Το δεύτερο ισχυρότερο όπλο του φαίνεται πως χρησιμοποίησε το Ισραήλ για να χτυπήσει τον πιο πυκνοκατοικημένο καταυλισμό της Γάζας. Τι αποκαλύπτουν οι New York Times.

Την παγκόσμια κατακραυγή προκάλεσε ο διπλός βομβαρδισμός του μεγαλύτερου προσφυγικού καταυλισμού στη Γάζα, Τζαμπάλια, την Τρίτη και την Τετάρτη (31/10-1/11), από τις ισραηλινές δυνάμεις, κατά τον οποίο, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 195 άνθρωποι, εκατοντάδες τραυματίστηκαν ενώ ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν.

Ο ΟΗΕ έκανε λόγο για “πιθανό έγκλημα πολέμου”, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταδίκασαν το συμβάν εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, έκκληση για “παύση των εχθροπραξιών”.

Λίγες μόλις ημέρες από την ισοπέδωση της Τζαμπάλια, οι New York Times προχώρησαν σε μια σημαντική αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία, το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε το δεύτερο πιο ισχυρό όπλο που διαθέτει σε μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Τι αναφέρει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των ΝΥΤ

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, το Ισραήλ φαίνεται πως χρησιμοποίησε τουλάχιστον δύο βόμβες των 2.000 λιβρών κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής στην Τζαμπάλια, την Τρίτη. Πρόκειται για το δεύτερο πιο ισχυρό όπλο που διαθέτει το Ισραήλ στο οπλοστάσιό του.

Και μπορεί η χρήση τέτοιων βομβών να μην θεωρείται ασυνήθιστη κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, ωστόσο εγείρονται έντονα ερωτηματικά καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση στόχος ήταν μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας.

“Αυτές οι βόμβες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση υπόγειων υποδομών, αλλά η χρήση τους σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως η Τζαμπάλια, εγείρει ερωτηματικά, όπως κατά πόσο οι στόχοι του Ισραήλ δικαιολογούν τον αριθμό των νεκρών αμάχων και την καταστροφή που προκάλεσαν τα χτυπήματά του”, αναφέρεται.



O προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια μετά την επιδρομή του Ισραήλ SATELLITE IMAGE ©2023 MAXAR TECHNOLOGIES VIA AP


Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι ΝΥΤ, ο ισραηλινός στρατός έριξε τουλάχιστον δύο βόμβες 2.000 λιβρών στην περιοχή.

Ο Marc Garlasco, στρατιωτικός σύμβουλος που εργάστηκε στην εν λόγω έρευνα, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες βόμβες μπορεί να είχαν έναν τύπο πυροκροτητή, ο οποίος καθυστερεί την έκρηξη για χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά τη διείσδυση στην επιφάνεια ή σε ένα κτίριο, ώστε η δύναμη της έκρηξης να φτάσει σε μεγαλύτερο βάθος και να προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή.

“Δεν ήταν σαφές από τις δορυφορικές εικόνες εάν οι βόμβες ήταν εξοπλισμένες με συγκεκριμένες κεφαλές, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να διαπερνούν ενισχυμένες στρατιωτικές δομές, αλλά ο δημοσίως δηλωμένος στόχος του Ισραήλ ήταν να χτυπήσει ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, που βρισκόταν σε υπόγειο καταφύγιο της περιοχής” ανέφερε.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ δήλωσε πως στόχος της επίθεσης στη Τζαμπάλια ήταν ένας ηγέτης και στελέχη της Χαμάς καθώς και το δίκτυο υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιεί η οργάνωση, για να κρύβει όπλα και μαχητές.

Καταστροφές σε προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας (AP PHOTO/ABED KHALED)

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει την αποκάλυψη των ΝΥΤ. Όμως, οι δημόσιες αναρτήσεις του σχετικά με τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στην Τζαμπάλια έχουν προκαλέσει σύγχυση, καθώς βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυριζόμενος ότι φαίνεται η εξόντωση ενός ηγέτη της Χαμάς στον δεύτερο βομβαρδισμό της Τζαμπάλια την Τετάρτη (1/11), οι ΝΥΤ διαπίστωσαν ότι τα πλάνα είναι από το πρώτο χτύπημα του καταυλισμού την Τρίτη (31/11).

Να σημειωθεί ότι 83 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν υπογράψει συμφωνία να απέχουν “κατά περίπτωση από τη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές” λόγω της πιθανότητας να βλάψουν αμάχους. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει την συγκεκριμένη συμφωνία.

Γάζα: Τρίτος βομβαρδισμός της Τζαμπάλια

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές αρχές, νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε σήμερα, Σάββατο (4/11), σε σχολείο της Τζαμπάλια, όπου φιλοξενούνται αρκετοί Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο σχολείο Αλ Φαχούρα, το οποίο χρησίμευε ως καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στο δυτικό τμήμα του καταυλισμού Τζαμπάλια”, ανέφερε συγκεκριμένα το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα.





πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.