Τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μπήκε την Παρασκευή όταν και στα σχολεία όλης της χώρας αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες.
Οι επιδόσεις των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας δίνει μια πρώτη εικόνα για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις των σχολών αν και κρίσιμος παράγοντας για την τελική διαμόρφωση τους θεωρείται το μηχανογραφικό δελτίο που θα υποβάλλουν οι υποψήφιοι.
Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις συμμετείχαν 83.658 υποψήφιοι στα ΓΕΛ και 12.386 υποψήφιοι στα ΕΠΑΛ. Οι θέσεις που διεκδικούν οι μαθητές όλων των κατηγοριών είναι 74.692 χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι 3.000 θέσεις των στρατιωτικών σχολών, της αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των ακαδημιών του εμπορικού ναυτικού.
Με βάση την πρώτη σύγκριση των επιδόσεων των υποψηφίων φέτος και πέρυσι – και ειδικότερα στα κρίσιμα ανά επιστημονικό πεδίο μαθήματα – εκτιμάται ότι οι βάσεις των σχολών των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Παράλληλα, ισχυρή θα είναι η πτώση στα Πολυτεχνεία και τις σχολές θετικών επιστημών, ελαφρά πτώση προβλέπεται για τις σχολές επιστημών υγείας και ελαφρά άνοδος στα οικονομικά τμήματα.
Πάντως οι προβλέψεις μένει να επιβεβαιωθούν καθώς κρίσιμοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τις βάσεις.
Ενδεικτικά, καθοριστικές είναι οι επιλογές που θα κάνουν οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Φέτος υπάρχει ένα νέο Πανεπιστήμιο, το Δυτικής Αττικής, ενώ ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις ΑΕΙ με ΤΕΙ μπορεί να φοβίσει τους υποψήφιους που δηλώνουν ΤΕΙ της Περιφέρειας.
Επίσης, δεν έχουν γίνει γνωστοί οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων.
Ο μαθηματικός – αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης, σε ανάλυση των δεδομένων για την «Καθημερινή» σημειώνει:
1ο Πεδίο: Οι υποψήφιοι που διεκδικούν μια θέση στις σχολές του πεδίου έγραψαν καλύτερα στα Αρχαία Ελληνικά και στα Λατινικά και χειρότερα στην Ιστορία.
Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των θέσεων των εισακτέων, οδηγεί στο συμπέρασμα της μικρής ανόδου των βάσεων στις σχολές του πεδίου.
2ο Πεδίο:
Οι επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Χημεία ήταν ίδιες με πέρυσι. Μεγάλη μείωση των αριστούχων υπάρχει στη Φυσική και στην Έκθεση. Αναμένουμε λοιπόν πτώση των βάσεων στις σχολές του 2ου πεδίου, αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι η Φυσική αποτελεί και μάθημα βαρύτητας για το πεδίο.
3ο Πεδίο: Οι χαμηλότερες επιδόσεις στη Φυσική συνδυάζονται με χαμηλότερες επιδόσεις στη Βιολογία και τη Νεοελληνική Γλώσσα, με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση των βάσεων αρκετά σημαντική.
4ο Πεδίο: Οι ίδιες επιδόσεις στα Μαθηματικά, αλλά οι πολύ καλύτερες στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, αναμένουμε να φέρουν αύξηση των βάσεων στις σχολές του πεδίου, που ήταν πολύ χαμηλές.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.