Μετάφραση: ακτιβιστής

Σήμερα το πρωί παρακολούθησα μια ώρα συζήτηση (video) από «ειδικούς» στο Κέντρο Στρατηγικών & Διεθνών Μελετών σχετικά με την αξιολόγηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρέπει να πω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικό. Φαίνεται ότι δεν έχουν ακούσει ποτέ για το ρητό του Sun Tsu «Γνώρισε τον εχθρό σου» :

Ο Σουν Τζου λέει, «Για να γνωρίσεις τον εχθρό σου, πρέπει να γίνεις εχθρός σου», αλλά πώς γίνεται να γίνεις εχθρός σου; Πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του εχθρού σου για να μπορείς να προβλέψεις τις ενέργειές του.

Ούτε μια φορά οι άνθρωποι του CSIS δεν εξέτασαν την άποψη της Ρωσίας ή την πραγματική της πρόθεση. Μιλούν για αυτή ή την άλλη επιλογή των ΗΠΑ, αλλά δεν σκέφτονται ούτε μια φορά πώς θα αντιδρούσε η άλλη πλευρά σε αυτήν.

Ένας από τους «ειδικούς» του CSIS λέει ότι η Ρωσία είχε σχεδιάσει να καταλάβει το Κίεβο αλλά απέτυχε. Να πάρει το Κίεβο με τι; Υπήρχαν περίπου 20-30.000 Ρώσοι στρατιώτες κοντά στο Κίεβο που έχει περίπου 3 εκατομμύρια κατοίκους. Ιστορικά χρειάζεται ένας στρατιώτης για κάθε 40 αμάχους για να καταλάβει μια πόλη ή μια χώρα μετά την ολοκλήρωση των μαχών ως επί το πλείστον. Η Ρωσία θα χρειαζόταν περισσότερο από δυόμισι φορές τον αριθμό των στρατευμάτων που είχε γύρω από το Κίεβο για να καταλάβει και να κρατήσει την πόλη.

Αρκετοί από τους «ειδικούς» του CSIS κατείχαν στο παρελθόν υψηλές κυβερνητικές θέσεις στο κράτος ασφαλείας. Με ανθρώπους σαν αυτούς, δεν είναι περίεργο να δούμε πόσο άσχημα εξελίσσεται το σχέδιο των ΗΠΑ να σύρουν τη Ρωσία σε έναν μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως σωστά γράφει ο Daniel Larson: Θα έπρεπε να γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν θα λειτουργούσαν όπως έπρεπε

Η άλλη πλευρά του παιχνιδιού έχει πολύ μεγαλύτερη επίγνωση της πραγματικής κατάστασης και όντως εξετάζει και προβλέπει σωστά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.

Την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ έδωσε τρεις συνεντεύξεις σε διαφορετικά ειδησεογραφικά μέσα.

Το πρώτο με το TASS ήταν αρκετά σύντομο.
 Μεταγραφή: Συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, Αγία Πετρούπολη, 16 Ιουνίου 2022

Το δεύτερο με το BBC δείχνει έναν αιχμάλωτο Λαβρόφ που υπενθυμίζει πολλές φορές στον συνεντευκτή ότι είχαν συμβεί πολλά σκληρά πράγματα στην Ουκρανία πριν ξεκινήσει η «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου, ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν αποτύχει και ότι οι ουκρανικές υποχρεώσεις βάσει των συμφωνιών του Μινσκ δεν εκτελέστηκαν. Ο ερευνητής προσπαθεί ξανά και ξανά να παραμελήσει αυτό το ιστορικό πλαίσιο και να ρίξει την ευθύνη για τον πόλεμο στη Ρωσία. Ο Λαβρόφ το αποκαλεί αυτό μια μορφή «κουλτούρας ευκαιρίας».
 BBC : Βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους
 Μεταγραφή: Συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο τηλεοπτικό κανάλι BBC, Αγία Πετρούπολη, 16 Ιουνίου 2022

Ερώτηση: Αλλά η κατάσταση άλλαξε πριν από τέσσερις μήνες…

Σεργκέι Λαβρόφ: Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Επιστρέφουμε σε αυτό για το οποίο συντονίστηκαν οι συμφωνίες του Μινσκ: προστασία των Ρώσων στο Ντονμπάς, οι οποίοι έχουν προδοθεί από τους Γάλλους και τους Γερμανούς. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν και οι Βρετανοί . Όλοι οι δυτικοί συνάδελφοί μας έλεγαν συνεχώς ότι δεν ήταν σε θέση να κάνουν το Κίεβο να τηρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ.
...
Ερώτηση: Στα μάτια της Δύσης, η Ρωσία είναι υπεύθυνη για αυτούς τους ανθρώπους. Πιστεύετε ότι η θανατική ποινή…

Σεργκέι Λαβρόφ: Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα «μάτια της Δύσης». Με ενδιαφέρει μόνο το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο οι μισθοφόροι δεν είναι μαχητές. Άρα τίποτα στα μάτια σου δεν έχει σημασία.

Η τελευταία συνέντευξη του Λαβρόφ είναι σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό. Είναι το μακρύτερο αλλά και το καλύτερο. Εξηγεί τη θέση της Ρωσίας αρκετά καλά και είναι εύκολο να κατανοηθεί.
 Μεταγραφή: Συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο δίκτυο NTV, Αγία Πετρούπολη, 16 Ιουνίου 2022

Μια μέρα μετά τις συνεντεύξεις του Λαβρόφ, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε ομιλία στο 25ο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Η μεταγραφή είναι εδώ:
 Πλήρες κείμενο της ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στο SPIEF, 17 Ιουνίου 2022

Η ομιλία είναι μεγάλη αλλά το δεύτερο μέρος αφορά τα εγχώρια οικονομικά μέτρα στη Ρωσία και δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σας συνιστώ να διαβάσετε ολόκληρο το πρώτο μέρος, αλλά εδώ είναι μερικά κομμάτια :

Άμεσο αποτέλεσμα των ενεργειών και των γεγονότων των Ευρωπαίων πολιτικών φέτος θα είναι η περαιτέρω αύξηση της ανισότητας σε αυτές τις χώρες, η οποία με τη σειρά της θα διχάσει ακόμη περισσότερο τις κοινωνίες τους και το επίμαχο σημείο δεν είναι μόνο η ευημερία αλλά και ο αξιακός προσανατολισμός διαφόρων ομάδων σε αυτές τις κοινωνίες.

Πράγματι, αυτές οι διαφορές καταστέλλονται και παρασύρονται κάτω από το χαλί. Ειλικρινά, οι δημοκρατικές διαδικασίες και οι εκλογές στην Ευρώπη και οι δυνάμεις που έρχονται στην εξουσία μοιάζουν με μέτωπο, γιατί σχεδόν πανομοιότυπα πολιτικά κόμματα έρχονται και φεύγουν, ενώ κατά βάθος τα πράγματα παραμένουν ίδια. Τα πραγματικά συμφέροντα των ανθρώπων και των εθνικών επιχειρήσεων ωθούνται όλο και περισσότερο στην περιφέρεια.

Μια τέτοια αποσύνδεση από την πραγματικότητα και τις απαιτήσεις της κοινωνίας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έξαρση του λαϊκισμού και των εξτρεμιστικών και ριζοσπαστικών κινημάτων, μεγάλες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, υποβάθμιση και αλλαγή των ελίτ βραχυπρόθεσμα. Όπως μπορείτε να δείτε, τα παραδοσιακά κόμματα χάνουν συνεχώς. Νέες οντότητες έρχονται στην επιφάνεια, αλλά έχουν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης αν δεν διαφέρουν πολύ από τις υπάρχουσες.
...
Παρεμπιπτόντως, οι Αμερικανοί έχουν υιοθετήσει κυρώσεις στα λιπάσματα μας και οι Ευρωπαίοι ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Αργότερα, οι Αμερικανοί έκαναν άρση του μέτρου αυτού, γιατί είδαν σε τι μπορεί να οδηγήσει αυτό. Όμως οι Ευρωπαίοι δεν έκαναν πίσω. Η γραφειοκρατία τους είναι τόσο αργή όσο ένας αλευρόμυλος τον 18ο αιώνα. Με άλλα λόγια, όλοι ξέρουν ότι έχουν κάνει μια βλακεία, αλλά δυσκολεύονται να επαναλάβουν τα βήματά τους για γραφειοκρατικούς λόγους.
...
Η ίδια η δομή των δυτικών κυρώσεων στηριζόταν στην ψευδή υπόθεση ότι οικονομικά η Ρωσία δεν είναι κυρίαρχη και είναι εξαιρετικά ευάλωτη. Παρασύρθηκαν τόσο πολύ διαδίδοντας τον μύθο της οπισθοδρόμησης της Ρωσίας και των αδύναμων θέσεων της στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο που προφανώς άρχισαν να το πιστεύουν και οι ίδιοι.

Καθώς σχεδίαζαν το οικονομικό τους blitzkrieg (πόλεμο αστραπή), δεν το παρατήρησαν, απλώς αγνόησαν τα πραγματικά δεδομένα για το πόσο είχε αλλάξει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ακριβώς.

---

Το περιοδικό National Defense Magazine είχε μια συνέντευξη με τον διοικητή διοικητικής μέριμνας των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων που περιλαμβάνει μερικές αποκαλυπτικές λεπτομέρειες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ουκρανία προς αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ: Χρειαζόμαστε όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Αρχικά, πρέπει να καταλάβετε ότι η πρώτη γραμμή έχει μήκος 2.500 χιλιόμετρα. Η πρώτη γραμμή όπου υπάρχει ενεργός μάχη σε μήκος άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Είναι σαν από το Κίεβο στο Βερολίνο.
...
Σκεφτείτε αυτό: μια ταξιαρχία καταλαμβάνει περίπου 40 χιλιόμετρα της γραμμής του φράχτη. Αυτό σημαίνει ότι για την κάλυψη της ενεργού μάχης χρειαζόμαστε 40 ταξιαρχίες. Κάθε ταξιαρχία αποτελείται από 100 οχήματα μάχης πεζικού, 30 άρματα μάχης, 54 συστήματα πυροβολικού — μόνο για μία ταξιαρχία, και έχουμε 40 από αυτά.

Δεν πρόκειται να μιλήσω για τους αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους ή τα κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα προς το παρόν. Μιλάω μόνο για βαριά όπλα. Από σήμερα, έχουμε περίπου 30 με 40, μερικές φορές έως και 50 τοις εκατό των απωλειών εξοπλισμού ως αποτέλεσμα ενεργού μάχης . Έτσι, έχουμε χάσει περίπου το 50 τοις εκατό . … Έχουν χαθεί περίπου 1.300 οχήματα μάχης πεζικού, 400 άρματα μάχης, 700 συστήματα πυροβολικού.

Πιστεύω ότι αυτοί οι αριθμοί απωλειών είναι πολύ χαμηλοί. Η καθημερινή λίστα  των Ρώσων (clobber listμετράει περισσότερο από διπλάσιο από αυτούς τους αριθμούς ως κατεστραμμένους. Αν και αυτή η λίστα είναι πολύ πιθανό να είναι εκτός (όπως είναι αναπόφευκτα όλες αυτές οι λίστες), αμφιβάλλω ότι είναι τόσο μακριά.

Ο συνταγματάρχης Markus Reisner της στρατιωτικής ακαδημίας της Αυστρίας κάνει μια παρουσίαση (video) για το «heavy metal» που έχασε η Ουκρανία και για το οποίο έρχεται τώρα κάποια αντικατάσταση από τη «δύση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο με 2416 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, 1509 πυροβολικό πεδίου και όλμους, 535 MRLS και ούτω καθεξής. (Η Ουκρανία είχε επιπρόσθετες αποθήκες με περισσότερα σκουριασμένα όπλα σε διάφορες καταστάσεις επισκευής.) Έχει λάβει επιπλέον 250 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 200 πυροβόλα και 50 MLRS.

Είχε συνολικά 21 ενεργές ταξιαρχίες με άλλες 14 σε εφεδρεία συν διάφορες μονάδες υποστήριξης. Αυτό είναι λιγότερο από τα 40 που ο Ουκρανός διοικητής λέει ότι χρειάζονται για την κάλυψη της πρώτης γραμμής και χωρίς εφεδρεία. Τα πρόσφατα παραδοθέντα υλικά θα μπορούσαν να προνοήσουν για μία ή δύο ακόμη ταξιαρχίες. Αλλά με ποσοστό απώλειας 50%, τουλάχιστον το μισό από όλα αυτά είναι πιθανό να έχει ήδη φύγει.

Η Ουκρανία δεν δημιουργεί εφεδρείες που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν αντεπίθεση, αλλά φαίνεται να στέλνει οτιδήποτε προέρχεται από τη «δύση» απευθείας στην πρώτη γραμμή. Είναι συνολικά πολύ λίγο για να αντικαταστήσει τις καθημερινές απώλειες και σίγουρα δεν αρκεί για να δημιουργήσει δυνάμεις για αντεπιθέσεις.

Ο Ουκρανός διοικητής διοικητικής μέριμνας αναφέρει επίσης ότι τα οβιδοβόλα που παραδίδουν οι ΗΠΑ είναι πολύ ευάλωτα :

Δυστυχώς, σήμερα δεν έχουμε την ευκαιρία να στείλουμε εξοπλισμό που προμηθεύεται από το εξωτερικό σε μια εγκατάσταση αποκατάστασης απλώς και μόνο λόγω χρονικών περιορισμών. Γι' αυτό συζητάμε για ανταλλακτικά εδώ, ώστε να μπορούμε να συντηρήσουμε και να επισκευάσουμε αυτόν τον εξοπλισμό στο πεδίο.

Για παράδειγμα, τα συστήματα πυροβολικού M777 είναι πραγματικά επιρρεπή σε ζημιές από το εχθρικό πυροβολικό. Για κάθε μπαταρία του M777, υπάρχουν έξι τεμάχια.

Μετά από κάθε επαφή με το πυροβολικό, πρέπει να παίρνουμε δύο πυροβολικά και να τα φέρουμε πίσω για να τα συντηρήσουμε γιατί μερικά από τα υποσυστήματα έχουν καταστραφεί από σκάγια. Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα.

Στοιχηματίζω ότι ο εξοπλισμός της σοβιετικής εποχής είναι πολύ λιγότερο επιρρεπής να σπάσει από πυρά.

---

Τέλος, επιτρέψτε μου να σας επισημάνω ένα ωραίο δοκίμιο του Aurelian σχετικά με το μέλλον της «δύσης» καθώς ξεκινά η νέα πραγματικότητα.

Τρίζουν οι μεντεσέδες της ιστορίας.


Το μέλλον θα εξελιχθεί όχι απαραίτητα προς όφελος της Δύσης

Ωστόσο, τα δυτικά έθνη συνεχίζουν να ενεργούν σαν να ήταν οικονομικά και στρατιωτικά ανώτερα, και να προσπαθούν να εξαναγκάσουν τα έθνη από τα οποία εξαρτώνται οικονομικά, καθώς και να διεξάγουν έναν πόλεμο αντιπροσώπων εναντίον ενός έθνους που έχει περισσότερες μαχητικές ικανότητες στην Ευρώπη από ό,τι έχουν.
...
Υπό αυτή την έννοια, η Ουκρανία είναι μια δοκιμασία για την καταστροφή τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, καθώς και του ευρύτερου πολυμερούς συστήματος που κυριαρχείται από τη Δύση στο οποίο ανήκουν και οι δύο. Το ΝΑΤΟ, ειδικότερα, μόλις ήρθε αντιμέτωπο με ακριβώς το είδος της κατάστασης που περίμεναν οι ιδρυτές του—την άσκηση της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος—και ουσιαστικά δεν έκανε τίποτα. Κανένας όγκος χειραψίας, καμία ποσότητα κυρώσεων ή παράδοσης όπλων δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το γεγονός, το οποίο με τη σειρά του αλλάζει τα πάντα. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να παρατείνουν τον πόλεμο, να προκαλέσουν περισσότερα δεινά και να καταστρέψουν πολλές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής τους. Αλλά δεν μπορούν να επηρεάσουν θεμελιωδώς το αποτέλεσμα και τη φύση των αποκρίσεών τους, κάτω από την επιφανειακή στάση, που δείχνουν να το γνωρίζουν.
...
Υπάρχει και μια νομοτελειακή  άποψη τώρα: μια Ευρώπη στην οποία η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη και όπου η Δύση στο σύνολό της εξαρτάται από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία για την οικονομική της ευημερία. Αυτό δεν είναι καινούργιο, φυσικά, αλλά είναι κρίμα που κανείς δεν το είχε προσέξει πριν.

Και ο λόγος για αυτό είναι ότι η «δύση» με την αλαζονεία της άκουγε για πάρα πολύ καιρό ψεύτικους «ειδικούς» όπως εκείνους στο CSIS.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.