια έργα. Από την μία έχουμε την κυβέρνηση, έχουμε όμως και τους οικολόγους. Στην Ευρώπη υπάρχουν παντού σταθμοί, κλαδεύουν τα δέντρα, τα κλαδιά πάνε στον κάδο της βιομάζας, ξέρουν ότι δίνουν δουλειά σε παιδιά των χωριών τους και αφού γυρίσει ο στρόβιλος η ενέργεια γυρνά σαν τηλεθέρμανση στο σπίτι, αυτά είναι κουλτούρα για την οποία δεν φρόντισαν οι δικοί μας" αναφέρει και ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομάζας ο κ. Κώστας Νασίκας.

Μήπως θα πρέπει ανεξάρτητα από τα ενδεχόμενα  κολλήματα που τίθενται πιθανότατα από  εργαζόμενους ή από αναποφασιστικότητα και αδράνεια της διοίκησης να επιδιωχθεί η ΑΜΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του κλαδοθρυμματιστή, που ειρήσθω εν παρόδω κόστισε περισσότερο από 60.000 ευρουλάκια;

Για την πληρότητα πάντως της ανάρτησης να αναφερθεί πως σε αντίστοιχες αγορές μηχανημάτων έχουν προχωρήσει και άλλοι δήμοι της χώρας πολλοί εκ των οποίων τα έχουν αποθηκευμένα χωρίς να λειτουργούν. Τί να φταίει άραγε; Καμιά επίσημη απάντηση από τους υπευθύνους της καθαριότητας ή των τεχνικών υπηρεσιών είναι δύσκολο να υπάρξει;


Σχετικές αναρτήσεις:

Για την εκχώρηση της αρμοδιότητας αποκομιδής και διαχείρισης των κλαδεμάτων και των ογκωδών στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ ΑΕ

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.